Iliescu despre Tratatul fiscal: De ce graba? Cât pricepe Băsescu?

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat, miercuri, că autorităţile de la Bucureşti se grăbesc să semneze Tratatul european de guvernanţă fiscală fără să analizeze consecinţele asupra României.

748 afișări
Imaginea articolului Iliescu despre Tratatul fiscal: De ce graba? Cât pricepe Băsescu?

Iliescu despre Tratatul fiscal: De ce graba? Cât pricepe Băsescu? (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Iliescu a afirmat că opoziţia nu se opune aderării României la Tratatul de guvernanţă fiscală, dar doreşte realizarea unor dezbateri care să analizeze consecinţele semnării actului european.

"Noi (USL- n.r.) nu avem rezerve şi atitudini negative, dar vrem să îl înţelegem mai bine, să îl analizăm şi să îl descifrăm", a adăugat el.

Întrebat de ce crede că guvernul se grăbeşte să semneze Tratatul, Iliescu a răspuns: "Nu îmi explic, nu înţeleg această grabă, când în Europa toată lumea stă şi analizează. Nu suntem grăbiţi să îl semnăm acum, pentru că oricum suntem în afara zonei euro. Nu ştiu de ce se grăbeşte domnul Băsescu, eu nu ştiu ce cunoştinţe are el şi câtă economie înţelege el şi ce pricepe din toate acestea. De ce împinge de la spate o ţară să se angreneze într-o aventură. Chiar şi când ai conştiinţa că mergi la tăiere, măcar să ştii şi să înţelegi. Nu îmi explic, este o aventură la care se angrenează nişte oameni fără să priceapă".

Preşedintele de onoare al PSD a afirmat că, înainte ca Guvernul să semneze Tratatul, ar fi trebuit să organizeze dezbateri legate de consecinţele aderării la Tratat, dar şi despre eventuale politici în interiorul UE pentru reducerea decalajelor între statele membre.

Iliescu a evitat să se pronunţe asupra unor eventuale riscuri pe care le-ar avea pentru România semnarea Tratatului.

El a mai spus că, deşi România stă bine în ceea ce priveşte principalii indicatori ai Tratatului, deficitul structural şi datoria externă, ar trebui ca guvernanţii să iniţieze politici pentru majorarea salariului minim, creşterea puterii de cumpărare a populaţiei şi refacerea locurilor de muncă.

PSD a organizat, miercuri, la Palatul Parlamentului, o dezbatere despre "Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Europeana şi Monetară", ce urmează să fie semnat la Bruxelles, la 1-2 martie.

Tot miercuri, la Palatul Parlamentului, liderii coaliţiei au semnat un protocol privind ratificarea tratatului de guvernanţă în cadrul UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici