Guvernul aprobă investiţii suplimentare de cel puţin 130 milioane euro la Ford Craiova până în 2019

Guvernul a aprobat extinderea, până la 31 decembrie 2025, a perioadei de realizare a producţiei de automobile şi motoare asumate de compania Ford România, în condiţiile în care, până la finalul anului 2019, Ford va face la Craiova, exclusiv din surse proprii, o investiţie de cel puţin 130 mil. euro.

2004 afișări
Imaginea articolului Guvernul aprobă investiţii suplimentare de cel puţin 130 milioane euro la Ford Craiova până în 2019

Guvernul aprobă investiţii suplimentare de cel puţin 130 milioane euro la Ford Craiova până în 2019

"Din această sumă, 100 de milioane de euro vor fi folosiţi pentru introducerea în fabricaţie a unui nou model de autovehicul la Craiova şi 30 de milioane euro pentru producţia de motoare", informează Guvernul, printr-un comunicat de presă.

Executivul a modificat, în acest sens, OUG nr. 109/2008, cadrul legal prin care s-a acordat un ajutor de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford România S.A. pentru implementarea şi finalizarea proiectelor de investiţii în fabrica de automobile şi fabrica de motoare de la Craiova, în valoare totală de 869 milioane de euro.

Modificarea OUG 109/2008 a fost făcută având în vedere următoarele beneficii economice şi sociale, pe termen mediu şi lung: securizarea continuării investiţiilor Ford la Craiova şi întărirea rolului acestor fabrici la nivelul sectorului, prin introducerea în fabricaţie a unui nou model de autovehicul; menţinerea numărului de locuri de muncă, respectiv 2700 de salariaţi cu posibilitatea suplimentării acestuia; încasarea unei contribuţii la dezvoltarea regională prin plata directă de taxe şi impozite în perioada 2014 – 2025 de aproximativ 230 de milioane de euro; un efect multiplicator în economia naţională al investiţiilor Ford în perioada 2014 – 2025 de aproximativ 30 de miliarde de dolari.

În cazul în care propunerea de prelungire a perioadei de realizare a volumelor nu s-ar fi materializat, Ford nu ar fi fost obligată să-şi menţină investiţia de la Craiova după 31.12.2017.

Ministerul Finanţelor Publice va monitoriza îndeplinirea obligaţiei asumate de Ford de a realiza investiţia suplimentară de 130 de milioane de euro, precum şi a obligaţiei de a realiza la Craiova, până în anul 2025, un număr de 810.000 de automobile şi 1,5 milioane de motoare. În situaţia în care compania Ford România S.A. nu îşi va realiza obligaţiile asumate prin această modificare în termenul menţionat, se va aplica mecanismul de recuperare a ajutorului de stat, care va fi plătit de Ford proporţional cu gradul de neîndeplinire.

Potrivit sursei citate, Ford a realizat, în perioada 2008 – 2012, investiţia asumată prin OUG nr. 109/2008, respectiv de 869,09 milioane de euro, având obligaţia de a menţine această investiţie până la 31.12.2017. Ajutorul de stat autorizat de Comisia Europeană a fost integral plătit de Ministerul Finanţelor Publice. Statul român urma ca până la 31.12.2017 doar să monitorizeze menţinerea investiţiei şi îndeplinirea condiţiilor asociate acesteia, inclusiv realizarea de către Ford a producţiei asumate de 810 mii de autovehicule, respectiv 1,5 milioane de motoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici