GUVERNUL Ponta III a primit votul Parlamentului. 346 opţiuni au fost favorabile. Votul a fost anunţat în Plen

Guvernul Ponta III a primit, marţi, votul Parlamentului, fiind întrunite 346 opţiuni favorabile, în timp ce 192 senatori şi deputaţi s-au exprimat "împotrivă". Votul exprimat în Parlament a fost anunţat în plenul reunit

3463 afișări
Imaginea articolului GUVERNUL Ponta III a primit votul Parlamentului. 346 opţiuni au fost favorabile. Votul a fost anunţat în Plen

Victor Ponta (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

UPDATE 18:44 Votul pentru Guvernul Ponta III, anunţat în plen. Zgonea: Hotărârea, semnată de mine şi Cristian Dumitrescu

Votul exprimat în Parlament pentru Guvernul Ponta III a fost anunţat în plenul reunit, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precizând presei, pe de altă parte, că Hotărârea Parlamentului a fost votată de el şi de vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu.

Valeriu Zgonea a menţionat că Hotărârea este semnată, după ce a trecut de votul Parlamentului, de el, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de Cristian Dumitrescu, vicepreşedinte al Senatului.

El a spus că acest lucru este "perfect legal şi constituţional", după demisia lui Crin Antonescu de la şefia Senatului, şi că urmează ca această Hotărâre să fie trimisă spre publicare în Monitorul Oficial.

UPDATE 18:29 Guvernul Ponta III a primit votul Parlamentului, 346 opţiuni fiind favorabile - surse

Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi.

Parlamentarii au votat secret cu bile asupra proiectului de hotărâre privind modificarea structurii şi a compoziţiei politice a Guvernului României.

La propunerea liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a fost introdus în proiect articolul potrivit căruia Guvernul şi-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat în şedinţa comună din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate şi asumate de formaţiunile politice care compun şi susţin actualul Guvern.

UPDATE 17:32 Parlamentarii votează secret cu bile asupra proiectului de hotărâre privind structura Guvernului

Parlamentarii votează secret cu bile asupra proiectului de hotărâre privind modificarea structurii şi a compoziţiei politice a Guvernului României.

La propunerea liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a fost introdus în proiect articolul potrivit căruia Guvernul şi-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat în şedinţa comună din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate şi asumate de formaţiunile politice care compun şi susţin actualul Guvern.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a anunţat că PNL nu poate fi de acord cu acest text.

UPDATE 15:44 Antonescu, în plen: PNL nu va da votul unui guvern reformulat, deşi nu se încalcă Constituţia

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, în plenul reunit, că liberalii nu vor dat votul lor unui "guvern reformulat", el precizând însă că prin modificările supuse votului Parlamentului nu se încalcă niciun articol al Constituţiei.

UPDATE 15:33 Ponta, în Parlament: Băsescu trebuie să accepte noul Guvern, altfel ar încălca grav Constituţia

Premierul Ponta a declarat că speră ca preşedintele Băsescu să accepte noul Guvern, precizând că se află în Parlament în baza articolului 85 din Constituţie privind strict schimbarea compoziţiei politice a Guvernului şi că noul Executiv continuă programul de guvernare aprobat în 2012.

El a arătat că, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, hotărârile Parlamentului, inclusiv de validare a noului Guvern, sunt obligatorii pentru preşedinte, iar un refuz al acestuia presupune încălcarea gravă a Constituţiei.

"Vreau să îmi exprim speranţa că vom aplica astăzi nu doar prevederile constituţionale foarte clare, explicite, din articolul 85, alineat 3 din Constituţie, prevederi de altfel de care s-a folosit atât Guvernul Tăriceanu în 2007, cât şi Guvernul Boc în 2009, dar îmi exprim speranţa că, dincolo de declaraţii politice, preşedintele României va respecta decizia 98 din 2008 a Curţii Constituţionale în care lucrurile sunt foarte clare: hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, adică Parlamentul, este un act obligatoriu pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor fapte grave de încălcare a Constituţiei", a spus Ponta, citând din decizia Curţii Constituţionale.

El a cerut tuturor oamenilor politici responsabili să ducă bătălia politică în limitele democratice, fără să apeleze la subiecte care pot inflama conflicte intertnice şi sociale şi a cădea, astfel, în capcanele extremiştilor.

Premierul a transmis şi liberalilor că noul Cabinet îşi propune în continuare să nu schimbe cota de impozitare de 16% şi să discute cu Fondul Monetar Internaţional, în aprilie, despre neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale.

El i-a rugat pe parlamentari să dea un vot de încredere tinerilor propuşi pentru funcţia de ministru.

Şeful Executivului a precizat că speră ca "din această seară" să fie avute în vedere obiectivele de asigurare a stabilităţii în România, chiar dacă, până la sfârşitul anului, va exista o instabilitate internă generată nu doar de declaraţii politice, ci de contestaţiile formulate de preşedinte prin care activitatea Parlamentului şi a Guvernului este împiedicată.

Ponta a intrat în sala de şedinţe a plenului reunit, evitând să facă declaraţii.

Surse participante la şedinţa liderilor PSD, PC, UNPR, UDMR desfăşurată anterior şedinţei de plen au precizat că premierul Ponta va prezenta structura Cabinetului conform deciziilor anterioare, fără a ţine cont de ultimele declaraţii publice ale preşedintelui Traian Băsescu, considerând că acestea reprezintă "o capcană".

Şedinţa este condusă de Valeriu Zgonea, care a anunţat că din 575 de senatori şi deputaţi sunt 375 prezenţi şi 200 absenţi. Parlamentarii au aprobat ordinea de zi şi programul de lucru.

Parlamentarii au fost informaţi, la primul punct pe ordinea de zi, de scrisoarea preşedintelui privind participarea forţelor armate române cu SPP la sigurarea protecţiei reprezentatului special al secretarului general ONU la misiunea din Sudanul de sud.

Apoi, parlamentarii au început discutarea proiectul modificarea componenţei şi structurii Guvernului. Primul ministru are la dispoziţie 50 de minute şi ceilalţi parlamentari au la dispoziţie încă 97 de minute, adică fiecare parlamentar câte 10 secunde.

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a propus ca hotărârea supusă dezbaterii să fie denumită hotărâre privind modificarea structurii şi compoziţiei politice a Guvernului României.

Parlamentul s-a reunit marţi pentru prezentarea structurii noului Guvern, surse politice precizând că premierul Victor Ponta va prezenta în plen componenţa Guvernului fără a ţine cont de varianta lansată de către preşedintele Traian Băsescu.

Premierul Ponta prezintă modificarea Guvernului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că forţarea unui vot în Parlament pentru noul Guvern fără modificarea programului de guvernare produce riscul atacării la Curtea Constituţională de către 50 de parlamentari - "ceea ce se va întâmpla" - şi al unui conflict constituţional Preşedinţie-Parlament.

El propune asumarea răspunderii Guvernului pe programul de guvernare, el spunând că se poate face excepţie, prin decizia BP reunite, de la termenul de 5 zile pentru aşteptarea observaţiilor la program şi asigurând că imediat după asumare numeşte miniştrii.

Preşedintele a precizat că a discutat cu premierul Victor Ponta şi că are totală deschidere pentru găsirea unei soluţii, arătând că, în discuţia pe care au avut-o, premierul Victor Ponta i-a promis că "încearcă să rezolve această problemă la Parlament".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici