Gyurcsany: Sunt ţări în jurul Ungariei în care "autonomia" e aproape blasfemie

Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a declarat, marţi, la finalul şedinţei comune româno-ungare, că temerile conform cărora autonomia unei minorităţi conduce la separatism sunt exagerate şi a arătat că minorităţile etnice naţionale au dreptul la identitate culturală şi educaţie în limba maternă.

15 afișări
Imaginea articolului Gyurcsany: Sunt ţări în jurul Ungariei în care "autonomia" e aproape blasfemie

Gyurcsany: Sunt ţări în jurul Ungariei în care "autonomia" e aproape blasfemie (Imagine: Mediafax/AFP)

"În multe ţări autonomia este etichetată ca o intenţie pentru separatism, pentru segregare, se crede că autonomia este calea spre dezintegrare. Eu văd aici nişte temeri exagerate legate de autonomie. Există ţări în jurul Ungariei în care dacă pronunţi cuvântul «autonomie» este aproape o blasfemie. În alte ţări există o flexibilitate şi o colaborare mult mai mare în acest domeniu", a spus Gyurcsany, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.

El a apreciat că în România există o înţelegere mult mai mare decât în urmă cu câţiva ani faţă de principiul autonomiei şi a arătat că dacă într-un stat există o anumită formă de autonomie, atunci "totul este mai bine".

Premierul ungar a arătat că minorităţile trebuie sprijinite la educaţia în limba maternă, deoarece acest lucru îmbogăţeşte zestrea culturală a statului gazdă.

"Despre aceste lucruri trebuie să se cadă la învoială în România. Cine poate să ştie mai bine prin ce cale şi prin ce moduri se poate ajunge la obiectivele maghiarilor din România decât cei care au fost aleşi ani la rândul de comunitatea maghiară din România şi care au răspundere în guvernarea din România. În acest sens, eu consider ca direcţionale cuvintele lui Marko Bela, pentru că factorii din Ungaria nu au sarcina de a da sfaturi UDMR şi nu au sarcina de a încerca să îndeplinească munca pe care şi-a asumat-o UDMR ca reprezentant al minorităţii etnice maghiare din România", a adăugat Gyurcsany.

El a afirmat că numărul conflictelor între români şi maghiari su scăzut considerabil în ultimii ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici