Guvernul vrea să ceară CC un punct de vedere pentru procedura la Legea educaţiei

Guvernul intenţionează să ceară un punct de vedere Curţii Constituţionale în legătură cu procedura de urmat în privinţa asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

20 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să ceară CC un punct de vedere pentru procedura la Legea educaţiei

Guvernul vrea să ceară CC un punct de vedere pentru procedura la Legea educaţiei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Sursele citate au precizat că au fost derulate proceduri care nu au fost contestate la CC, respectiv punerea pe ordinea de zi a Parlamentului a asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei şi depunerea moţiunii de cenzură urmare a angajării răspunderii, iar Guvernul consideră că, având în vedere aceste elemente, este necesară consultarea Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională arată, în decizia privind Legea educaţiei, că, dacă la prima vedere, posibilitatea angajării răspunderii nu este supusă niciunei condiţii, oportunitatea şi conţinutul iniţiativei rămânând teoretic la aprecierea exclusivă a Guvernului, acest lucru nu poate fi absolut.

Curtea constată că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educaţiei naţionale, aflat în dezbatere parlamentară, respectiv la Senat, în calitate de Cameră decizională, nu îşi găseşte nicio motivare şi apreciază că nu există nicio dovadă a vreunui blocaj sau a unei inactivităţi parlamentare cu referire la proiectul de lege în discuţie.

În acelaşi timp, însă, cu privire la solicitarea autorului sesizării, în sensul ca instanţa de contencios constituţional să oblige Guvernul să renunţe la procedura angajării răspunderii, Curtea constată că această cerere excedează competenţei sale, soluţia aparţinând în exclusivitate autorităţilor publice aflate în conflict.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a solicitat într-o scrisoare premierului Emil Boc retragerea "din procesul legislativ a proiectului Legii educaţiei naţionale", asupra căruia Guvernul şi-a asumat răspunderea.

Premierul Emil Boc a spus, sâmbătă, că a primit scrisoarea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, şi îi va răspunde luni, din punctul său de vedere conflictul sesizat de CC fiind soluţionat, astfel că această instituţie nu poate obliga Guvernul să renunţe la procedura asumării răspunderii pe Legea educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici