Iohannis despre acuzaţiile Uniunii Judecătorilor: ''Eu nu reprezint doar statul român. Eu sunt mediator între stat şi societate'' / Declaraţia legată de Koveşi a fost "răstălmăcită"

Preşedintele Klaus Iohannis a respins vineri acuzaţiile preşedintelui Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, legate de ingerinţa în problemele justiţiei după ultimele declaraţii legate de şefa DNA, Laura Kovesi, spunând că le vede ca fiind în nota campaniei pentru CSM.

621 afișări
Imaginea articolului Iohannis despre acuzaţiile Uniunii Judecătorilor: ''Eu nu reprezint doar statul român. Eu sunt mediator între stat şi societate'' / Declaraţia legată de Koveşi a fost "răstălmăcită"

Iohannis despre acuzaţiile UNJR: ''Eu nu reprezint doar statul român, ci şi societatea românească. Eu sunt mediator între stat şi societate'' (Imagine: Alexandru Dobre / Mediafax Foto)

Şeful statului a fost întrebat cum vede declaraţiile Danei Gârbovan legate de faptul că solicitarea de urgentare a dosarelor făcută de şeful statului "dacă este vorba de dosare punctuale, este o chestiune absolut nefirească".

''Sincer? În nota campaniei pentru Comsiliul Superior al Magistraturii (CSM)'', a comentat el.

Iohannis a reluat explicaţiile legate de întâlnirea cu Augustin Lazăr. ''Pe mine mă interesează ca toate instituţiile statului să funcţioneze foarte bine'', a subliniat el, arătând că a observat că un lucru ce se poate îmbunătăţi este celeritatea cu care se rezolvă dosare care, în mod ''nefiresc şi contraproductiv'', trenează.

"Pe mine mă interesează ca toate instituţiile statului să funcţioneze foarte bine. Şi atunci am constatat că un lucru, care se poate îmbunătăţii net, dacă vorbim de parchete, este celeritatea cu care se lucrează şi în acest sens a venit solicitarea mea. Ar fi nefiresc şi contraproductiv ca dosare care atrag enorm de mult atenţia publică, şi de asta am dat exemple mai vechi ca să nu se înţeleagă greşit, cum e Dosarul Revoluţiei, dosarul Mineriadei, să rămână atâta timp în atenţia publicului şi să nu avem concluzii de la procurori. Cred ca e foarte uşor de înţeles. Iar atunci când mă exprim într-o chestiune care priveşte România, atunci trebuie să îşi amintească toată lumea că eu nu reprezint doar statul român, eu reprezint şi societatea. Şi dacă societatea românească are pretenţia ca instituţiile să funcţioneze foarte bine şi astfel de chestiuni să fie rezolvate cu celeritate atunci eu mă simt chemat să spun acest lucru. Eu sunt mediator între stat şi societate. Eu nu reprezint nici sistemul judiciar, nu reprezint nici în exclusivitate societatea. Dar interesul meu este ca lucrurile să funcţioneze atât de bine încât şi unii şi alţii să fie mulţumiţi de rezultate'', a explicat preşedintele.

El a susţinut că declaraţia legată de un eventual plagiat al şefei DNA i-a fost ''răstălmăcită'', întrucât nu ar fi afirmat că nu există indicii despre un eventual plagiat, ci că în urma discuţiei cu Laura Koveşi el personal nu a avut indicii să creadă că este o problemă.

Şeful statului i-a îndemnat pe cei care au suspiciuni şi indicii legate de un eventual plagiat să sesizeze instituţiile statului.

''Am observat şi eu că mi-au fost răstălmăcite cuvintele. Eu nu am spus că nu sunt indicii. Eu am spus că eu am plecat liniştit din discuţie fiindcă eu nu am avut indicii să cred că este o problemă. Alţii, dacă au, să poftească să facă sesizări, să meargă la CNATDCU, oriunde doresc, dar să meargă la instituţiile abilitate'', a fost explicaţia preşedintelui.

El a reluat ideea că ''multe persoane acuzate sau condamnate îşi descoperă vocaţia de scriitor'', folosind denunţurile în lupta politică, motiv pentru care trebuie să se spună clar dacă acuzaţiile sunt fondate sau nu.

Întrebat în legătură cu faptul că CNATDCU nu va analiza teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, Iohannis a răspuns: ''Credeţi-mă că urmăresc cu mare atenţie - sper că nu reveniţi la interpretarea acestei sintagme, dar nu mă simt chemat să intru în aceste detalii''.

Întrebat dacă atunci când a vorbit joi de ''delaţiuni comice'' s-a referit la autodenunţul lui Sebastian Ghiţă, preşedintele a replicat: ''Asta vă las pe voi să elucidaţi''.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, a declarat, referitor la cererea de urgentare a dosarelor făcută de şeful statului, că "dacă este vorba de dosare punctuale, este o chestiune absolut nefirească".

"Dacă este vorba de dosare punctuale, din punctul nostru de vedere este o chestiune absolut nefirească şi arată exact o mentalitate greşită a modului în care Executivul şi celelalte puteri ale statului se raportează la procurori. Şi fac aici o paranteză pentru că la întâlnirea trecută pe care am avut-o am avut surpriza să aflăm că ministrul Muncii spunea «mă aşteptam ca procurorul general să mă sune», pe o chestiune administrativă, într-adevăr. Acest lucru arată că este necesar să se delimiteze inclusiv la nivelul numirilor la vârful structurilor de parchet partea politică ce include preşedintele şi ministerul Justiţiei, pentru a avea o reală separare a celor două puteri. Altfel ajungem la aceste chesiuni când fie preşedintele, fie prim-ministrul, fie ministrul Justiţiei consideră că este legitim să ceară socoteală procurorilor pentru anchete", a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara, întrebat dacă el consideră că se impune o demisie a procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, că nu trebuie să vorbim despre nicio demisie atâta vreme cât, deocamdată, nu există niciun indiciu că ar fi plagiat.

"Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie atâta vreme cât, deocamdată cel puţin, nu există niciun indiciu că ar fi un plagiat. Acolo, sigur în măsura în care lucrurile iau altă turnură, se poate relua discuţia, dar deocamdată nu am motive de îngrijorare" a răspuns preşedintele Klaus Iohannis.

El a mai precizat că a discutat cu procurorul general pe care l-a rugat să soluţioneze speţa cu celeritate. "Eu cred că Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speţă şi pot să vă spun că în această chestiune am avut o discuţie cu procurorul general pe care l-am rugat ca, în virtutea atribuţiilor domniei sale, să se ocupe ca această cercetare să se facă cu celeritate", a spus şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici