În Rusia, chinezi, belaruşi, indieni, iranieni se grăbesc să umple golul lăsat de mărcile occidentale

Constructorii auto chinezi umplu golul lăsat de producătorii globali de maşini după retragerea din Rusia, reuşind până acum să evite criticile adresate companiilor occidentale care au încercat să rămână.

2284 afișări
Imaginea articolului În Rusia, chinezi, belaruşi, indieni, iranieni se grăbesc să umple golul lăsat de mărcile occidentale

În Rusia, chinezi, belaruşi, indieni, iranieni se grăbesc să umple golul lăsat de mărcile occidentale

Companii ca Geely şi Great Wall Motor au acaparat 17% din piaţa auto a Rusiei în 2022 după ce majori­tatea marilor constructori auto ai lumii au părăsit ţara în urma invaziei din Ucraina. În timp ce companii occidentale de la Apple la Sony, BP şi McDonald’s s-au retras din Rusia chiar la începutul conflictului, multe firme din China continuă să opereze acolo, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Potrivit unui raport recent citat de menafn.com, producătorul de mo­bilă Swed House din Belarus inten­ţionează să-şi extindă prezenţa pe piaţa rusă marcată de exitul gigantu­lui suedez IKEA.

Firma belarusă intenţionează să deschidă până la zece magazine în Moscova până la finalul acestui an. În plus, Swed House ar putea deschide aproximativ 50 de unităţi în întreaga Rusie în anii următori.

Compania indiană Allied Blenders and Distillers (ABD), care produce al treilea cel mai popular whisky din lume, Officer’s Choice, in­tenţionează de asemenea să pă­trundă pe piaţa din Rusia, notează firstpost.com. Bran­durile ABD vor fi comer­cia­liza­te pentru prima dată în Rusia. Com­pania ţinteşte cota de piaţă lăsată liberă de exitul unor branduri occi­dentale.

Brandurile occidentale de haine care au părăsit piaţa Rusiei din cauza sancţiunilor şi războiului din Ucraina ar putea fi înlocuite de branduri ira­niene, potrivit unei propuneri făcute de Russian Council of Shopping Centers (RCSC). Ca punct de înce­put al cooperării cu producătorii ira­nieni, cel puţin 30 de magazine ur­mea­­ză să-şi înceapă operaţiunile în Rusia, potrivit trtworld.com.

Cât priveşte companiile occiden­tale, nu toate şi-au făcut bagajele şi au plecat din Rusia după invazia Ucrainei, scrie The New York Times. Unele spun că Moscova le-a legat mâinile, în timp ce altele au ales singure să rămână.

Un nou studiu citat de Politico arată că doar aproximativ 8% dintre firmele din UE au plecat din Rusia, majoritatea firmelor occidentale încă active în această ţară fiind germane.

Un vast număr de firme cu sediul în UE şi G7 continuă să opereze şi să investească în Rusia, relevă studiul realizat de profesorul Simon Evenett, de la University of St. Gallen, şi pro­fesorul Niccolo Pisani de la Interna­tional Institute for Management Development.

În regiunea statelor CIS, investiţiile străine directe reciproce au atins 44,6 miliarde de dolari la mijlocul anului trecut, potrivit unui raport al Eurasian Development Bank (EDB) citat de russia-briefing.com.

În timp ce ruşii au reprezentat cea mai mare parte a investiţiilor, de aproximativ 80%, Kazahstanul a fost cel care a atras cel mai mare volum de investiţii, de 10,8 miliarde de dolari, sau 24,3% din total.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici