Guvernul atacă la Curtea Constituţională eliminarea dublei executări - la sursă şi asupra conturilor salariaţilor, lege iniţiată de liderul PNL, Alina Gorghiu

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la legea iniţiată de liderul PNL, Alina Gorghiu, privind eliminarea situaţiilor de dublă executare a veniturilor salariale ale datornicilor - atât la sursă, cât şi asupra conturilor bancare.

1454 afişări
Imaginea articolului Guvernul atacă la Curtea Constituţională eliminarea dublei executări - la sursă şi asupra conturilor salariaţilor, lege iniţiată de liderul PNL, Alina Gorghiu

Guvernul atacă la Curtea Constituţională eliminarea dublei executări - la sursă şi asupra conturilor salariaţilor, lege iniţiată de liderul PNL, Alina Gorghiu

''Executivul consideră că normele preconizate de legea menţionată nu răspund exigenţelor de previzibilitate, sunt imprecise sau, după caz, lapidare, ceea ce poate conduce la eventuale confuzii în interpretare şi aplicare şi, prin urmare, la afectarea drepturilor şi intereselor părţilor din executarea silită'', se arată într-un comunicat de presă remis presei luni de către Executiv.

În sesizarea transmisă, Guvernul menţionează că Noul Cod de Procedură Civilă (NCPC) (Legea 134/2010, republicată, cu modificările ulterioare) a reformat şi resistematizat substanţial materia executării silite. În plus, potrivit sursei citate, sunt în vigoare unele norme speciale şi particulare, precum unele prevederi incluse în Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, în Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. De asemenea, şi Legea nr. 53/2003 - Codul muncii stabileşte (art.169) o serie de reguli speciale referitoare la reţinerile din salariu.

''Faţă de cadrul actual de reglementare reformat în materie procesual civilă, precum şi de reglementările speciale şi particulare menţionate, Guvernul a formulat unele critici privitoare la lipsa conformităţii soluţiilor legislative avansate prin Legea privind unele măsuri de efectuare a reţinerilor din veniturile obţinute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă în baza unor titluri executorii cu unele dispoziţii din Constituţia României, republicată'', mai argumentează Guvernul.

Legea contestată de Guvern la CCR prevede că executorii judecătoreşti sunt obligaţi să se asigure, pe tot parcursul executării, că acelaşi titlu executoriu, nu este pus în executare atât la locul de muncă şi/sau de plată al debitorului, cât şi la conturile sale bancare.

Potrivit actului normativ menţionat, veniturile obţinute de debitori, altele decât cele obţinute în baza unor contracte privind raporturi de muncă, nu intră sub incidenţa procedurii de executare silită. Veniturile debitorilor din salarii, virate în conturile lor bancare, de către plătitorii acestor drepturi, după efectuarea reţinerilor din acestea în baza unui titlu executoriu, potrivit legii, nu mai pot face obiectul nici unei alte reţineri ulterioare, sub niciun motiv.

Iniţiativa votată în luna octombrie de Camera Deputaţilor a fost iniţiată în 2013 de un grup de parlamentari PNL, printre care Alina Gorghiu, şi de social-democratul Viorel Ştefan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici