Instalarea în funcţie a miniştrilor din Cabinetul Ungureanu. Premierul participă la ceremonii. Care sunt declaraţiile noilor miniştri

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu participă, vineri, la instalarea în funcţie a miniştrilor din noul Guvern. Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit de Parlament, prin votul exprimat joi, cu 237 de voturi "pentru" şi două "împotrivă".

2019 afișări
Imaginea articolului Instalarea în funcţie a miniştrilor din Cabinetul Ungureanu. Premierul participă la ceremonii. Care sunt declaraţiile noilor miniştri

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

  • Cătălin Baba: Obiectivele mele sunt stabilitate, predictibilitate, dialog

Noul ministru al Educaţiei, Cătălin Baba, a anunţat, vineri, cu ocazia instalării în funcţie, că obiectivele sale sunt stabilitatea, predictibilitatea şi dialogul în parametrii Legii educaţiei, document apreciat mai bine în străinătate decât în ţară.

"Sunt onorat să continui activitatea într-o echipă cu care colaborez de mai mult timp. Mulţumesc domnului ministru pentru încrederea acordată în toţi aceşti ani. Obeiectivele mele principale sunt asigurarea stabilităţii, predictibilităţii şi dialogului în parametrii Legii educaţiei, lege care din păcate a fost mai bine apreciată în străinătate decât în ţară", a declarat Cătălin Baba.

El a mai spus că trebuie întărit dialogul cu asociaţiile profesionale care de mulţi ani sunt într-un con de umbră.

"Legea educaţiei a început în 2007 atunci când comisia prezidenţială a înaintat raportul «România, Educaţie, România Cercetării» şi când a fost semnat pactul pentru educaţie. Legea educaţiei a fost asumată de două ori de Guvernul Boc. Voi lupta în echipă pentru a merge înainte, nu vor fi paşi înapoi", a precizat Cătălin Baba, ca răspuns la îndemnul făcut de fostul ministru Daniel Funeriu de a nu face niciun pas înapoi şi niciun compromis în ceea ce priveşte Legea educaţiei.

  • Fuia: Debirocratizarea MADR şi o rată mai mare de atragere a banilor UE, printre priorităţi

Debirocratizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, accelerarea procesului de atragere a fondurilor UE şi reducerea suprafeţelor de teren nelucrat din Românai se numără printre principalele obiective ale noului ministru de resort, Stelian Fuia.

Fuia a declarat vineri, la preluarea mandatului, că nu se poate vorbi de dezvoltare rurală în lipsa unei economii rurale, iar unul dintre obiective este accelerarea absorbţiei fondurilor europene. Ministerul Agriculturii poate accesa în acest an între 2,4 miliarde euro şi 2,6 miliarde euro, potrivit sursei citate.

"Este o provocare pentru întreg ministerul. Dacă facem faţă, mergem mai departe, dacă nu, mergem acasă", a spus noul ministru.

El a afirmat că instituţia pe care a preluat-o are mulţi angajaţi şi o structură teritorială extinsă, iar în urma unei analize şi a unei reorganizări, aceasta va fi pusă pe o nouă bază, "eficientă şi regională".

"Vom lua măsuri pentru a-i sancţiona pe cei care nu-şi lucrează terenurile agricole", a mai spus el.

Fuia a preluat vineri portofoliul Agriculturii, de la Valeriu Tabără, la ceremonie fiind prezent şi premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Tabără a declarat că va fi "continuitate la conducerea Ministerului Agriculturii" şi că Fuia este un profesionist.

"Fuia este capabil să rezolve probleme pe care eu nu le-am putut rezolva", a spus Tabără.

La rândul său, Ungureanu a afirmat că Ministerul Agriculturii a fost de multe ori împiedicat pe motive politice în soluţionarea unor probleme, dar poate derula un proces de reformă profundă în domeniu dacă este condus mai sever, cu "mână de fier".

  • Boghicevici: Un ardelean duce lucrurile la capăt şi dacă nu le face bine, sigur nu le face rău

Noul ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat vineri, la instalarea în funcţie, că a venit pentru a confirma încrederea care i-a fost conferită, precizând că un ardelean duce întotdeauna lucrurile până la capăt şi, dacă nu le va face bine, sigur nu le va face rău.

Noul ministru al Muncii a declarat că ştie că este tânără, dar are ca aliat o echipă puternică.

"Ştiu că îmi asum o mare responsabilitate", a declarat Boghicevici.

Claudia Boghicevici a afirmat că are ca priorităţi implementarea reformei în asistenţă socială şi finalizarea pachetului de legi subsecvente, creşterea absorbţiei fondurilor europene la 9,2 la sută, dar şi o bună colaborare cu miniştrii Leonard Orban (Afacerilor Europene) şi Cristian Diaconescu (Afacerilor Externe) pentru eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii în statele membre UE.

Ea a mai spus că vor fi continuate activităţile de control privind acordarea prestaţiilor sociale, precizând că inspecţia socială vine deja cu forţe proaspete şi este şi rândul Comisiei superioare pentru încadrarea în grad de handicap să-şi întărească activitatea.

Noul ministru a afirmat că pune mare preţ şi pe sistemul informatic integrat care este în lucru la Ministerul Muncii.

Un alt obiectiv al său este creşterea gradului de ocupare la 65 la sută, în 2013, precum şi încurajarea natalităţii prin stimularea integrării în piaţa muncii a părinţilor.

"Un ardelean duce întotdeauna lucrurile până la capăt şi dacă nu le face bine, sigur nu le va face rău", a conchis noul ministru al Muncii.

  • Gabriel Berca, la instalarea în funcţie: Pentru mine, MAI este cel mai important minister din Guvernul României

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat în cadrul ceremoniei de instalare în funcţie, că, în opinia sa, MAI este cel mai important minister din Guvernul României, pledând pentru stabilitatea angajaţilor şi pentru restabilirea încrederii populaţiei în aceştia.

"Este momentul să ne demonstrăm că Ministerul Administraţiei şi Internelor este chintesenţa administaţiei publice româneşti. Trebuie să dăm fiecărui angajat al acestui minister încredere, stabilitate şi atunci când condiţiile economine o vor permite, să reuşim să le dăm şi acele elemente financiare care dă această stabilitate tuturur celor care lucrează în MAI, şi mă refer la reprezentanţii din toate comunele, oraşele, administraţiei României în general", a spus Berca, adăugâmd că este o onoare să reprezeinte MAI.

Noul ministru a spus că este important să se lucreze în echipă, dar şi că nu va face concesii.

"Sunt convins că echipa Ministerului Administraţiei şi Internelor va performa", s-a angajat Berca.

Demnitarul a subliniat că este nevoie de mentalităţi noi, de comunicare, de stabilitate.

Berca a declarat că cu o parte din reprezentanţii MAI a mai lucrat în cadrul diverselor funcţii deţinute, iar cu cealaltă parte va lucra de acum încolo.

Gabriel Berca a făcut referire la faptul că Traian Igaş a susţinut că este o perioadă grea pentru România, noul ministrul precizând că oamenii nu se uită cu simpatie către guvernanţi din cauza măsurilor, dar că acestea era necesare şi că au adus stabilitate.

"Este un an electorat, un an dificil. Elementul fundament este să restabilim încrederea populaţiei acolo unde au apărut fisuri în acest minister", a declarat Gabriel Berca.

În acest context, ministrul Berca a spus cât de importantă este munca în echipă, că nu are idei preconcepute, fiind dispus să lucreze în echipă, întrucât numai aşa se va reuşi, fiecare însă fiind responsabil de ceea ce face.

"Vreau ca acest minister să fie reprezentat cum se cuvine, ca imagine, experienţă, din punct de vedere financiar. Pentru mine este cel mai important minister din Guvernul României. Sunt oameni în stradă care o duc greu. Sunt angajaţi ai MAI care sunt în nămeţi şi care se implică şi care au demonstrat în aceste zile că sunt capabili să fie aproape de oameni", a conchis ministrul Internelor, Gabriel Berca.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a participat la instalarea în funcţie a noului ministru al Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, la ceremonie asistând şi Traian Igaş.

Senatorul PDL Traian Igaş i-a urat succes lui Gabriel Berca, recunoscând totodată că nu a fost uşoară misiunea sa la MAI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici