Iliescu: Parlamentul ar trebui SĂ CORECTEZE AZI decizia Curţii Constituţionale. El poate lua decizia finală dacă Băsescu revine la Cotroceni

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declară că Parlamentul "trebuie să aibă o poziţie activă", nu doar să înregistreze decizia CC privind referendumul de demitere a preşedintelui, el susţinând că Legislativul "poate lua decizia finală" în acest caz.

2776 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Parlamentul ar trebui SĂ CORECTEZE AZI decizia Curţii Constituţionale. El poate lua decizia finală dacă Băsescu revine la Cotroceni

Ion Iliescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Iliescu a apreciat, într-un interviu acordat luni "Gândul", că Parlamentul ar trebui "să corecteze" decizia Curţii Constituţionale şi să-l demită pe preşedintele suspendat Traian Băsescu.

"Eu cred că trebuie să aibă o poziţie activă, nu pasivă, doar să înregistreze decizia CC. Curtea Constituţională este un colectiv de lucru de nouă oameni, Parlamentul este format din reprezentanţii cetăţenilor. (...) Curtea Constituţională a apelat la un artificiu nefiresc. Raportarea la rezervorul de voturi trebuie făcută la cetăţenii trăitori pe teritoriul ţării, la cei 19 milioane de români, din care cu drept de vot sunt doar vreo 15 milioane. Nu în mod artificial adăugată o cifră total aleatorie cu românii de peste hotare, care oricum nu sunt interesaţi de asemenea chestiuni. Au votat vreo 70.000. Rezervorul la care trebuie să te referi este cel al cetăţenilor trăitori pe teritoriul ţării. Aceştia sunt 19 milioane cu toţii, din care aproape patru milioane o reprezintă populaţia minoră. Ei, astfel se schimbă datele problemei", a susţinut Iliescu.

El a fost întrebat dacă Parlamentul este cel care ar trebui "să corecteze" decizia Curţii Constituţionale. "Sigur că da. Absolut, bineînţeles. Cred că Parlamentul poate lua o hotărâre, este instanţa celor aleşi de cetăţeni. Cred că Parlamentul este abilitat prin Constituţie, este instanţa supremă, el poate lua decizia finală", a mai spus preşedintele de onoare al PSD.

"A fost un referendum popular, oamenii nu au mers la vot politic. Este un drept constituţional al cetăţeanului să se pronunţe. Grupurile parlamentare ale PSD vor lua o decizie", a menţionat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici