Guvernul ar putea ocoli Parlamentul şi nu mai cere vot asupra prelungirii stării de alertă. Legislativul ripostează

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, miercuri dimineaţă, că, deocamdată, nu va fi dat vot pe hotărârea cu privire la prelungirea stării de alertă. Guvernul specifică faptul că a fost transmisă ”spre informare”.

2653 afișări
Imaginea articolului Guvernul ar putea ocoli Parlamentul şi nu mai cere vot asupra prelungirii stării de alertă. Legislativul ripostează

Guvernul ar putea ocoli Parlamentul şi nu cere vot asupra prelungirii stării de alertă. Legislativul vrea explicaţii

”Scrisoarea de la Guvern cu hotărârea a fost pentru înştiinţarea Parlamentului, nu pentru încuviinţare, pentru că Guvernul spune ca nu e nevoie de vot pentru prelungire, ci doar pentru instituire”, au precizat pentru MEDIAFAX surse parlamentare.

Potrivit unor surse liberale, Guvernul se foloseşte de faptul că legea 55/2020 prevede votul Parlamentului doar pentru instituirea stării de alertă, nu şi pentru prelungirea acesteia.

O scăpare din Legea 55/2020, care arată la articolul 4 (alineatul 1) că ”Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne”. Cu alte cuvinte, legea votată chiar de PSD-işti îi lasă fără instrumentul necesar pentru a modifica decizia Guvernului deoarece nu prevede expres că este nevoie de încuviinţarea Parlamentului şi pentru prelungirea stării de alertă.

Potrivit surselor parlamentare, conducerea Legislativului a decis, în schimb, să trimită o scrisoare premierului Ludovic Orban în care să îi atragă atenţia că această hotărâre trebuie votată de Parlament, iar prelungirea stării de alertă trebuie încuviinţată de parlamentari şi nu doar să fie transmisă spre informare. Parlamentarii îi cer, de asemenea, premierului ”să mai citească o dată legea”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici