Haaretz: Motivele pentru care suspecţii ar fi vrut intimidarea Codruţei Kovesi rămân neclare

Motivele pentru care angajaţii companiei Black Cube ar fi vrut să o intimideze pe Codruţa Kovesi sunt în continuare neclare, notează cotidianul israelian Haaretz, în timp ce site-ul IsraelHayom.com vehiculează ipoteza că operaţiunea DIICOT ar avea rolul protejării procurorului-şef DNA.

4743 afișări
Imaginea articolului Haaretz: Motivele pentru care suspecţii ar fi vrut intimidarea Codruţei Kovesi rămân neclare

Haaretz: Motivele pentru care suspecţii ar fi vrut intimidarea Codruţei Kovesi rămân neclare (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

"Este în continuare neclar motivul pentru care suspecţii ar fi dorit să o intimideze pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA", comentează ziarul israelian Haaretz într-un material pe tema operaţiunii DIICOT împotriva cetăţenilor israelieni.

"Conform altor teorii, operaţiunea a avut rolul de a o proteja pe Codruţa Kovesi. Cunoscută pentru abordarea dură privind combaterea corupţiei la nivel înalt, Codruţa Kovesi a fost nominalizată în martie pentru al doilea mandat de procuror-şef al României", scrie site-ul IsraelHayom.com.

Procurorii DIICOT au anunţat miercuri că doi cetăţeni israelieni - Weiner Ron şi Geclowicz David - au fost arestaţi pentru transfer neautorizat de date informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice într-o presupusă tentativă de intimidare a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat că, în data de 3 aprilie, procurorii au dispus reţinerea lui Weiner Ron şi Geclowicz David pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. Ulterior, Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pe numele celor doi. Sursa citată anunţă că există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât şi în Londra (Marea Britanie), împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice.

Cei doi angajaţi ai firmei Black Cube arestaţi în România sub acuzaţia de acte de intimidare a Codruţei Kovesi, procurorul-şef DNA, au fost solicitaţi de autorităţile române să investigheze acte de corupţie în instituţii, ei reuşind să facă "progrese importante", susţine compania israeliană. "În ultimele săptămâni, compania desfăşura un proiect în numele unor asociaţi ai instituţiilor guvernamentale din România, în scopul colectării de dovezi despre grave acuzaţii de corupţie în sistemul instituţiilor guvernamentale române. În acest context, doi angajaţi care făcuseră progrese importante în acest caz au fost arestaţi", anunţă compania Black Cube, conform Jewish Telegraphic Agency şi publicaţiei Times of Israel. "Angajaţii aplicau legea, iar suspiciunile asupra lor sunt false. Suntem încrezători că adevărul va ieşi la iveală în următoarele zile şi că cei doi vor fi eliberaţi", a precizat compania israeliană Black Cube, specializată în consultanţă în materie de securitate şi în colectarea de informaţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici