Iniţiatoarea proiectului USR privind drogurile se apără: Nu băgăm tinerii la puşcărie / Internaut: Urmează interzicerea alcoolului şi a păcănelelor

Lavinia Cosma, iniţiatoarea proiectului care prevede majorarea pedepsei pentru traficul de droguri, a declarat că textul nu a fost citit de foarte mulţi oameni. Ea a spus că scopul nu e „să băgăm tinerii la puşcărie”. Cătălin Rădulescu a anunţat că susţine propunerea legislativă adoptată de Cameră.

2560 afișări
Imaginea articolului Iniţiatoarea proiectului USR privind drogurile se apără: Nu băgăm tinerii la puşcărie / Internaut: Urmează interzicerea alcoolului şi a păcănelelor

Iniţiatoarea proiectului USR privind drogurile se apără: Foarte mulţi nu au citit textul de lege. Scopul nu este să băgăm tinerii la puşcărie / Internaut: Urmează interzicerea alcoolului şi a păcănelelor

„În primul rând, trebuie să facem o clarificare, pentru că cred că de aici au pornit neînţelegerile despre mărirea de pedepse la trafic, şi nu la consum, şi asta cred că nu s-a înţeles ieri, şi de aici au pornit o serie de reacţie, inclusiv a celor tineri din USR. Scopul nu este să băgăm tinerii la puşcărie, ci să combatem traficul, şi asta scrie foarte clar în textul de lege, sigur, e complicat cu textul de lege, pentru că aparent, nu l-au citit foarte mulţi şi atunci, s-a răspândit foarte repede un zvon că e vorba de o creştere de pedepse pe ceea ce înseamnă consum”, a afirmat Lavinia Cosma, joi, pentru MEDIAFAX, cea care a iniţiat iniţiatoarea proiectului de lege privind majorarea pedepsei cu închisoarea pentru cultivarea, fabricarea, vânzarea, deţinerea sau alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

Deputatul USR a explicat că legea diferenţiază clar între deţinerea pentru consum propriu şi cea în scop de comercializare.

„Există doi termeni, ca să spun aşa, deţinere pentru consum propriu şi care nu a fost modificat şi deţinere în scop de comercializare, şi aici s-au mărit pedepsele. (...) Pot să înţeleg frica, însă, revenind la textul de lege, nu s-a modificat nimic în acest sens, rămâne aceeaşi situaţie ca înainte”, a completat Cosma.

Întrebată despre ironiile tinerilor, care au spus că efecte psihoactive pot avea inclusiv anumite plante şi ar trebui specificat într-o anexă dacă şi alcoolul şi tutunul intră în aceste categorii, deputatul USR a precizat că nu există loc de interpretări.

„Nu, nici vorbă. Există, la nivel european, o listă cu aceste substanţe psihoactive, iar România are obligaţia să actualizeze lista şi clar nu are cum să fie supus interpretării interpretări, să vorbim de cafea, Redbull sau alt tip de substanţe, deci clar nu e vorba de astăzi. Ele sunt foarte bine reglementate”, a subliniat Lavinia Cosma.

Internauţii au criticat USR, afirmând că partidul a fost votat pentru a rezolva alte probleme, iar un astfel de proiect nu e o prioritate.

În replică, Lavinia Cosma a argumentat că situaţia din şcoli e alarmantă, un exemplu fiind termenul de „legale” care nu e perceput în adevăratul sens de elevii din şcoli.

Ea a mai spus că proiectul nu a fost „visat peste noapte”, ci a fost elaborat într-un an de zile, existând discuţii inclusiv cu ONG-uri şi DIICOT. Totodată, aceasta este „convinsă că mulţi dealeri şi consumatori au reacţionat”.

„Am discutat cu ONG-uri, cu medici, cu jurişti, cu instituţiile care potrivit legii au responsabilitate în acest sens, Agenţia Naţională Antidrog, crimă organizată, DIICOT, grupuri de lucru. Să ştiţi că nu a fost făcută legea asta de pe-o zi pe alta, cum am visat eu peste noapte, ci de un and e zile, am fost, am discutat, am vizitat centre de abilitare care sunt susţinute de ONG-uri, să văd exact cum stăm. Da, sunt convinsă că şi astăzi, şi aseară, au fost foarte mulţi dealeri şi consumatori care au reacţionat, dar scopul meu este să avem o strategie şi să-i salvăm pe aceşti tineri, şi nu sunt cuvinte mari, când spun să-i salvăm, pentru că substanţele acestea le prăjesc creierul într-un timp foarte scurt”, a explicat deputatul USR, pentru MEDIAFAX.

Cătălin Rădulescu susţine iniţiativa Laviniei Cosma

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, în calitatea sa de medic, că există naţiuni prea permisive, în alte ţări, iar România e o naţiune „un pic mai conservatoare”.

„Sunt naţiuni care sunt foarte permisive cu consumul de droguri, le ştie toată lumea, Olanda şi aşa mai departe. Eu cred că noi suntem o naţiune un pic mai conservatoare şi acum, vorbesc în calitatea de medic, nu de deputat, drogurile astea sau dependenţa e ca orice dependenţă dăunătoare. Am văzut ce s-a întâmplat cu o mulţime de actori, cântăreţi, cum e Whitney Houston sau alţii, deci eu nu cred că drogul face bine cuiva. Am văzut oameni care s-au drogat şi au făcut crime sau o mulţime de nenorociri, nu cred că contează ce partid face”, a explicat Rădulescu.

Social-democratul a completat că trebuie făcută diferenţa între consumul de droguri în scop medicinal şi consumul de droguri pentru distracţie.

„Sunt chestiuni diferite, canabisul care e cultivat, şi aici, fiecare ţară sistemele de securitate, la noi, SRI, contrtolează astfel de activităţi, deci se fac numai cu acordul Serviciilor, deci cultura de canabis pentru uz medical, pentru cancer, este deja în toată lumea, se ştie că pentru asta este făcută. Noi când am făcut legea, am fost de acord pentru că într-adevăr, e folosit pentru tratamentul cancerului. Noi ne referim la oamenii care folosesc frogul ca drog, pentru a se droga. Nu se poate comenta uzul medical al unui tratament, cum e şi canabis, şi drogul uzual, folosit pentru distracţia de a te droga. S-a cerut inclusiv de la UE pentru tartamentul medical, iar mărirea pedepselor pentru consumul de droguri, cred că trebuia, adică vedem ce se întâmplă în ultimii ani”, a explicat Rădulescu.

Ce spun internauţii despre proiect: Urmează interzicerea alcoolului şi a păcănelelor

Mai multe reacţii au apărut pe Facebook în urma adoptării proiectului de lege iniţiat de Lavinia Cosma. Inclusiv organizaţia USR de Tineret a reacţionat şi a susţinut că nu ar fi ştiut despre această propunere legislativă.

„Comunicat USR Tineret: Nici noi nu ştiam”, au scris reprezentanţii filialei pe reţeaua de socializare.

Lavinia Cosma a replicat, tot pe Facebook, că este nevoie de clarificări, anume că „proiectul de lege cu privire la incriminarea etnobotanicelor nu creşte pedepsele pentru consumatori”.

Pe de altă parte internauţii au avut comentarii ironice vis a vis de subiect.

„Există undeva o anexă cu “produse susceptibile de a avea efecte psihoactive” ? Întreb pentru că şi alcoolul şi tutunul se încadrează...”, a comentat cineva privitor la iniţiativa Laviniei Cosma.

„Urmeaza interzicerea alcoolului si a pacanelelor”, a spus ironic un alt internaut.

„Mi-e scârbă.... In alte tari drogurile sunt decriminalizate şi oamenii dependenţi ajutaţi. Noi, 50% sunt analfabeţi şi probabil tot acelaşi procent sau puţin mai mic trăiesc în sărăcie şi în loc să ne ocupăm de asta noi bagam pe cineva 10 ani la închisoare pt o planta şi 2 ani pe unu corupt care a furat miliarde. Construim biserici... Neam de idioţi ce mai... Credeam că s-a mai deşteptat lumea . Dar văd că nu”, a scris o altă persoană.

„Realizati ca electoratul USR este intr-o buna parte studenti, young adults, etc? Cred ca intelegeti unde bat. Nu ne luati cu prostiile dvs cu grupuri de lucru. Ar fi frumos sa ne spuneti si cu ce ONG-uri pe reabilitare ati lucrat daca tot va laudati.(buna asta, sigur va crede cineva)”, a conchis altcineva.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional, proiectul de lege al USR care prevede majorarea pedepsei cu închisoarea pentru cultivarea, fabricarea, vânzarea, deţinerea sau alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept. Astfel, iniţiativa va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
usr,
droguri,
tineri

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici