Iliescu despre învinuirea sa: Un act eminamente politic, fără temei juridic

Fostul preşedinte, senatorul Ion Iliescu, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că învinuirea sa în dosarul privind moartea a patru persoane în timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990 reprezintă un act eminamente politic, fără temei juridic.

4 afișări

Fostul preşedinte a declarat, totodată, că nici până în momentul de faţă nu i-au fost prezentate, de către organele de cercetare, niciun fel de fapte care să îl incrimineze.

„Nici până acum nu mi-au prezentat nici un fel de fapte. Ei (organele de cercetare, n.red.) au doar reclamaţii, de la Asociaţia „21 Decembrie” şi altele. Dar organele de cercetare trebuie să prezinte nişte fapte”, a arătat Iliescu.

„Eram şeful statului. Se declanşase o acţiune anarhică. O devastare de instituţii ale statului. Eu ce trebuia să fac? Să stau cu mâinile în sân, să mă uit la declanşarea acestei anarhii, care putea să ducă la război civil până la urmă? Nu am avut poliţie, nu am avut instrumente de acţiune. Şi s-a petrecut şi această tragedie în care au murit nişte oameni. Şi incriminezi şeful statului, care era obiectul acestor acţiuni anarhice? Nu vedeţi că este o absurditate?”, a opinat Iliescu

Fostul şef de stat a afirmat, totodată, că preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie”, Doru Mărieş, este unul dintre „incitatorii” actelor de violenţă din cursul anului1990.

„Aste este o acţiune eminamente politică...Mărieş a fost unul din incitatorii tuturor actelor de violenţă din cursul anului 1990 şi alţii ca el. Dar eu nu stau să intru în dialog cu ei...Ei (organele de cercetare, n.red.) nu au faptul, din start, pentru începerea unei urmăririi penale”, a opinat Iliescu.

„Ce anume i se poate imputa şefului statului din acest punct de vedere? Asta e marea aberaţie!”, a arătat Iliescu, precizând că organele de cercetare ar trebui să se ocupe de căutarea celor care au provocat acele acte „rebele” şi „anarhice” din 13-15 iunie 1990.

„Aşa că e o aberaţie”, a conchis Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici