Nici pandemia nu a afectat bugetele partidelor: În 2020, partidele au primit cei mai mulţi bani din istoria finanţării politice publice din România

Veniturile partidelor nu au scăzut în 2020, în context pandemic, relevă un raport realizat de Expert Forum: „Partidele au primit 253 de milioane de lei din subvenţii, cei mai mulţi bani din istoria finanţării politice publice din România”.

253 afișări
Imaginea articolului Nici pandemia nu a afectat bugetele partidelor: În 2020, partidele au primit cei mai mulţi bani din istoria finanţării politice publice din România

Nici pandemia nu a afecatat bugetele partidelor: În 2020 partidele au primit cei mai mulţi bani din istoria finanţării politice publice din România

„Datele din rapoartele depuse de partide ne arată că veniturile partidelor nu au scăzut în 2020, în context pandemic. Dimpotrivă, anul electoral trecut a fost unul bogat. Mai mult, partidele au primit 253 de milioane de lei din subvenţii, cei mai mulţi bani din istoria finanţării politice publice din România, deşi la începutul anului ar fi trebuit să primească doar 181 milioane, conform bugetului de stat. Se observă mai ales în cazul partidelor mari, cu şanse să intre în parlament sau să ajungă în coaliţia de guvernare, o creştere a cotizaţiilor, donaţiilor sau împrumuturilor. Şi costurile pentru campaniile electorale au crescut semnificativ”, potrivit Expert Forum.

Potrivit surei citate, doar 32 de partide au publicat datele obligatorii în Monitorul Oficial până la data publicării acestui raport, din 189 formaţiuni (adică 17%), câte au fost raportate la finalul anului 2020.

Motivele pentru care aceste raportări nu sunt depuse pot fi diverse, de la necunoaşterea legii, la lipsa de capacitate sau de interes a partidelor, costurile excesive pentru publicare în Monitorul Oficial. Considerăm că este important ca partidele care nu respectă reglementările trebuie să fie sancţionate, mai ales că unele par a încălca regulile de mai mulţi ani. Mai mult, acolo unde există sancţiuni contravenţionale, pare că există practica aplicării de avertismente, chiar dacă partidele recidivează. În unele cazuri discutăm de partide cu un număr mare de candidaţi, cum ar fi Partidul Ecologist Român, care a depus liste cu peste 600 de candidaţi la alegerile parlamentare din 2020; AEP observa un comportament similar şi în raportul pentru anul 2019”, relevă raportul Expert Forum.

Calitatea datelor nu este uniformă, iar formatul rapoartelor de venituri şi cheltuieli (anexa 16) diferă de la un partid la altul, reiese din document.

Deşi în ultimii ani datele au început să fie publicate în format editabil, disciplina unor partide şi mecanismele de colectare de date pot fi semnificativ îmbunătăţite. Fiecare partid pare a interpreta diferit ce înseamnă raport detaliat (la fel de întâmplă şi pentru campania electorală), chiar dacă ar trebui să publice detaliat fiecare sumă primită şi fiecare cheltuială realizată. Mai mult, nu este clar dacă rapoartele trebuie să includă (şi includ) şi cheltuielile din campanie sau doar cele ale partidului, având în vedere formularea din lege, precum şi faptul că pentru campanii se întocmesc rapoarte specifice. Structura diferită a rapoartelor face dificilă activitatea unui observator care vrea să urmărească în paralel finanţarea campaniei şi cea curentă, întrucât informaţiile nu sunt marcate diferenţiat decât în unele rapoarte (campanie, subvenţii etc). Situaţiile financiare, care sunt sursa cea mai completă de informaţie, arată că partidele au venituri mai mari decât cele pentru care există obligaţia transmiterii de rapoarte la AEP”, mai arată raportul.

Reprezentanţii Expert Forum recomandă revizuirea legislaţiei pentru a se elimina interpretările neclare şi pentru a se consolida acela aspecte care nu sunt reglementate cu privire la finanţarea curentă şi la campanieiar AEP trebuie să îşi consolideze capacitatea de monitorizare şi control atât pentru activitatea curentă, cât şi pentru campania electorală.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici