Iohannis, de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: "Asistăm de ani buni la campanii groteşti de reabilitare publică a unor figuri sinistre"

Cei care vor să şteargă Holocaustul din istorie, precum şi cei care încearcă să-i exonereze de vină pe criminali sunt complici la acest rău îngrozitor, a transmis, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul său, de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

852 afișări
Imaginea articolului Iohannis, de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: "Asistăm de ani buni la campanii groteşti de reabilitare publică a unor figuri sinistre"

Iohannis, de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: "Asistăm de ani buni la campanii groteşti de reabilitare publică a unor figuri sinistre"

Preşedintele Klaus Iohannis îşi începe mesajul său transmis de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, citându-l pe primarul oraşului Cernăuţi, din 1941, Traian Popovici, care a fost martor al deportării evreilor din Bucovina şi salvator a mii de evrei: „Mi-am dat seama că s-a pus în mişcare roata nenorocului lor”.

Preşedintele Klaus Iohannis spune că deportarea a fost un genocid de proporţii inimaginabile şi astăzi aduce un omagiu victimelor Holocaustului. România îi onorează pe supravieţuitori, condamnând, cu fermitate, aceste atrocităţi care au mutilat, pentru totdeauna, istoria noastră.

„În numele tuturor românilor, afirm cu tărie că nu vom uita niciodată victimele inocente şi ne angajăm, totodată, să nu mai permitem repetarea unei asemenea tragedii. Dorinţa însă nu este niciodată de-ajuns pentru a împiedica răul. Eşecul de a ne aminti istoria aşa cum a fost are consecinţe triste. Din păcate, deşi România a făcut progrese extraordinare în ceea ce priveşte recuperarea memoriei Holocaustului, asistăm de ani buni la campanii groteşti de reabilitare publică a unor figuri sinistre ale <trecutului negru>, oameni de cultură, politicieni sau militari care, prin ideile şi faptele lor, au condus la înjosirea, batjocorirea şi asasinarea unor semeni. Cei care vor să şteargă Holocaustul din istorie, precum şi cei care încearcă să-i exonereze de vină pe criminali sunt complici la acest rău îngrozitor. Nu vom înceta niciodată să-i condamnăm pe cei care au sădit ura şi au săvârşit crime şi nu vom mai pleca tăcuţi capul niciodată în faţa răului”, spune Klaus Iohannis în mesajul său.

Acesta afirmă că „ura reînnoită este flagelul vremurilor noastre”, iar pandemia de COVID-19 a declanşat, la nivel global, nu doar o criză sanitară, ci şi o criză a neîncrederii, generată de propagarea ştirilor false şi a teoriilor conspiraţiei, de promovarea mesajelor de ură şi a discursurilor eurosceptice şi xenofobe, de manipulare, de exacerbarea antisemitismului.

„În faţa unor asemenea pericole, apelul la trecutul neromanţat poate fi şansa redescoperirii valorilor europene perene: toleranţa, respectul pentru diversitate, responsabilitatea. Să nu ne lăsăm prinşi în capcana ignoranţei, a discursurilor populiste, să nu rămânem tăcuţi în faţa tentativelor de rescriere a istoriei şi de negare a adevărului. Să rămânem, de asemenea, vigilenţi şi fermi în lupta cu antisemitismul, intoleranţa, extremismul şi populismul. Istoria oricărei naţiuni este o colecţie de lumină şi întuneric. Depinde doar de noi să putem arăta generaţiilor viitoare că România nu mai poate schimba istoria, dar că lecţiile istoriei au schimbat în bine, pentru totdeauna, România”, mai spune preşedintele.

În deportările forţate organizate de regimul mareşalului Ion Antonescu, 120.000 de evrei români au fost alungaţi în Transnistria. Obligaţi să-şi părăsească locuinţele, jefuiţi, torturaţi, ei au fost nimiciţi de gloanţe, boli, frig şi foame. Pe drum, precum şi dincolo de Nistru, au murit mai multe zeci de mii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici