INTERDICŢIE pentru jurnaliştii "nesimţiţi" la Comisia privind declaraţia pe situaţia din Republica Moldova. Şedinţa, amânată din lipsă de cvorum

Şedinţa Comisiilor reunite de Politică Externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru adoptarea unei declaraţii ale Parlamentului faţă de situaţia din Republica Moldova, a fost amânată pentru luni, din lipsă de cvorum. Jurnaliştii nu au avut acces şi au fost caracterizaţi ca fiind "nesimţiţi".

227 afișări
Imaginea articolului INTERDICŢIE pentru jurnaliştii "nesimţiţi" la Comisia privind declaraţia pe situaţia din Republica Moldova. Şedinţa, amânată din lipsă de cvorum

INTERDICŢIE pentru jurnaliştii "nesimţiţi" la Comisia privind declaraţia pe situaţia din Republica Moldova. Şedinţa, amânată din lipsă de cvorum

Şedinţa Comisiilor reunite de Politică Externă a Camerei Deputaţilor şi Senatului nu au avut, miercuri dimineaţă, cvorumul necesar pentru ordinea de zi, respectiv adoptarea unei declaraţii a Parlamentului privind situaţia politică din Republica Moldova.

Senatorul USR Radu Mihail a catalogat lipsa prezenţei membrilor PSD şi ALDE din comisii ca fiind un "boicot" la adresa Republicii Moldova.

"PSD şi ALDE au boicotat această iniţiativă a USR de a avea o declaraţie clară şi fermă despre situaţia din Republic Moldova, propunere pe care am făcut-o acum mai bine de o săptămână. Faptul că au boicotat USR nu ne miră, pentru că s-a mai întâmplat. Faptul că PSD şi ALDE boicotează Republica Moldova este de o maximă gravitate", a spus Radu Mihail.

De asemenea, el a afirmat că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost prezent la şedinţa de marţi a Comisiei de Politică Externă unde a declarat că România nu este capabilă să fie un actor important în Republica Moldova.

"Ieri (marţi-n.red.), l-am avut aici pe Călin Popescu Tăriceanu, care, întâmplător, printr-o minune, a ajuns la Comisia de Politică Externă, care ne-a făcut o întreagă teorie despre cum România nu este capabilă să fie un actor important în Republica Moldova şi că altcineva face jocurile peste capul nostru. Este absurd ca cineva care conduce partidul care dă ministrul de Externe să facă astfel de afirmaţii. Rezultatul la astfel de intervenţii a fost că astăzi domnul Tăriceanu nu a fost aici. PSD a boicotat în bloc, boicot al interesului naţional", a declarat Radu Mihail.

Vicepreşedintele Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, deputatul PNL Ben Oni Ardelean, a catalogat, în contextul în care jurnaliştii nu au primit accesul la şedinţa Comisiei din lipsa votului pentru acest lucru, unii jurnalişti ca fiind "nesimţiţi" şi "cu tupeu".

"În momentul în care cu tupeu şi nesimţire veniţi şi cereţi să dăm un vot fără cvorum şi cereţi să dăm un vot în momentul în care eu, ca preşedinte de şedinţă, nu consimt că trebuie să încep şedinţa, în momentul repectiv este tupeu şi nesimţire", a declarat politicianul.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat emiterea unei poziţii oficiale a Parlamentului privind situaţia politică din Republica Moldova. Comisiile de politică externă ale celor două foruri legislative vor formula o declaraţie care va fi supusă votului în plenul reunit.

Preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, într-un mesaj postat pe Facebook, că decizia de a se retrage de la guvernare reprezintă o nouă etapă pentru PDM, urmând să formeze o opoziţie activă în timp ce se află în exil.

PDM a anunţat vineri după-amiază retragerea de la guvernare, în contextul crizei politice de la Chişinău, însă Plahotniuc susţine că decizia a fost luată încă de marţi, urmând să fie implementată prin dialog cu celelalte formaţiuni politice, însă restul partidelor au refuzat să poarte discuţii.

Decizia a fost luată pe fondul presiunilor exercitate de Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia, care au anunţat recunoaşterea Guvernului condus de Maia Sandu, alcătuit prin susţinerea Partidului Socialist (PSM) şi a alianţei ACUM, formată de Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici