Iohannis: Evoluţiile din spaţiul european scot la suprafaţă derapaje xenofobe şi rasiste

Evoluţiile din spaţiul european din ultima vreme scot la suprafaţă derapaje xenofobe şi rasiste, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis, la finalul vizitei la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, SUA.

373 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Evoluţiile din spaţiul european scot la suprafaţă derapaje xenofobe şi rasiste

Iohannis: Evoluţiile din spaţiul european scot la suprafaţă derapaje xenofobe şi rasiste (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

"Antisemitismul şi xenofobia riscă să se instaleze în mod <<natural>> într-o atmosferă a lipsei de securitate. Evoluţiile din spaţiul european din ultima vreme scot la suprafaţă, din păcate, derapaje xenofobe şi derapaje rasiste", a afirmat şeful statului, după ce a vizitat pentru Muzeul Holocaustului din SUA.

Preşedintele a remarcat "contribuţia deosebită a României" la colecţiile muzeului şi a constatat că administraţia muzeului este "extrem de mulţumită de aportul ţării noastre".

De asemenea, Iohannis a amintit despre înfiinţarea în România a unui Muzeu al Evreilor şi Holocaustului ,"o instituţie adevărată, organizată la cele mai avansate standarde în materie", şi a declarat că va conta pe sprijinul Muzeului de la Washington pentru schimb de experienţă şi expertiza.

"Vreau să fructificăm potenţialul extraordinar pe care ţara noastră îl are de a se profila ca un centru regional performant şi pregătit să combată orice formă de antisemitism, xenofobie, discriminare şi ură. Am amintit despre progresele pe care ţara noastră a reuşit să le facă într-un timp extrem de scurt şi despre legislaţia în domeniu, una dintre cele mai avansate în spaţiul european. Vreau să spun clar că nu ne vom opri aici", a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a afirmat că factorii de decizie şi cetăţenii trebuie să mobilizeze pentru a crea un nou impuls, în special în domeniul educaţiei pentru şi despre valorile democratice.

"În acest sens, am lansat ideea organizării unei structuri educaţionale instituţionalizate pentru cursuri şi training-uri pentru funcţionari, oameni politici, diplomaţi, personalul din structurile de ordine şi siguranţă publică, având ca temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a discriminării, a urii", a precizat şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici