Iohannis, înainte de plecarea la Kiev: România îşi reafirmă sprijinul constant pentru Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, înainte de plecarea în vizita oficială din Ucraina, că România îşi reafirmă sprijinul constant pentru Ucraina şi parcursul său european, adăugând că se doreşte, de asemenea, găsirea unei soluţii politice la conflictul din estul Ucrainei.

937 afișări
Imaginea articolului Iohannis, înainte de plecarea la Kiev: România îşi reafirmă sprijinul constant pentru Ucraina

Iohannis, înainte de plecarea la Kiev: România îşi reafirmă sprijinul constant pentru Ucraina (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

”Am dat curs invitaţiei preşedintelui Petro Poroşenko, doresc să reafim sprijinul nostru constant pentru Ucraina şi parcursul european al acestei ţări”, a spus preşedintele Iohannis.

El a arătat că pe agenda discuţiilor se află evoluţiile din sud-estul Ucrainei, România susţinând suveranitatea şi integritatea Ucrainei.

”România îşi doreşte să fie un factor activ în găsirea unei soluţii politice în conflictul din Ucraina, pentru pacea din regiune”, a mai afirmat şeful statului.

Preşedintele a menţionat că se vor discuta la Kiev şi teme bilaterale.

”România are disponibilitatea pentru întărirea coooperării şi parteneriatului dintre cele două state, în privinţa dialogului politic şi pe proiecte concrete Am convingterea că putem construi o agendă de cooperare bazată pe pragmatism şi încredere”, a spus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că alt subiect îl reprezintă sprijinirea etnicilor români din Ucraina, şi a celor ucraineeni din România, precizând că se doreşte reactivarea mecanismelelor guvernamentale, în acest sens.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedinte în Ucraina se află consilierii prezidenţiali Dan MIhalache, Andrei Moraru, Lazăr Comănescu, Ion Oprişor, Leonard Orban, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Tatiana Niculescu Bran şi secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE, Daniel Ioniță.

Vizita oficială va începe la ora 11.00, când Klaus Iohannis va vizita Monumentul Victimelor Holodomorului şi va avea un moment solemn, în Piaţa Independenţei (Maidan).

La ora 11.25, preşedintele României va fi primit cu ceremonia oficială la sediul Administraţiei Prezidenţiale şi va avea convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Cei doi şefi de stat vor susţine o declaraţie de presă comună, la ora 13.10, urmată de un dejun oficial oferit de Preşedintele Ucrainei,Petro Poroşenko, în onoarea Preşedintelui României.

În cadrul vizitei oficiale, preşedintele Iohannis va avea convorbiri cu Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Volodimir Groisman şi cu prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici