Iohannis: Genocidul împotriva romilor este o lecţie tragică despre ură

Genocidul împotriva romilor este o lecţie tragică despre ură, prejudecată şi dispreţ faţă de drepturile omului, spune preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor.

339 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Genocidul împotriva romilor este o lecţie tragică despre ură

„Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, rememorăm atrocităţile suferite de romii din Europa în timpul celui De-al Doilea Război Mondial şi aducem un omagiu celor aproximativ 500.000 de victime de etnie romă ale căror vieţi au fost curmate brutal. Totodată, comemorăm 81 de ani de la un moment care a lăsat o pată întunecată şi dureroasă în istoria noastră: deportarea în Transnistria a romilor consideraţi <indezirabili> de către regimul Ion Antonescu. Din peste cei 25.000 de romi care au fost deportaţi, circa 11.000 şi-au găsit sfârşitul”, se arată în mesajul şefului statului.

Acesta susţine că amintirea faptelor, condamnarea crimelor şi a responsabililor, precum şi cinstirea memoriei victimelor Samudaripenului trebuie să fie un reper care să ne ghideze în construirea unei societăţi a respingerii rasismului şi xenofobiei.

„Genocidul împotriva romilor este o lecţie tragică despre ură, prejudecată şi dispreţ faţă de drepturile omului. Familii şi comunităţi întregi au fost decimate, iar mărturiile crimelor şi ale suferinţelor victimelor au fost ascunse timp de decenii întregi”, adaugă preşedintele.

El susţine că, prin informare şi educaţie, viitoarele generaţii vor trebui să conştientizeze că a comemora victimele este o datorie morală şi o manifestare firească a angajamentului de a acţiona astfel încât asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată.

„Recent, am promulgat Legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România, proiect care reconfirmă angajamentul nostru privind apărarea memoriei şi am convingerea că, prin eforturi susţinute din partea autorităţilor şi a societăţii civile, acesta va avea o contribuţie consistentă la promovarea diversităţii, toleranţei şi drepturilor omului. Holocaustul romilor readuce în atenţie manifestările rasiste şi discriminatorii cu care se confruntă şi astăzi minoritatea romă şi reprezintă, totodată, un îndemn pentru a continua să luptăm permanent împotriva urii, a prejudecăţilor şi a stereotipurilor”, mai arată Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici