Guvernul a introdus „taxa pe lăcomie”, dar la ROBOR mai mare de 2%, faţă de 1,5%, cât era în propunerea iniţială. Toate companiile din energie şi telecom vor fi taxate pe cifra de afaceri

Guvernul a adoptat, vineri seara, „taxa pe lăcomie”, care presupune taxarea băncilor cu o marjă fixă din activele financiare, dacă dobânda ROBOR depăşeşte 2%. Proiectul iniţial prezentat de guvernul PSD prevedea ca taxarea să pornească de la nivelul ROBOR de 1,5%.

13535 afișări
Imaginea articolului Guvernul a introdus „taxa pe lăcomie”, dar la ROBOR mai mare de 2%, faţă de 1,5%, cât era în propunerea iniţială. Toate companiile din energie şi telecom vor fi taxate pe cifra de afaceri

Guvernul a adoptat OUG privind măsurile fiscale. Care sunt prevederile Ordonanţei | VIDEO

„Introducem un mecanism de protejare a populaţiei care vrea să ia credite bancare. La un ROBOR mai mare de 2% va fi taxată orice depăşire a acestui nivel. În România este cea mai mare diferenţă între dobânda la credite şi dobânda la depozite”, a declarat vineri ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe comune cu Darius Vâlcov.

Ordonanţa prevede o taxare de 0,1% din activele financiare dacă se depăşeşte cu 0,5 puncte procentuale pragul de 2% al Robor, 0,2% din activele financiare dacă se depăşeşte nivelul de referinţă cu 1,01-1,5 puncte procentuale, 0,4% din activele financiare dacă se depăşeşte pragul cu 1,51-2 puncte procentuale şi la o depăşire de peste 2 puncte procentuale a pragului, taxa pe activele financiare va fi de 0,5%, a mai spus Teodorovici.

Propunerea iniţială era ca taxa pe active să fie de 0%, dacă nivelul Robor este la 1,5%, de 0,2% din active dacă Robor este între 1,51% şi 1,7%, de 0,4% dacă Robor este între 1,71% şi 2,5%, de 0,6% dacă Robor este între 2,51% şi 3,0% şi de 0,9% dacă Robor este între 3,01% şi 3,5%.

De asemenea, Guvernul a introdus plafonarea preţului la gaze şi energie la 68 de lei MW/h, iar pentru suplinirea banilor la bugetul de stat se va face prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

„Guvernul  României a decis plafonarea preţului la gaze şi energie pentru toţi consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali va fi un mix de aplicare a acestui plafon. Bugetul de stat va fi văduvit de 1,5-2 mld. lei, aceşti bani nu se vor mai încasa din dividendele companiilor din energie. Acest cost va fi suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie. Se propusese iniţial un procent de 3%”, a spus Darius Vâlcov în cadrul conferinţei de presă.

Totdată, Guvernul a hotărât să introducă o taxă de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile din domeniul telecom.

”Totodată pentru cei care activează în acest sector s-a stabilit o taxă care se va plati către ANCOM - de 3%. Această taxă vine şi ca urmare a unui comportament analizat şi care a fost considerat incorect de către Guvernul României al celor care ar fi trebuit să plătească taxe pe profit din acest domeniu. Şi avem şi câteva exemple: cei doi mari jucători de pe această piaţă (Orange şi Vodafone - n. red.) au plătit anul trecut un impozit pe profit de 7,2 la mie respectiv 9 la mie dacă raportăm la cifra de afaceri. Un al treilea (RCS&RDS / Digi – n. red.), care nu aş vrea să-i dau numele, dar are şi o televiziune în cadrul său, a plătit un impozit pe profit de 5 la 10 milioane, adică în traducere liberă 0,00005 la sută. Mai exact 1.577 de lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei”, a atacat Vâlcov.

 

Noile prevederi enumerate de Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, sunt:

- Guvernul a decis plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici. Acesta va fi un mix între preţul de 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare. Guvernul nu va câştiga bani din aceste măsuri. Din contră, bugetul va fi văduvit de 1,52 miliarde de lei. Aceşti bani nu se vor mai încasa.

- S-a dat posibilitatea ANRE de a găsi o metodologie pentru îngheţarea preţurilor la energie pentru o perioadă de 3 ani la consumatorii casnici.

- În domeniul comunicaţiilor s-a stabilit un nivel minim privind vânzarea licenţelor 5G.

- S-a stabilit un nivel minim de 2,3 miliarde de euro pentru licenţele 3G. S-a stabilit o taxă care va fi plătită de ANCOM de 3%. Ea vine şi ca urmare a unui comportament analizat şi care a fost considerat incorect al celor care trebuie să plătească taxa pe profit.

- S-a hotărât majorarea taxei pe viciu in domeniul jocurilor de noroc cu un procent de 2% pe cifra de afaceri.

- Referitor la Pilonul II pensii contrar unor opinii nu s-a redus contribuţia. Ea a rămas la 3,75%. Contribuţia medie pe lună pe fiecare persoana a fost de 153 de lei pe 2017 şi 159 de lei pe 2018. Comisionul de administrare de 2,5% a fost redus de la 2,51% fondul privat 0,5 şi casa naţională de sănătate tot 0,5%.

- Pentru fondurile care au randament mai mic decât inflaţia ele vor putea percepe un fond de 0,02% şi tot aşa de 0,07% dacă randamentul va fi mai mare de 4 procente decât rata inflaţiei", a afirmat Darius Vâlcov, în conferinţa de presă susţinută la finalul şedinţei de vineri a Executivului.

Răspunsul dat de Eugen Teodorovici în legătură cu obiecţiile formulate de Ministerul Justiţiei la Ordonanţa privind măsurile fiscale

Eugen Teodorovici a declarat, vineri, fiind întrebat despre cum vede faptul că Ministerul Justiţiei a formulat 72 de obiecţii la textul ordonanţei de urgenţă privind măsurile fiscale, că toate instituţiile implicate în OUG şi-au asumat, inclusiv Ministerul Justiţiei şi Consiliul Concurenţei.

Darius Vâlcov, după adoptarea OUG privind măsurile fiscale: Nu va fi vorba de pierderi de locuri de muncă la companiile de stat

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a declarat, la finalul şedinţei de vineri în care Guvernul a adoptat OUG privind măsurile fiscale, că nu crede că va fi vorba despre pierderea locurilor de muncă la companiile de stat, în urma aprobării actului normativ.

Guvernul a adoptat vineri taxa pe lăcomie, de la un nivel minim al ROBOR de 2%

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG), „taxa pe lăcomie”, prin care băncile plătesc un impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditelor depăşeşte 2%.

Darius Vâlcov a confirmat că unele idei din OUG privind măsurile fiscale au fost discutate cu Ion Ţiriac

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului, a spus, vineri seara, că a discutat cu Ion Ţiriac o parte dintre măsurile luate prin recenta Ordonanţa de Urgenţă care introduce mai multe modificări fiscale.

Teodorovici, după adoptarea OUG: Nu cred că va fi o retragere a investitorilor străini din România

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că nu crede că investitorii străini se vor retrage din România, după adoptarea ordonanţei de urgenţă privind măsurile fiscale.

Afirmaţia lui Eugen Teodorovici vine în contextul în care cancelarul Austriei Sebastian Kurz, a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, întrebat dacă firmele austriece ar putea pleca din România din cauza măsurilor fiscale anunţate, că Guvernul austriac nu le spune companiilor ce să facă, precizând că "sunt firme libere, care sunt pe piaţa liberă şi decid personal".


Dăncilă anunţă că Guvernul adoptă azi OUG privind măsurile fiscale

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de vineri, că Executivul va adopta OUG privind măsurile fiscale.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a participat la şedinţa de vineri, cu toate că a anunţat că va fi prezent la toate reuniunile Guvernului. Şeful statului a participat la şedinţa de joi a Executivului.

"Aprobăm astăzi un set de măsuri care au scopul principal de a creşte bunăstarea românilor, nivelul investiţiilor, şi de a corecta unele practici incorecte în domeniul bancar şi în domeniul energiei. Principalele măsuri cuprinse în ordonanţa de urgenţă care va fi adoptată în şedinţa de Guvern de astăzi se referă la următoarele aspecte:

- Primul aspect constă în demararea unui program privind construcţia a 1.000 de grădiniţe cu program sportiv, prin parteneriat cu mediul de afaceri, în sensul în care firmele private şi fundaţiile care vor construi în următorii 2 ani de zile o astfel de grădiniţă vor primi din partea statului român până la 500.000 de euro la finalizarea investiţiei.

- O altă măsură cuprinsă în această OUG se referă la plafonarea preţului la gaze şi energie electrică pentru următorii 3 ani de zile pentru consumatorii casnici. Ne gândim la cetăţeni, ne gândim la faptul că consumatorii casnici nu trebuie să plătească mai mult la energie şi încercăm, prin această ordonanţă, să venim în sprijinul acestui aspect foarte important pentru Guvernul României.

- O altă prevedere se referă la stabilirea unui nivel mi nim de un milliard de euro privind vânzarea licenţelor 5G ţinând cont de experienţa altor state din UE şi totodată stabilirea unui nivel minim de două miliarde de euro privind prelungirea licenţelor 3G.

- Tot în această ordonanţă am propus înfiinţarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes national pentru care vom aloca suma de 310 milioane de lei în anul 2019.

- Introducerea unui mecanism ce are în vecdere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unul nivel al ROBOR ului mai mare de 2% este o altă măsură.

- O altă măsură se referă la înfiinţarea unui fond de dezvoltare şi investiţii prin care vom susţine finanţarea proiectelor de dezvoltare ale comunităţilor locale şi universităţilor. Se vor putea finanţa proiecte în domenii precum sănătate educaţie, dezvoltare locală şi infrastructură.

- O altă prevedere cuprinsă în OUG se referă la majorarea de la 1 septembrie a punctului de pensie şi a pensiei minime astfel: punctual de pensie va creşte de la 1.100 de lei la 1.265 de lei iar pensia minima de la 640 de lei la 704 lei.

- Un alt punct prevede devansarea aplicării creşterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022 la 1 septembrie 2020, aşa cum am convenit în acordul semnat la Alba Iulia cu sindicatele din învăţământ.

- Alt punct prevede acordarea voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei şi în anul 2019 tuturor angajaţilor din sectorul public. Am văzut că acest lucru are un impact pozitiv pentru populaţie dar şi pentru operatorii care au investit în turism.

- Un alt punct se referă la creşterea salariului minim în domeniul construcţiilor la 3.000 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2019.

- Reducerea taxelor pe muncă la jumătate pentru sectorul constucţiilor astfel încât salariul minim net în acest domeniu să depăşească echivalentul de 500 de euro.

- Un alt punct al acestei OUG prevede majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

- Următorul punct presupune reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2.5 la 1%.

- Alt punct prevede creterea plafonului privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 750 de lei. Următorul punct din această OUG presupune obligarea administraţiilor publcie locale de raportare online a execuţiei bugetare începând cu 1 ianuarie 2019", a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de vineri a Guvernului.

Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ pe ordonanţa de urgenţă care conţinea măsurile fiscale anunţate de Eugen Teodorovici, inclusiv "taxa pe lăcomie", a confirmat joi, pentru MEDIAFAX, Dumitru Coarnă, membru al CES.

Guvernul a prezentat marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă are cuprinde o serie de măsuri fiscale, printre care scăderea comisioanelor pentru Pilonul II de pensii, precum şi posibilitatea de a lăsa contributorii să-şi retragă banii anticipat.

Alte măsuri privesc introducerea "taxei pe lăcomie", aplicată băncilor, la valoarea activelor, şi calculată în funcţie de nivelul ROBOR, plafonarea preţului gazelor, controlul preţurilor şi pe piaţa de electricitate, impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, taxe impuse organizatorilor de jocuri de noroc, extinderea taxării inverse pentru anumite categorii de operaţiuni cu bunuri.

În contextul OUG cu măsuri fiscale, premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii să meargă la Pilonul I sau III, pentru ca o persoană să nu-şi retragă banii, ci să aibă o alternativă.

„Introducem un mecanism de protejare a populaţiei care vrea să ia credite bancare. La un ROBOR mai mare de 2% va fi taxată orice depăşire a acestui nivel. În România este cea mai mare diferenţă între dobânda la credite şi dobânda la depozite”, a declarat vineri ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe comune cu Darius Vâlcov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici