Iohannis, la Varşovia: Summitul NATO vine şi cu o mare responsabilitate pentru noi. Este extrem de important pentru securitatea noastră pe flancul estic

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Varşovia, la conferinţa de presă comună cu omologul său polonez Andrzej Duda, că Summitul NATO vine cu o mare responsabilitate, prioritatea fiind în perioada următoare aplicarea deciziilor extrem de importante pentru flancul estic.

846 afișări
Imaginea articolului Iohannis, la Varşovia: Summitul NATO vine şi cu o mare responsabilitate pentru noi. Este extrem de important pentru securitatea noastră pe flancul estic

Iohannis, la Varşovia: Summitul NATO vine şi cu o mare responsabilitate pentru noi

"Acest summit NATO pe care l-aţi organizat a fost un summit foarte reuşit, cu conluzii foarte bune pentru Polonia şi pentru România, dar, în general, ceea ce s-a discutat şi s-a concluzionat este extrem de important pentru securitatea noastră, a tuturor din NATO şi este extrem de important pentru securitatea noastră pe flancul estic", a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis a insistat că veste cea mai bună a summitului a fost abordarea echilibrată a flancului estic. "Faptul că s-a decis o abordare echilibrată a flancului estic este probabil cea mai bună veste pentru ţările noastre şi, din acest motiv, cred că forţele care au fost destinate pentru partea nordică şi pentru partea sudică a flancului estic reprezintă un câştig pentru întregul flanc şi această abordare echilibrată în sine este o garanţie a stabilităţii în această parte a lumii. Am convenit să continuăm Formatul Bucureşti şi în toamna acestui an să se întâlnească miniştrii de externe la Bucureşti pentru a pregăti următoarea întâlnire de la nivel înalt, următoarea întâlnire care probabil şi cred că împreună o vom organiza în 2017, când iarăşi avem de pregătit ceva important pentru următorul Summit NATO, care va avea loc regular în 2018. Este adevărat că şi în 2017 vom avea o întâlnire de tip Summit NATO, pentru a inaugura noul sediu NATO de la Bruxelles" , a mai spus şeful statului.

De asemenea, preşedintele român a precizat că pe agenda discuţiilor a figurat şi consolidarea relaţiei celor două state cu SUA.

"Foarte important şi un punct deosebit de consistent pe agenda discuţiilor noastre a fost consolidarea legăturii transatlantice şi cred că putem să vorbim foarte bine de o cooperare strategică româno-polono-americană. Este clar că o parte importantă din abordările noastre pe flancul estic se datorează acestei colaborări excelente pe care şi Polonia o are cu Statele Unite ale Americii, şi România o are cu Statele Unite ale Americii, şi cred că şi aici colaborarea în trei nu poate decât să aducă o abordare mai solidă, mai consistentă şi soluţii mai bune pentru ţările noastre, pentru securitatea cetăţenilor noştri, pentru securitatea cetăţenilor Poloniei, pentru securitatea românilor şi pentru buna funcţionare a NATO", a declarat Iohannis.

Şeful statului român a mai spus că summitul NATO implică şi responsabilitatea statelor privind aplicarea deciziilor.

"Summitul care tocmai s-a încheiat cred că vine şi cu o mare responsabilitate pentru noi, fiindcă deciziile s-au luat, dar implementarea lor stă în faţa noastră şi faptul că am discutat astăzi cum să procedăm la implementarea comună a acestor concluzii deja e un lucru excelent şi, cu certitudine, vom găsi împreună cele mai bune căi pentru a implementa ceea ce am decis împreună la acest summit", a mai spus Iohannis.

Şeful statului român a fost întrebat şi despre cadrul naval de la Marea Neagră.

"Datorită fazei în care ne aflăm acum, aparent ar exista opinii diferite, fiindcă suntem în mijlocul unui proces de reflecţie şi încă nu există o concluzie comună a aliaţilor. Din varii motive, câteodată, unii politicieni, militarii mai rar, fac afirmaţii care însă nu reprezintă punctul de vedere NATO, ci punctele lor de vedere, de obicei nici măcar punctele lor de vedere, ci nişte gânduri pe care le-ar avea ei în relaţia cu această colaborare la Marea Neagră. Toate acestea, însă, nu trebuie să ne îngrijoreze, ci trebuie să ne bucure că înseamnă că există o preocupare reală pentru a găsi soluţia cea mai bună pentru Marea Neagră. Privim cu încredere şi cu aşteptări spre ministeriala din octombrie, care va aduce primele clarificări", a apreciat Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici