Iliescu a propus ca PSD să-şi anunţe premierul într-o "adunare naţională" - surse

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a opus, luni, propunerii din BPN privind convocarea unui Congres extraordinar pentru anunţarea premierului şi a sugerat ca acest lucru să se facă într-o "adunare naţională", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

14 afișări
Imaginea articolului Iliescu a propus ca PSD să-şi anunţe premierul într-o "adunare naţională" - surse

Iliescu a propus ca PSD să-şi anunţe premierul într-o "adunare naţională" - surse (Imagine: Mediafax Foto)

Surse din PSD au declarat că Ion Iliescu a fost singurul dintre liderii PSD care au formulat obiecţii faţă de propunerea ca social-democraţii să îşi nominalizeze candidatul la funcţia de premier într-un Congres extraordinar.

Subiectul a fost adus în discuţie, în BPN de luni, de vicepreşedintele Ilie Sârbu, care a reluat propunerea lansată, în cursul săptămânii trecute, de liderul social-democrat, Mircea Geoană.

Potrivit surselor citate, ideea convocării unui Congres extraordinar pentru oficializarea candidatului PSD la funcţia de premier a fost sprijinită, declarativ, de toţi participanţii la şedinţa BPN, cu excepţia lui Iliescu.

Preşedintele Consiliului Naţional al partidului, Adrian Năstase, a afirmat că organizarea unui Congres extraordinar înainte de alegeri, în care să se stabilească premierul PSD ar fi utilă pentru a nu exista, ulterior, discuţii despre faptul că cineva s-ar fi autopropus premier "din spuma mării" şi pentru ca această propunere să aibă legitimitatea conferită de votul celui mai important organism al PSD.

Argumentului legat de utilitate avansat de Năstase i-au replicat Miron Mitrea şi vicepreşedintele Ilie Sârbu, care au arătat că, dincolo de nevoia unei legitimităţi, convocarea congresului, în care să fie prezentat premierul, programul de guvernare, precum şi câteva sugestii de posibili miniştri, ar fi un gest politic major înaintea începerii campaniei electorale.

Iliescu s-a pronunţat împotriva organizării Congresului extraordinar, propunând ca lansarea premierului PSD să se facă în alt cadru.

"Să fie o adunare, aşa, o adunare naţională", a spus Iliescu, potrivit surselor citate.

De asemenea, Ion Iliescu a argumentat că organizarea unui Congres extraordinar pentru anunţarea premierului nu ar fi nici măcar conformă cu Statutul.

Lui Iliescu i-a replicat printre alţii Doru Ioan Tărăcilă, care a spus că Statutul prevede organizarea unui astfel de congres.

Ilie Sârbu şi Miron Mitrea chiar au citit, la intervenţia lui Iliescu, articolul respectiv din Statut, ei argumentând că sintagma "în situaţia câştigării alegerilor" din articolul 52 nu înseamnă că Congresul trebuie organizat după alegeri, ci propunerea de candidat este valabilă în cazul în care partidul câştigă alegerile.

În cele din urmă, fără ca alt membru al BPN să se pronunţe împotriva organizării unui Congres extraordinar, Iliescu a votat favorabil, cu replica: "Bine, atunci faceţi congres dacă congres vreţi".

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a anunţat, luni, că Biroul Permanent Naţional al partidului a decis convocarea unui Congres extraordinar pe data de 27 septembrie, în care să fie lansată nu doar oferta de guvernare, ci şi propunerea partidului pentru funcţia de premier.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi-a anunţat, vineri, candidatura în interiorul PSD pentru desemnarea în funcţia de prim-ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici