Hotărârea CC privind referendumul a fost publicată în MO. Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni

Hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial, iar preşedintele Traian Băsescu se poate reîntoarce la Palatul Cotroceni, pentru reluarea mandatului.

14043 afișări
Imaginea articolului Hotărârea CC privind referendumul a fost publicată în MO. Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

UPDATE 21:15 - Decizia CC a fost publicată în MO

Hotărârea 6 din 21 august a Curţii Constituţionale privind organizarea referendumului şi rezultatele acestuia a fost publicată după aproximativ trei ore de la citirea actului în Parlament.

UPDATE 18:35 - Decizia CC a fost trimisă la MO

Zgonea a precizat că nu este de datoria sa transmiterea hotărârii Curţii Constituţionale în cazul referendumului din 29 iulie, ci a preşedintelui CC, care a transmis deja documentul la Monitorul Oficial. "A fost trimisă la Monitorul Oficial, a ajuns la Secretarul General al Guvernului", a anunţat Zgonea.

El a ţinut să sublinieze că parlamentarii au putut comenta decizia Curţii.

"Noi am fost martor la căratul apei, am fost ca parlamentari într-o situaţie inedită. Am luat act de o hotărâre a Curţii Constituţionale, nu am avut nici măcar o posibilitate să intervenim, mi-aş fi dorit să intervenim, să avem o dezbatere, dar nu avem această competenţă. Nu avem competenţe să anulăm o decizie a Curţii Constituţionale", a comentat Zgonea şedinţa de luni a plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

UPDATE 17:35 - Şedinţa Parlamentului s-a încheiat

Şedinţa Parlamentului în care a fost citită hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie s-a încheiat, următorul pas fiind publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

UPDATE 17:30 Judecătorul Ştefan Minea a început să citească hotărârea CC în plenul Parlamentului

La momentul în care Minea a început să citească hotărârea, parlamentarii USL au ieşit din sală.

UPDATE 17:25 - Ghişe a propus amânarea cu două zile a citirii deciziei CC, plenul a respins propunerea

Solicitarea liberalului Ioan Ghişe de amânare cu două zile a prezentării deciziei Curţii Constituţionale în privinţa rezultatului referendumului a fost votată cu 20 de voturi "pentru", 196 "împotrivă" şi 21 de abţineri.

UPDATE 17:15 - Şedinţa a început

La şedinţă au venit doar patru din cei nouă judecători ai Curţii, respectiv Augustin Zegrean, Petre Lăzăroiu, Iulia Motoc şi Ştefan Minea.

Şedinţa a început cu o întârziere de peste două ore.

Preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, a anunţat că sunt prezenţi 238 de parlamentari.

UPDATE 17:05 - Şi parlamentari PNL în frunte cu Tăriceanu au semnat prezenţa la şedinţa plenului reunit

Şi parlamentari PNL, în frunte cu liderul deputaţilor liberali, Călin Popescu Tăriceanu, au semnat condica de prezenţă la şedinţa plenului reunit în care ar urma să fie citită hotărârea CC privind referendumul din 29 iulie.

UPDATE 16:45 - Parlamentari PSD semnează prezenţa la şedinţa plenului reunit

Parlamentari PSD au început să semneze condica de prezenţă la şedinţa plenului reunit în care ar urma să fie citită hotărârea CC privind referendumul din 29 iulie.

UPDATE 16:10 -Şedinţa Parlamentului începe cu o pauză de consultări de jumătate de oră

Şedinţa plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor în care urma să fie citită hotărârea CC privind referendumul, amânată deja pentru o oră, a început cu o pauză de consultări de jumătate de oră, la solicitarea PNL.

UPDATE 15:40 - PNL anunţă oficial decizia de boicotare a şedinţei Parlamentului

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a anunţat că decizia grupurilor reunite ale formaţiunii, luată cu majoritate de voturi, a fost de a nu participa la şedinţa de plen reunit în care se citeşte decizia CC privind referendumul.

El a arătat că la Curtea Constituţională au fost depuse documente care nu au fost luate în calcul de către acest for şi care "ar putea să schimbe cu totul aprecierea pe care Curtea o are asupra îndeplinirii cvorumului pentru validarea referendumului".

Potrivit lui Nicolăescu, un alt motiv al boicotului îl reprezintă faptul că un document prevăzut de legea referendumului, şi anume raportul, nu a fost prezentat de CC.

"În consecinţă, în acest moment Curtea Constituţională se află în culpă faţă de Parlament, nu şi-a îndeplinit obligaţiile pe care le are. Nu are rost, în această situaţie, să prmitem să se îndeplinească un act printr-un abuz", a mai spus Nicolăescu.

Viceliderul deputaţilor PNL a anunţat că urmează ca liberalii să se consulte şi cu colegii de la PSD, care au luat o decizie similară, pentru a stabili "calendarul pentru perioada următoare".

"Probabil că se va constata că nu este cvorum, se vor reuni Birourile Permanente pentru a stabili o nouă dată la care să fie convocat plenul Parlamentului, iar la acea dată să avem toate documentele, aşa cum prevede legea", a spus Nicolăescu.

UPDATE 15:35 - Macovei: La şedinţa Parlamentului nu e nevoie de cvorum, conform Regulamentului

"Pentru şedinţa de astăzi în care se citeşte decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului nu e nevoie de cvorum nici pentru prezenţă, nici pentru citire. În plus, în această şedinţă nu se poate lua nicio decizie de către Parlament cu privire la referendum. Doar se citeşte dispozitivul hotărârii Curţii Constituţionale", susţine Macovei, într-o declaraţie remisă, luni, agenţiei MEDIAFAX.

UPDATE 15:30 - Şedinţa Parlamentului pentru citirea deciziei CC, amânată până la ora 16.00

UPDATE 15:20- Zgonea: PSD, solidar cu românii care au votat la referendum; PSD nu va fi prezent în plen

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că PSD a decis să fie solidar cu cei 7,4 milioane de români care au votat la referendum, iar parlamentarii partidului nu vor participa la şedinţa de plen.

"Am decis să fim solidari cu cei 7,4 milioane de români care au votat", a spus Zgonea, după şedinţa grupurilor social-democrate.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că PSD nu va participa la şedinţă, el a spus: "Aceasta este decizia colegilor mei".

UPDATE 13:55 - Mihai Voicu: Foarte mulţi parlamentari PNL, dacă nu toţi, vor să boicoteze şedinţa de plen de luni

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat luni că sunt foarte mulţi parlamentari ai PNL care nu doresc să participe la şedinţa de plen reunit, luând o decizie "individuală de boicot", iar aceştia nu pot fi obligaţi să ia parte la citirea unei decizii a CC pe care o considerată incorectă.

Voicu a fost întrebat dacă se are în vedere un boicot al parlamentarilor PNL pentru şedinţa de luni a plenului reunit în care se va citi hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul de demitere a preşedintelui.

"Momentan sunt decizii individuale, pot să vă confirm faptul că foarte mulţi colegi, dacă nu cumva toţi, au spus că nu doresc să participe la şedinţa de astăzi şi o să vedem în funcţie şi de decizia pe care o vom lua împreună cu colegii de la PSD şi de şedinţa de grup. (…) Momentan e o formă de boicot individual şi nu putem obliga pe cineva să asiste la citirea unei decizii pe care o considerăm incorectă, chiar nu-i putem obliga", a declarat Voicu, înainte de o şedinţă a social-democraţilor şi liberalilor pe această temă, care se desfăşoară în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici