Iliescu: În 2012 a fost un moment de criză politică suprapus peste o criză economică

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, că situaţia politică din 2012 care a dus la acţiunea de demitere a preşedintelui Băsescu a avut la bază criza economică, la care s-a adăugat cea politică, iar demiterea şefului statului ar fi putut fi realizată prin referendum în două zile.

224 afișări
Imaginea articolului Iliescu: În 2012 a fost un moment de criză politică suprapus peste o criză economică

Ion Iliescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Iliescu a comentat în legătură cu evenimentele din 2012 de pe scena politică, cu ocazia unei lansări de carte în care a fost analizată suspendarea şi acţiunea de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

"A fost un moment de criză politică suprapus peste o criză economică care antrenase şi economia românească şi avea efecte sociale multiple, nu întâmplător preşedintele Băsescu a apelat la USL, la Victor Ponta pentru a forma un Guvern după căderi succesive ale câtorva guverne şi apoi Guvernul Ungureanu", a susţinut Iliescu.

El a adăugat că "nenorocirea" a fost că preşedintele Traian Băsescu "are anumite trăsături de caracter şi nu a ştiut să-şi respecte atribuţiile constituţionale". "S-au adunat fapte care au generat acest act al suspendării, care nu s-a finalizat datorită unor împrejurări", a mai declarat fostul şef al statului.

Între aceste împrejurări el a reiterat faptul că statistica românească nu este pusă la punct, deoarece "cifra de 18,5 milioane de votanţi la nivelul anului 2012 este o aberaţie". "Noi n-am avut această cifră nici măcar în 1990, când populaţia ţării era de 23 de milioane şi când prezenţa la vot a fost masivă. (...) La nivelul de 19 milioane de locuitori, cei cu drept de vot se aproprie de 15 milioane, nu mai mult. Deci, din acest punct de vedere, referendumul de demitere era valabil dacă s-ar fi lucrat cu cifrele reale ale situaţiei populaţiei şi cei 8,5 milioane de votanţi erau peste jumătate din cei cu drept de vot", a mai afirmat Iliescu, susţinând că acest lucru a deformat "realitatea populară".

De asemenea, fostul preşedinte a menţionat că ar fi fost "pe deplin motivată modificarea votului la urne pe două zile, ca să se asigure o prezenţă a majorităţii", dar a fost "forţată nota" în încercarea de a se rezolva votul într-o singură zi.

Totodată, Iliescu a menţionat că un alt factor care a influenţat negativ succesul acţiunii de demitere a lui Traian Băsescu a fost intervenţia procurorilor, care ar fi fost "o mare eroare şi un comportament de neexplicat".

În plus, el a susţinut că nu poate fi realizată nicio comparaţie între evenimentele din 1989 şi cele de anul trecut. "Totuşi, să păstrăm proporţiile, în 1989 în decembrie a fost într-adevăr o răsturnare de sistem, a fost un proces profund de transformări în societatea românească. Un conflict politic, pe fundalul unei crize economice, cum a fost în 2012, nu poate nicicum asemuit şi pus pe acelaşi plan cu un eveniment istoric de asemenea importanţă cum a fost revoluţia din decembrie 1989", a susţinut preşedintele de onoare al PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici