GALERIE FOTO  Incidente la protestul AUR faţă de certificatul COVID şi restricţii. Zeci de persoane au forţat intrarea în Parlament, maşinile ambasadelor SUA şi Japoniei - vandalizate

Zeci de persoane au forţat intrarea în Parlamentul României fiind cu greu oprite de jandarmi. Este vorba despre participanţii la protestul anunţat de AUR faţă de introducerea certificatului verde şi de impunerea restricţiilor COVID.

19343 afișări
Imaginea articolului Incidente la protestul AUR faţă de certificatul COVID şi restricţii. Zeci de persoane au forţat intrarea în Parlament, maşinile ambasadelor SUA şi Japoniei - vandalizate

Sursafoto: Alexandru Dobre / Mediafax

Incidentele au avut loc marţi la mai multe intrări ale clădirii Parlamentului. O parte din protestari au reuşit să intre în curtea interioară.

O încuietoare de la intrarea de la Senat a cedat şi 200-300 de persoane au pătruns în curtea Parlamentului, fiind oprite pe scări şi la uşile de acces în clădire, a precizat marţi Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Toţi jandarmii din garnizoana Bucureşti au fost mobilizaţi la Palatul Parlamentului.

Cronologia incidentelor de la Parlament, prin ochii MAI

  • În jurul orelor 7:30 în zona Pieţei Constituţiei s-a adunat un grup de persoane, care ulterior s-a deplasat către poarta de acces din zona Parcului Izvor.
  • În paralel, la intervale de timp diferite, persoane cu drept de acces, au introdus în curtea Palatul Parlamentului, prin intermediul unor autovehiculele aproximativ 30 protestatari. Aceşti protestatari s-au adăugat altor circa 20 persoane ce fac parte din personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului.
  • În intervalul 08:00 - 10:45, aproximativ 1.200 de persoane s-au concentrat la poarta de acces către Camera Deputaţilor, fără a pătrunde în curtea Palatului Parlamentului, fiind opriţi de forţele de ordine.
  • Ulterior, în jurul orelor 11:15, o parte din aceştia însoţiţi de anumiţi parlamentari, s-au deplasat spre intrarea de la Senat. Aici au forţat porţile de acces, context în care una dintre porţi a cedat (s-a rupt încuietoarea).
  • Astfel, în curtea Palatului Parlamentului au pătruns în jur de 200-300 de persoane, restul persoanelor fiind blocate în exteriorul gardului împrejmuitor de către forţele de ordine.
  • Persoanele care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului au fost blocate pe scări şi la uşile de acces în clădire. Ulterior aceştia au fost conduşi în zona exterioară curţii imobilului. În prezent, în zona scărilor au mai rămas aproximativ 15 persoane.
  • Menţionăm că, în toată această perioadă, organele de ordine publică au făcut apel la calm şi respectarea prevederilor legale.
  • Nu s-a folosit forţa şi nu au fost reclamate violenţe fizice.
  • La manifestarea publică au fost prezente, în toată perioada, aproximativ 2.000 persoane.
  • Pe toată timpul manifestării publice, dispozitivul de ordine a fost adaptat în funcţie de numărul participanţilor şi dinamica evenimentelor.
  • În continuare, organele de poliţie şi jandarmerie acţionează pentru încheierea manifestării fără alte incidente.
  • În paralel, se desfăşoară activităţi pentru identificarea persoanelor care sunt responsabile de încălcarea prevederilor legale.

Protestatarii nu au purtat măşti de protecţie şi nu au respectat regulile privind distanţarea socială. Ei au scandat împotriva certificatului verde şi a restricţiilor COVID. Liderul AUR, George Simion, s-a dezis de cei care au fost agresivi.

Protestul aduce aminte de incidentele de pe 6 ianuarie, când admiratorii lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului.

Preşedintele SUA s-a dezis de cei care au luat cu asalt clădirea.

Ambasadorii SUA şi Japoniei, prinşi la Senat. Simon anunţă continuarea protestelor

Ambasadorul Japoniei a fost prezent la un eveniment la Senat, la Comisia de Politica Externă. Maşinile ambasadei au fost vandalizate.

Cu sprijinul SPP şi al Jandarmeriei a fost scos din clădire ambasadorul. Senatorii şi-au prezentat scuze ambasadorului. Parlamen tarul PSD Daniel Ghita iese să vorbească cu protestatarii.

Şi ambasadorul SUA a fost la Senat. Şi maşina oficialului a fost vandalizată.

George Simion anunţă că va continua protestele până când premierul anunţă că nu-şi asumă răspunderea pe certificatul verde.

Vicepreledintele USR, Dan Barna, şi o delegaţie de parlamentari au reuşit să iasă din clădirea Parlamentului, pentru a merge să depună o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989, la Troiţa din Piaţa Universităţii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici