Iliescu a absentat de la Consiliul Naţional al PSD

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a absentat de la Consiliul Naţional al partidului, în condiţiile în care, în urmă cu trei săptămâni, anunţase că va fi prezent la această reuniune, iar liderul partidului, premierul Victor Ponta, afirma la rândul său că crede că acesta va veni la Consiliu.

62 afișări
Imaginea articolului Iliescu a absentat de la Consiliul Naţional al PSD

Iliescu a absentat de la Consiliul Naţional al PSD

La începutul lunii martie, Iliescu a declarat că nu este nicio grabă să fie organizat un Congres rapid al partidului, apreciind că este nevoie de o perioadă de reflecţie după rezultatele de la sfârşitul anului trecut, şi a precizat că va fi prezent atât la Consiliul Naţional din 20-21 martie, dar şi la Congres.

În acelaşi timp, Iliescu a arătat că nu-şi mai permite să meargă la toate şedinţele de partid, invocând vârsta sa.

"Am şi eu o vârstă. Nu-mi mai pot permite să merg la toate şedinţele. Şi voi merge selectiv, la cele mai importante. Altminteri suntem în comunicare indirectă sau direct. Dar la reuniuni, la şedinţe m-am mai abţinut. Timpul pe care îl am vreau să-l folosesc ca să scriu în continuare, a spus Iliescu.

Duminică, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că Adrian Năstase nu va fi prezent la Consiliul Naţional al PSD, deoarece va fi plecat din ţară în acea perioadă, dar a adăugat că crede că Ion Iliescu va fi prezent.

Tot în acea perioadă, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat de presă dacă Ion Iliescu va rămâne preşedinte de onoare, funcţie prevăzută în statut, el răspunzând: "În statut nu există numele Ion Iliescu, el nu are nevoie de statut ca să rămână preşedintele fondator al partidului, preşedinte de onoare. De ce să nu rămână. Bineînţeles".

Vineri, în discursul susţinut în prima zi a Consiliulu Naţional, Dragnea a afirmat că motivul principal al eşecului PSD la alegerile prezidenţiale este înţelegerea greşită a conceputului de stânga, partidul fiind confundat deliberat cu o formaţiune pro-sovietică şi etichetat nejustificat drept "comunist", astfel că este nevoie de delimitarea de alte doctrine.

Dragnea a arătat că, din cauza perpetuării confuziilor din perioada comunismului, PSD continuă să întâmpine rezistenţă la alegeri în Transilvania, diaspora şi din partea persoanelor cu studii superioare, fiind perceput drept un partid anticapitalist şi al asistaţilor sociali.

El a arătat totodată că PSD este respins şi de electoratul din mediul privat deşi adversarii politici au ruinat întreprinzători.

"Trebuie să avem o nouă percepţie în conştiinţa publică, să arătăm că nu avem nicio legătură cu regimul comunist. Trebuie să respingem categoric comunismul, să spunem tinerilor că au fost minţiţi", a spus Dragnea.

Preşedintele executiv a arătat astfel că trebuie explicat exact electoratului ce înseamnă ideologia modernă a stângii, cu delimitarea categorică de stereotipurile şi atributele provenite din regimul comunist.

Preşedintele de onoare al PSD a evitat să mai participe la reuniunile publice ale partidului după ce, la şedinţa CExN convocată după eşecul de la alegerile prezidenţiale, vicepreşedintele Ioan Rus a spus că PSD este etichetat drept un partid ”comunist”.

Ulterior, Victor Ponta a precizat public că PSD a pierdut alegerile prezidenţiale pentru că a fost perceput ca fiind un partid al baronilor locali, apărător al corupţilor, care este etichetat drept ”comunist”.

La acel moment, deputatul Sebastian Ghiță i-a solicitat lui Iliescu să facă un pas în spate şi să nu mai apară public lângă liderii PSD. Ulterior, Ghiţă a demisionat din PSD.

Iliescu a răspuns acestor acuze printr-o scrisoare deschisă postată pe blogul său, în care arată că PSD nu poate fi condus ca o corporaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici