Iliescu: Parlamentul trebuie să ia în dezbatere toate datele pro şi contra scutului antirachetă

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, pentru "Gândul", că o decizie atât de importantă precum aceea luată de CSAT, cu privire la amplasarea pe teritoriul României a unor componente ale scutului antirachetă, este absolut necesar să fie dezbătută în Parlament, cu toate datele, "pro şi contra".

15 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Parlamentul trebuie să ia în dezbatere toate datele pro şi contra scutului antirachetă

Iliescu: Parlamentul trebuie să ia în dezbatere toate datele pro şi contra scutului antirachetă (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Este o decizie extrem de importantă, iar necesitatea adoptării ei de către Parlament nu este o părere personală, ci un demers în deplină conformitate cu legislaţia ţarii. Eu spun că o astfel de decizie, a organizării referendumului pe tema amplasării scutului în România, rămâne, evident, la latitudinea Legislativului. Eu nu pot emite acum alte păreri, întrucât nu am datele necesare", a spus Iliescu pentru Gândul.

"O să pot avea păreri avizate atunci când voi avea mai multe date. Trebuie calculat. Dacă e nevoie, dacă nu... Care sunt condiţiile SUA, ce s-a discutat în CSAT, ce condiţii am pus noi? De asemenea, ar trebui să vedem, să ne punem întrebări, de ce polonezii şi cehii au refuzat şi au renunţat la aşa ceva. Ce elemente au avut în calcul. Iar Parlamentul trebuie să ia în dezbatere toate aceste date, pro şi contra. Inclusiv dacă o astfel de chestiune este acum de mare stringenţă", a adăugat preşedintele de onoare al PSD.

Ion Iliescu a amintit faptul că proiectul în discuţie a fost demarat în perioada Reagan - Brejnev. "Cât de actual mai este el acum? Este încă valabil la începutul secolului XXI? Toate aceste întrebări necesită răspuns. Tocmai din acest motiv, nu vreau să fac acum niciun fel de judecăţi. Trebuie, mai întâi, să am toate datele şi toate argumentele acestei decizii", a conchis el.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici