Guvernul a revizuit PROGNOZA de creştere economică de la 5,2% la 5,6%. Consumul - motorul creşterii

Creşterea economică va fi în 2017 de 5,6%, până la un Produs Intern Brut de 837,1 miliarde de lei, arată datele publicate vineri de Comisia Naţională de Prognoză, acestea fiind revizuite faţă de estimările din primăvară, care arătau o creştere economică de 5,2% şi un PIB de 815,2 miliarde de lei.

644 afișări
Imaginea articolului Guvernul a revizuit PROGNOZA de creştere economică de la 5,2% la 5,6%. Consumul - motorul creşterii

Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), industria şi agricultura vor accelera creşterea economiei, iar construcţiile o vor frâna. Industria ar urma să crească în 2017 cu 7,6% (faţă de estimările anterioare, care arătau un plus de 6%), agricultura va avansa cu 3% (faţă de 1,9%), dar în construcţii creşterea va fi de doar 1,5%, faţă de 6%.

Pe partea de utilizare a PIB, consumul final ar urma să crească cu 7,3% faţă de 6,2%, însă formarea brută de capital – investiţiile – vor creşte doar cu 4% în loc de 7,2%.

Aceeaşi prognoză mai arată, acum, că salariul mediu net va fi de 2.324 de lei, faţă de 2.274 de lei în estimarea anterioară, cursul mediu de schimb va fi de 4,56 lei/euro, faţă de 4,46 lei/euro în estimarea anterioară, însă numărul mediu de salariaţi va fi de 4,92 milioane de oameni, faţă de 4,95 milioane în estimările din primăvară.

Inflaţia medie lunară va scădea, în prognoza CNP, de la 1,4% în estimarea de primăvară, la 1,1% în estimarea de acum.

CNP a menţinut prognoza de creştere economică pentru 2018, 2019 şi 2020, la 5,5%, 5,7% şi, respectiv, 5,7%, în timp ce pentru 2021 estimează o majorare până la 5%.

Noua prognoză de creştere a Produsului Intern Brut, de 5,6%, a fost principalul agrument al Guvernului pentru ca rectificarea bugetară să fie pozitivă. „Rezultatele din primul semestru arată că în 2017 creşterea economică va fi de 5,6%, faţă de 5,2% cât se estimase anterior, la fundamentarea bugetului pe acest an. Ca urmare a acestei creşteri, avem în vedere realizarea unui Produs Intern Brut de 837,1 miliarde de lei, faţă de suma din prognoza iniţială, de 815,2 miliarde de lei”, a precizat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, la conferinţa de prezentare a proiectului de rectificare bugetară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici