Guvernul transmite PDL că sumele din Fondul de rezervă au fost alocate de Cabinetul Ungureanu

Sumele din Fondul de rezervă al Guvernului a căror repartizare a fost reclamată de PDL Cluj au fost alocate de către Cabinetul Ungureanu, înaintea alegerilor locale, iar, în urma deciziei CC, Cabinetul Ponta a dispus plata pentru primăriile cu arierate sau proiecte europene, precizează Executivul.

818 afișări
Imaginea articolului Guvernul transmite PDL că sumele din Fondul de rezervă au fost alocate de Cabinetul Ungureanu

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Reprezentanţii PDL Cluj au condamnat, luni, "modul discreţionar" în care Guvernul condus de Victor Ponta a alocat anumite sume din Fondul de rezervă bugetară pentru unităţile administrativ-teritoriale şi faptul că nicio comună din judeţul Cluj nu a primit bani.

"PDL Cluj condamnă modul discreţionar în care Guvernul condus de Victor Ponta a alocat anumite sume din fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unităţile administrativ-teritoriale. Constatăm cu stupoare faptul că din lista de 69 de comune din 21 de judeţe ale ţării pentru care s-au alocat fonduri pentru plata unor arierate nicio comună clujeană nu a primit acest supliment financiar din partea Guvernului Ponta, lucru care nu s-a întâmplat în timpul guvernării PDL. În judeţul Cluj există 85 de unităţi administrativ-teritoriale, iar un număr semnificativ dintre acestea au nevoie urgentă de fonduri pentru plata angajaţilor precum şi pentru plata unor datorii restante", se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de reprezentanţii PDL Cluj.

Guvernul a decis, în luna iulie, să ramburseze primăriilor fonduri totale de 107,5 milioane lei, după ce, în luna mai, le-a retras banii alocaţi de Cabinetul Ungureanu pentru cheltuieli curente şi cofinanţarea unor proiecte europene. Banii au fost acordaţi din Fondul de rezervă al Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, a precizat atunci că actualul Executiv a retras banii primăriilor după ce a constatat că multe dintre unităţi nu aveau datorii şi nici necesităţi de cofinanţare a proiectelor UE.

"Aceste sume au fost blocate de către Guvernul actual. În urma unei decizii a Curţii Constituţionale, Guvernul a dispus plata doar pentru acele unităţi administrativ-teritoriale care înregistrează arierate sau care au nevoie de sprijin pentru cofinanţarea unor proiecte europene. Aşadar, criticile aduse Guvernului actual referitoare la alocarea de sume din Fondul de rezerva bugetară sunt neîntemeiate, câtă vreme aceste plăţi se bazează pe decizia guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu şi pe decizia CCR", a precizat, marţi, Guvernul într-un comunicat.

În ceea ce priveşte sumele direcţionate în urma recentei rectificări bugetare, Guvernul precizează că este prima dată în ultimii ani când acest lucru se întâmplă fără a se ţine cont de culoarea politică a autorităţilor locale.

Executivul a aprobat, săptămâna trecută, alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a 10 milioane lei unor unităţi administrativ-teritoriale, pentru plata arieratelor aferente unor cheltuieli curente şi de capital şi pentru cofinanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe.

La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.

În luna mai însă, noul Guvern Ponta a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că primarii sunt obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu, premierul Victor Ponta argumentând atunci că, din totalul celor 1.657 de primării care au primit bani, un număr de 810 nu înregistrează "niciun leu datorie" şi nici nu necesită cofinanţarea unor proiecte UE.

Ponta aprecia că Guvernul va recupera mai mult de jumătate din totalul acestor fonduri şi anunţa că banii vor fi vărsaţi înapoi la Fondul de rezervă bugetară şi utilizaţi pentru proiecte sociale.

Curtea Constituţională a decis însă, la sesizarea Avocatului Poporului, că este neconstituţional textul din ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a retras banii primăriilor. Premierul Ponta a arătat însă că judecătorii Curţii Constituţionale nu permit recuperarea banilor decât în cazul acelor primării care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente şi de capital sau care trebuie să finanţeze proiecte UE.

În acest sens, Ministerul Finanţelor, prin intermediul Curţii de Conturi, a verificat la fiecare primărie care a primit fonduri de la Guvernul Ungureanu dacă alocarea acelor bani a fost justificată, pentru această acţiune având la dispoziţie 45 de zile de la decizia Curţii Constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici