În Bihor au primit bani de la Guvern 63 de primării, 54 dintre ele sunt conduse de PDL şi UDMR

Un număr de 54 din cele 63 de primării din judeţul Bihor care au primit bani din Fondul de rezervă al Guvernului sunt conduse de reprezentanţi ai PDL şi UDMR, majoritatea primarilor afirmând că banii vor fi cheltuiţi pentru cofinanţarea unor proiecte şi plata unor lucrări deja executate.

318 afișări
Imaginea articolului În Bihor au primit bani de la Guvern 63 de primării, 54 dintre ele sunt conduse de PDL şi UDMR

În Bihor au primit bani de la Guvern 63 de primării, 54 dintre ele sunt conduse de PDL şi UDMR (Imagine: Shutterstock)

În total, în Bihor au primit bani din Fondul de rezervă al Guvernului Consiliul Judeţean, condus de un reprezentant PDL, şi 63 de primării, din care 29 sunt conduse de edili PDL, 25 au primari UDMR, cinci - primari PNL, trei au edili PSD şi una este condusă de un reprezentant al PC.

Dintre administraţiile locale, cea mai mare sumă - 1,41 milioane lei - va merge la Primăria Marghita, al cărei edil este Dorel Talpoş (PDL), urmând Primăria comunei Sânmartin, condusă de Lucian Popuş (PDL) şi care a primit 580.000 de lei.

Oraşul Ştei a primit 550.000 de lei, ca şi comuna Sântandrei, iar oraşele Vaşcău şi Nucet au primit 375.000 de lei, respectiv 370.000 de lei, toate patru fiind conduse de primari PDL.

Nici administraţiile UDMR nu au fost uitate. Astfel, oraşele Salonta, Săcuieni şi Valea lui Mihai au primit câte 800.000 de lei, iar comuna Borş - 320.000 de lei.

Primăria Oradea, condusă de Ilie Bolojan (PNL), a primit doar 40.000 de lei, de zece ori mai puţin decât fondurile unor comune conduse de primari democrat-liberali precum Balc, Căbeşti sau Tărcaia. Administraţiile locale din oraşele Aleşd şi Beiuş, conduse şi ele de primari PNL, nu au primit niciun leu.

Referitor la destinaţia fondurilor primite de la Guvern, majoritatea primarilor afirmă că banii vor fi cheltuiţi pentru cofinanţarea unor proiecte şi plata unor lucrări deja executate, excepţie fiind oraşul Nucet, al cărui edil, Costel Sîrghie (PDL), afirmă că va utiliza toţi banii pentru plata unor datorii.

"Mie mi-ar fi trebuit nu 370.000 de lei, cât mi-au dat, ci 1,4 milioane, ca să plătesc toate datoriile pe care le am pe bugetul local. Voi folosi banii să plătesc arierate strânse la Casa de Cultură şi la o lucrare de canalizare", a declarat primarul oraşului Nucet.

Şi primarul oraşului Vaşcău, Ioan Lucaciu (PDL), afirmă că banii primiţi de la Fondul de rezervă al Guvernului nu vor fi suficienţi.

"Am primit o jumătate de milion de lei, cu care o să plătim nişte lucrări de canalizare şi de reabilitare la Casa de Cultură. Nu ne ajung banii primiţi, ne-ar fi trebuit 1,3 milioane lei ca să putem plăti lucrări pe care le-am şi recepţionat", a spus primarul oraşului Vaşcău.

Primarul comunei Sântandrei, Ioan Mărcuş (PDL), spune că suma de 500.000 de lei va fi folosită pentru achitarea unor lucrări de canalizare, pentru amenajarea a două capele din cimitirele satelor Sântandrei şi Palota, precum şi pentru plata unor lucrări de extindere a reţelei de electricitate spre un nou cartier de case din centrul de comună.

În alte cazuri, precum Consiliul Judeţean Bihor, condus de Radu Ţîrle (PDL), care a primit două milioane de lei, oraşele Marghita, Săcuieni, Salonta şi Valea lui Mihai, decizia privind destinaţia banilor va fi luată după reuniuni ale Consiliului Judeţean, respectiv ale consiliilor locale.

Primarul oraşului Săcuieni, Beres Csaba (UDMR), a declarat că banii vor fi folosiţi, "cel mai probabil, la cofinanţarea unor proiecte noi, deoarece bugetul local nu are datorii".

Hotărârea de guvern prin care Executivul acordă bani primăriilor din Fondul de rezervă bugetară a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial, la puţin timp după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că a semnat, în aceeaşi zi, actul normativ, lista anexată indicând că cele mai mari sume din punct de vedere valoric sunt acordate consiliilor judeţene şi primăriilor conduse de reprezentanţii partidelor aflate la guvernare, în principal PDL.

Majoritatea primăriilor PDL beneficiare de cele mai mari fonduri au primit aceeaşi sumă, de fix două milioane lei, ceea ce ar trebui să însemne că necesităţile acestor primării sunt în cifră egală.

La momentul adoptării acestei hotărâri, Guvernul a insistat asupra faptului că banii nu au fost acordaţi pe criterii politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici