Iohannis: Decizia privind alegerile se va lua în august. Nu e mai complicat ca la supermarket

  • O decizie privind organizarea sau amânarea alegerilor din toamna acestui an se va lua în luna august, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.
  • Acesta consideră că dacă se iau măsuri stricte, a merge la vot nu e mai complicat decât a merge la supermarket.
238 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Decizia privind alegerile se va lua în august. Nu e mai complicat ca la supermarket

Iohannis: Decizia privind alegerile se va lua în august. Nu e mai complicat ca la supermarket

Întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă se pot ţine alegerile locale în 27 septembrie, date fiind cazurile tot mai multe de persoane depistate cu COVID-19, preşedintele a spus că sunt mai multe chestiuni de care trebuie să se ţină cont.

„Este o discuţie legitimă dacă să organizăm sau să nu organizăm alegerile în 27 septembrie. Însă vreau să despărţim discuţia politicianistă de discuţia pe fapte. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut multe afirmaţii şi mai multe anunţuri, iar unul dintre anunţurile care pe mine mă îngrijorează foarte mult este că această pandemie nu are mai multe valuri, ci are un singur val mare, având în vedere că virusul nu are o ciclicitate în funcţie de anotimp sau de temperatură. Avem două chestiuni de care trebuie să ţinem cont. Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităţilor locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează, poate nu se atenuează. Ce obţinem dacă amânăm acum alegerile? În loc să le ţinem la sfârşit de septembrie, intrăm poate în noiembrie, decembrie, poate ianuarie, când peste pandemia de COVID-19 poate se suprapune şi gripa, poate se suprapune şi o iarnă grea şi ne trezim că în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost”, a spus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că dacă se vor lua măsuri stricte, nu este deloc complicat ca o persoană să meargă la vot.

„Personal, sunt convins că dacă pandemia nu se agravează şi se iau măsuri foarte stricte şi specifice, se pot organiza alegerile. Dacă vorbesc despre alegeri, vreau să fiu foarte clar: actul de votare se poate organiza în condiţii bune. Nu este mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la supermarket să cumperi pâine. Se pot institui măsuri de distanţare, de igienă, asta se poate. Ceea ce va fi mai complicat de organizat este campania electorală, care în cazul în care pandemia nu cedează sau se agravează va fi o campanie care se va desfăşura în acondiţii atipice, După părerea mea, până la mijlocul lunii august vom cunoaşte toate aceste lucruri se vor cunoaşte şi atunci se va lua o decizie”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele va avea, joi, o întâlnire cu ministrul de Interne şi şeful DSU pentru o analiză la zi a situaţiei legată de COVID-19.

„Este, după părerea mea, un moment critic, iar măsurile de protejare de populaţiei în condiţiile în care România a atins aproae 1.200 de cazuri la zi sunt extrem de importante acum. Situaţia este extrem de gravă şi trebuie să fim conştineţi de necesitatea imperativă a ţinerii sub control a epidemiei”, potrivit preşedintelui.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici