Iohannis a discutat, la Munchen, cu Michel Barnier despre opţiunile de viitor, în contextul Brexit

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, sâmbătă la Munchen, o întrevedere cu negociatorul-şef al UE pentru retragerea UK din Uniune, Michel Barnier, cei doi discutând despre opţiunile din perioada următoare, în contextul Brexit.

329 afișări
Imaginea articolului Iohannis a discutat, la Munchen, cu Michel Barnier despre opţiunile de viitor, în contextul Brexit

Iohannis a discutat, la Munchen, cu Michel Barnier despre opţiunile de viitor, în contextul Brexit

„În cadrul discuţiei au fost abordate cele mai recente evoluţii privind Brexit, precum şi opţiuni pentru perioada următoare, în condiţiile în care procesul a ajuns la un moment decisiv, iar termenul limită este tot mai apropiat”a anunţat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis, sâmbătă MEDIAFAX.

Preşedintele Iohannis a reiterat sprijinul României, inclusiv în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, pentru o retragere ordonată a Marii Britanii, respectiv pentru a pune bazele unei relaţii viitoare cât mai apropiate între Uniunea Europeană şi Regatul Unit.

Şeful statului a avut o întâlnire bilaterală şi cu premierul Croaţiei, Andrej Plenković. Temele de discuţie au vizat agenda europeană, cu accent pe evoluţiile privind Brexit, precum şi alegerile pentru Parlamentul European.

Cei doi oficiali au abordat posibilitatea organizării unei noi reuniuni, în perioada următoare, a Trio-ului România-Finlanda-Croaţia, în contextul în care cele trei state exercită consecutiv Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2020, conform sursei citate.

O primă reuniune a Trio-ului a avut loc în decembrie 2018, în marja Consiliului European.

De asemenea, Iohannis a avut o întrevedere bilaterală cu David Harris, preşedintele executiv al Comitetului Evreiesc American (American Jewish Committee - AJC).

Întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii privind Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA şi relaţiile privilegiate dintre România şi Israel, la aprofundarea cărora AJC doreşte să îşi aducă contribuţia în continuare.

David Harris i-a transmis lui Klaus Iohannis că preţuieşte prietenia cu România, care este un partener de încredere pentru SUA, amintind şi de relaţia foarte bună cu Israelul.

Preşedintele executiv al Comitetului Evreiesc American „a reamintit cu acest prilej vizita în Statele Unite a Preşedintelui României din iunie 2017”, eveniment la care AJC i-a acordat şefului statului premiul Light Unto the Nations, ca semn de apreciere şi pentru contribuţia lui Iohannis „la combaterea antisemitismului pe plan internaţional, precum şi la consolidarea relaţiei ţării noastre cu SUA şi Israel”, conform sursei citate.

La rândul său, Klaus Iohannis l-a asigurat pe David Harris că „autorităţile române vor continua să manifeste deschidere deplină faţă de comunitatea evreiască, în spiritul toleranţei şi al diversităţii şi în baza angajamentului ferm pentru combaterea manifestărilor extremiste, a rasismului, antisemitismului şi a xenofobiei, precum şi pentru asumarea trecutului şi comemorarea victimelor Holocaustului”, a mai precizat sursa menţionată.

Şeful statului i-a mai transmis preşedintelui executiv al AJC că pentru România cel mai important parteneriat este Parteneriatul Strategic cu SUA, „fiind necesară dezvoltarea sa în toate domeniile, la fel ca relaţia cu statul Israel”.

Un scurt schimb de opinii a avut loc între cei doi şi pe subiectele referitoare la securitatea în regiunea Mării Negre şi în Balcanii de Vest, de interes crescut pentru SUA.

Şeful statului a avut întreveri bilaterale şi cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence şi liderul grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber.

Klaus Iohannis a a participat, sâmbătă, la cea de-a 55-a conferinţă pentru Securitate de la Munchen, unde a deschis seria de dezbateri, în calitate de reprezentant al Preşedinţiei române a Consiliului UE, alături de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah Elsisi, stat care deţine în prezent Preşedinţia Uniunii Africane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici