Hărdău a acuzat PSD, PNL şi sindicatele de "ipocrizie" pentru că se opun Legii Educaţiei

Preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat, senatorul PDL Mihail Hărdău, a acuzat "ipocrizia" PSD şi PNL, dar şi a sindicatelor, care se opun proiectului Legii Educaţiei, în condiţiile în care acesta preia integral principiile Pactului Naţional pentru Educaţie.

18 afișări
Imaginea articolului Hărdău a acuzat PSD, PNL şi sindicatele de "ipocrizie" pentru că se opun Legii Educaţiei

Hărdău a acuzat PSD, PNL şi sindicatele de "ipocrizie" pentru că se opun Legii Educaţiei (Imagine: Mediafax Foto)

"Remarc la dezbaterile proiectului Legii Educaţiei o politizare excesivă, există mult fariseism, ipocrizie, din partea PSD şi PNL, dar şi a sindicatelor. Proiectul e o continuarea a proiectului realizat în 2009 împreună cu PSD, iar acum PSD şi PNL depun alte proiecte de lege, pentru a obstrucţiona activitatea normală. E total nefiresc. Principiile din Pactul Naţional pentru Educaţie, semnat de partide şi sindicate, se regăsesc integral în proiectul de lege. Mi se pare nefiresc să existe duplicitate în abordarea acestei probleme", a spus Hărdău.

Acesta a apreciat proiectul Legii Educaţiei ca fiind unul "bun", deşi împotriva lui există o "opoziţie aprigă" şi a catalogat drept "prostie politică" depunerea unei moţiuni simple pentru un proiect aflat în dezbatere.

Senatorul PDL a criticat şi recenta grevă din educaţie şi a subliniat că aşteaptă să vadă cine îi va plăti pe profesori pentru ziua de protest.

"E o situaţie nepermisă să faci grevă împotriva unui proiect aflat în dezbatere naţională. E un paradox al grevelor din învăţământul românesc. Eu am intrat în minister când a fost o grevă care a durat trei săptămâni, iar la final toţi profesorii care nu au lucrat au fost plătiţi de stat. Statul e slab în raport cu sindicatele din învăţământ. Sindicatele ar trebuie să îi plătească pe profesori pentru perioada grevei, dar nu o fac", a menţionat Mihail Hărdău.

Senatorul PDL a precizat că va avea, în perioada următoare, întâlniri cu profesori din zona Gherla, Dej, Turda, Huedin şi Cluj-Napoca, pe tema Legii Educaţiei.

Guvernul a aprobat, în 12 aprilie, proiectul Legii educaţiei, documentul fiind transmis în Parlament spre dezbatere în regim de urgenţă.

Principalele modificări propuse prin proiectul de lege vizează introducerea obligativităţii învăţământului până la vârsta de 16 ani şi a claselor pregătitoare, dar şi introducerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial.

Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a decis, miercuri, după o şedinţă maraton cu dezbateri generale şi procedurale, că documentul de bază pentru discuţiile despre noua Lege a educaţiei va fi proiectul propus de Guvern, deputaţii PSD şi PDL având dispute şi negocieri timp de trei ore pe acest subiect. La Comisia de învăţământ au fost depuse cinci proiecte de lege privind educaţia, unul al Guvernului, unul al PSD şi trei ale PNL.

Votul final la raportul privind proiectul Legii educaţiei va fi dat de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor pe 7 mai, potrivit calendarului de lucru aprobat de Biroul Permanent. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată cu dezbaterea proiectului Legii educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici