Iohannis a cerut studierea limbii române ca limbă maternă în Bulgaria

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, miercuri, la Sofia, autorităţilor bulgare să găsească soluţii pentru introducerea studierii limbii române ca limbă maternă în şcolile din Bulgaria.

2811 afișări
Imaginea articolului Iohannis a cerut studierea limbii române ca limbă maternă în Bulgaria

Iohannis a cerut studierea limbii române ca limbă maternă în Bulgaria (Imagine: Codrin Prisecaru / Mediafax Foto)

"Am solicitat părţii bulgare să identifice soluţii pentru adoptarea programelor de învăţământ privind studierea limbii române ca limbă maternă în şcolile din Bulgaria. Această diferenţă între şcoală în limbă maternă şi şcoală cu limbă de predare intensiv este o deosebire care pentru cei care sunt în cauză este enormă, şi pentru cei care nu sunt în cauză, este un pic mai greu de explicat. Pur întâmplător, eu înţeleg foarte bine această diferenţă şi sper să avem limba română ca limbă maternă de predare", a declarat Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Bulgaria.

Preşedintele a mai spus că, până la concretizarea acestei solicitări, o alternativă ar putea fi derularea cursurilor non-curriculare de limba română, sprijinite de statul român, în clădiri dedicate şcolilor din comunităţile de români.

"Cunosc solicitările făcute de membrii comunităţii româneşti din Bulgaria privind renunţarea la diferenţierea dintre <<vlah>> şi român când aceasta se referă la cetăţenii bulgari care au ca limbă maternă limba română. România susţine acest demers, iar la nivel diplomatic există o preocupare constantă a statului român pentru promovarea drepturilor şi intereselor comunităţilor româneşti din Bulgaria", a mai spus şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici