Guvern: Banii pentru primării au fost acordaţi în funcţie de investiţii, nu politic

Guvernul susţine că fondurile alocate pentru lucrări de infrastructură nu au fost acordate pe criterii politice, ci în funcţie de stadiul investiţiilor în derulare, şi îşi exemplifică afirmaţia prin banii distribuiţi pe componenta "baze sportive", nu şi pe programul de dezvoltare a infrastructurii.

48 afișări
Imaginea articolului Guvern: Banii pentru primării au fost acordaţi în funcţie de investiţii, nu politic

Guvern: Banii pentru primării au fost acordaţi în funcţie de investiţii, nu politic (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

"Fondurile guvernamentale alocate în baza Ordonanţei 7/2006 nu au fost acordate pe criterii politice, ci în funcţie de stadiul investiţiilor aflate în derulare, în baza cererilor de finanţare depuse în cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural, de către autorităţile publice locale", susţine Guvernul într-un comunicat.

Executivul îşi exemplifică afirmaţia prin faptul că, din punct de vedere statistic, fondurile alocate pentru "componenta baze sportive" a Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural au fost distribuite în proporţie de 31% către administraţii PSD+PC, 28% către administraţii PNL, 27% către administraţii PDL, 9% către administraţii UDMR şi 6% către administraţiile care aparţin altor formaţiuni.

În comunicatul Guvernului nu se face referire şi la a doua componentă a programului, destinate lucrărilor de infrastructură, unde fondurile au fost alocate preponderent primăriilor conduse de PDL.

Într-un nou comunicat transmis ulterior, Guvernul a revenit şi cu date privind alocările de sume pentru componenta infrastructură, în care admite că primăriile PDL au primit cei mai mulţi bani.

Astfel, din cei 259,3 milioane de lei alocate acestei componente, o sumă reprezentând 37% din total a fost distribuită către administraţii PDL, 27% către administraţii PSD+PC, 16% către administraţii PNL, 14% către administraţii UDMR şi 6% către administraţiile care aparţin altor formaţiuni.

Guvernul mai arată că alocarea sumelor potrivit acestui program guvernamental s-a efectuat în fiecare an, în funcţie de evoluţia şi stadiul investiţiilor şi în baza cererilor de finanţare depuse de autorităţile locale.

De la debutul programului au fost finanţate 2.500 proiecte în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de lei, iar 600 au fost finalizate şi puse în funcţiune. În 2009 şi 2010 au fost alocaţi aproximativ 1,5 miliarde de lei pentru acest program, restul de două miliarde fiind alocaţi din 2006 până în 2009.

Într-un comunicat transmis în toamna anului trecut, Guvernul anunţa că proiectele declarate eligibile de la începutul Programului de dezvoltare a infrastructurii rurale şi până la acea dată au fost finanţate cu 2,94 miliarde lei şi admitea că primăriile PDL au primit cei mai mulţi bani, în sumă de 909,7 milioane lei, reprezentând 30,9% din total.

Astfel de hotărâri au mai fost aprobate de Guvern atât în 2010, cât şi pe parcursul anului 2009, când sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost suplimentate din Fondul de rezervă bugetară, iar banii au fost alocaţi mai multor primării, preponderent de la PDL, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital.

Un studiu prezentat în luna iunie anul trecut de către Institutul pentru Politici Publice a indicat că peste 70% dintre primarii care au obţinut în 2009 bani din Fondul de rezervă al Guvernului aparţin PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici