Iohannis: Domnia legii, statul de drept, separarea puterilor - piloni ai democraţiilor puternice. România va continua să fie acelaşi partener de încredere al SUA în misiunile internaţionale

Domnia legii şi statul de drept, separarea puterilor, corecta reprezentare a intereselor cetăţenilor de către oamenii politici reprezintă adevăraţi piloni ai naţiunilor cu democraţii puternice, a declarat, joi, la recepţia de Ziua Americii, preşedintele Klaus Iohannis.

801 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Domnia legii, statul de drept, separarea puterilor - piloni ai democraţiilor puternice. România va continua să fie acelaşi partener de încredere al SUA în misiunile internaţionale

Iohannis: Domnia legii, statul de drept, separarea puterilor - piloni ai democraţiilor puternice. România va continua să fie acelaşi partener de încredere al SUA în misiunile internaţionale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Ne aflăm astăzi într-un context internaţional complicat. Foarte aproape de noi, norme de drept internaţional au fost încălcate, drepturi şi libertăţi fundamentale au fost puse în pericol şi noi ameninţări de securitate şi-au făcut loc. Avem nevoie mai mult decât oricând să fim solidari şi uniţi în apărarea valorilor pe care le împărtăşim", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, în discursul susţinut la recepţia organizată joi de Ambasada SUA, cu ocazia Zilei Independenţei.

Iohannis a evidenţiat importanţa statului de drept pentru o democraţie puternică.

"Domnia legii şi statul de drept, separarea puterilor, garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, corecta reprezentare a intereselor cetăţenilor de către oamenii politici reprezintă adevăraţi piloni ai naţiunilor cu democraţii puternice. Pentru promovarea acestor principii niciun efort nu este prea mare", a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că Strategia Naţională de Apărare, recent adoptată, asumă printre interesele naţionale de securitate ale României "apărarea şi consolidarea democraţiei constituţionale şi a statului de drept".

"Mai mult decât oricând, este necesară şi încurajarea participării civice în viaţa publică. O societate civilă activă şi implicată este una dintre cele mai bune garanţii pentru o viaţă democratică sănătoasă", a spus preşedintele Iohannis, subliniind că, în acest sens, Statele Unite reprezintă "un exemplu de reuşită la care ne raportăm cu toată convingerea".

România va continua să fie acelaşi partener de încredere al SUA în misiunile internaţionale

România va continua să fie acelaşi partener de încredere al Statelor Unite în misiunile internaţionale, a declarat, joi, la recepţia de Ziua Americii, preşedintele Klaus Iohannis, mulţumind, totodată, pentru angajamentul ferm şi durabil al SUA pentru securitatea României.

"Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, alături de apartenenţa la NATO şi statutul de membru al Uniunii Europene, constituie un reper fundamental al politicii noastre externe şi de securitate. Parteneriatul Strategic s-a consolidat treptat şi reprezintă rezultatul unei colaborări bilaterale fructuoase, care împlineşte 135 de ani în 2015. Relaţia deosebită care există între România şi SUA are o importanţă strategică pentru stabilitatea regiunii noastre, mai ales în contextul evoluţiilor îngrijorătoare din vecinătatea estică", a afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului a mulţumit "pentru angajamentul ferm şi durabil al SUA pentru securitatea României" şi a subliniat că "România va continua să fie acelaşi partener de încredere al Statelor Unite în misiunile internaţionale, inclusiv în cele care se desfăşoară sub egida NATO, dar nu numai".

"Chiar dacă dimensiunea de securitate constituie componenta cea mai vizibilă a Parteneriatului Strategic, cred cu tărie că relaţiile dintre cele două state trebuie să se diversifice la nivelul tuturor domeniilor de cooperare. De altfel, intensificarea colaborării cu SUA şi amplificarea dialogului politic reprezintă un deziderat ferm, care se bucură de sprijinul societăţii şi al întregii clase politice româneşti", a mai spus Klaus Iohannis.

El şi-a exprimat "convingerea fermă" că 2015 va reprezenta un an de reper pentru relaţiile dintre România şi SUA, în care vor fi valorificate împreună toate oportunităţile.

Klaus Iohannis şi-a încheiat discursul cu un citat din pastorul Martin Luther King: "The time is always right to do what is right" (Întotdeauna este timpul potrivit pentru a face ceea ce este potrivit).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici