Iohannis, liberalilor: Mi-a fost dor de voi! Oamenii vă privesc şi aşteaptă să fiţi schimbarea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la evenimentul de aniversare a 140 de ani de la înfiinţarea PNL, că i-a fost dor de cei din partid şi le-a transmis îndemnul de a răspunde aşteptărilor populaţiei, pentru că ”oamenii îi privesc şi aşteaptă ca ei să fie schimbarea pe care şi-o doresc”.

655 afișări
Imaginea articolului Iohannis, liberalilor: Mi-a fost dor de voi! Oamenii vă privesc şi aşteaptă să fiţi schimbarea

Iohannis, liberalilor: Mi-a fost dor de voi! Oamenii vă privesc şi aşteaptă să fiţi schimbarea (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Şeful statului şi-a început discursul pe scena Operei Române, în faţa liberalilor participanţi la concertul aniversar, declarând că i-a fost dor de partid.

”Înainte de orice, vă mulţumesc pentru invitaţie şi pentru extraordinara primire pe care mi-aţi făcut-o în această seară. Mi-a fost dor de voi! Sunt mişcat şi onorat să fiu din nou în mijlocul vostru, între voi, cu voi, de care mă simt atât de aproape”, le-a spus Iohannis liberalilor, în aplauzele sălii.

El a adăugat că nu doreşte să le povestească despre el, ci de a le spune câteva lucruri despre izbândă.

”Ar putea să vă mire, însă sunt hotărât ca în această seară să vorbesc ceva mai mult. Şi nu pentru că sunt decis să îmi schimb stilul, ci pentru că evenimentul de astăzi este unul cu totul special”, a glumit şeful statului.

Klaus Iohannis a arătat că au pornit împreună pe un drum în 2014, ”un drum nu pentru un om, nu pentru un partid, ci pentru această ţară şi oamenii ei”.

” Ne regăsim astăzi în alte roluri şi responsabilităţi, în alte circumstanţe, dar drumul este acelaşi. Ne unesc aceleaşi valori şi angajamente. Nu există mod mai bun de a onora trecutul decât prin a construi un viitor pe măsură. Iar pentru acest partid nu există mod mai bun de a-şi duce mai departe tradiţia decât prin a răspunde aşteptărilor pe care cetăţenii le au de la el. Oamenii vă privesc şi aşteaptă să fiţi schimbarea pe care şi-o doresc. Vă îndemn să fiţi mereu conştienţi de acest lucru, să nu lăsaţi nimic să fie mai important decât a vă ţine promisiunile, să nu lăsaţi emoţii de moment să vă abată de la drumul comun”, le-a transmis preşedintele României liberalilor.

Klaus Iohannis le-a mulţumit pentru ”solidaritatea de care au dat dovadă pentru ca PNL să existe”.

”Îmi exprim recunoştinţa faţă de dorinţa dumneavoastră de a face din România o ţară puternică şi prosperă. Brătienii şi ceilalţi fruntaşi ai PNL care au făcut România modernă nu au văzut altceva decât România, singura, unica Românie. Această Românie mi-o doresc şi v-o doresc!”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele a mai afirmat că sărbătoarea de astăzi – 140 de ani de la fondarea PNL – este de fapt izbânda liberalismului într-o parte de lume în care provizoratul, nesfârşita lipsă de armonie, strategiile perdante şi ideile admirabile rămase în faza de proiect au constituit, într-un fel, regula în politică.

”Cu umor, am putea găsi însă, în istoria PNL, câteva adevăruri care întăresc regula că liberalii au îmbinat valorile autohtone cu inovaţia. Poate nu întâmplător, Partidul Naţional Liberal a luat fiinţă în casa unui englez, Brătienii au contribuit din plin la aducerea dinastiei străine, iar în plin secol XXI, liberalii şi-au ales ca preşedinte un etnic german”, a spus Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi despre ”marile cuceriri ale partidului”, arătând că în secolul al XIX-lea, liberalismul românesc s-a confundat cu modernizarea şi emanciparea naţională. România de astăzi datorează o nesfârşită recunoştinţă Partidului Naţional Liberal pentru câteva creaţii pe care le rostim cu mândrie: unitatea naţională, independenţa, statul modern.

”De asemenea, economia românească din secolul al XIX-lea până astăzi este în bună măsură creaţia gândirii liberale, pe care numeroase figuri ale PNL au consolidat-o şi au apărat-o. ”Prin noi înşine” nu a fost o lozincă între atâtea lozinci din politica românească. Ea a căpătat un sens în minţile şi în faptele unor tineri şcoliţi la marile universităţi ale Europei şi reveniţi acasă pentru că, nu-i aşa, ideile trebuie trăite. Se cuvine aici să spun un cuvânt şi despre drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi despre constituţionalismul românesc, ai căror promotori au fost deseori liderii PNL. Reformele profunde ale României moderne sunt de asemenea legate de guvernările liberale şi poartă pecetea virtuţilor admirabile ale unor fruntaşi care s-au aşezat demult în cărţile de istorie”, a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, odată cu venirea comunismului, Partidul Naţional Liberal a fost supus persecuţiilor.

”Pentru vrednicia lor militantă şi pentru credinţa lor, membrii săi au fost închişi sau chiar ucişi în închisorile comuniste. Istoria însă nu poate uita că jerfa lor nu a fost în zadar, iar faptul că noi suntem astăzi, aici, serbând 140 de ani de la fondarea PNL, este şi un omagiu adus lor. Imediat după 1989, PNL a reluat cu devotament efortul pentru izbânda liberalismului. Foştii membri ai TNL din perioada interbelică, cei mai mulţi trecuţi prin închisorile comuniste, împreună cu tinerii anilor 90 au reclădit partidul. Nu fără frământări, sciziuni, un parcurs sinuos şi nenumărate diviziuni, PNL s-a reunificat într-un final”, a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a arătat că Partidul Naţional Liberal traversează astăzi un moment fast.

”Nu este o întâmplare, ci rodul unui efort constant şi consecvent. Anul trecut, PNL a devenit marele partid al dreptei româneşti, membru cu drepturi depline al celei mai mari familii politice europene, în noiembrie 2014 a câştigat alegerile prezidenţiale, iar astăzi, partidul are cea mai mare cotă de încredere din toată istoria sa”.

El a adăugat: ”Sunt convins că celor care n-au fost membri ai acestui partid, le e greu să-l înţeleagă. Nu este un partid perfect. Deosebirea între dumneavoastră şi alte partide este însă spiritul în care trăiţi politica”.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ”PNL nu înseamnă doar numele, tradiţia şi istoria”.

”Pentru mine, liberal este cel care practică liberalismul, nu cel care se declară sus şi tare liberal. De aceea, vă cer, cu multă încredere, să duceţi mai departe ideile şi valorile liberalismului. Mândria noastră e aceasta: demnitatea unui partid care a plecat, acum 140 de ani, să-şi găsească calea. Prin tot ce a înfăptuit şi a realizat, cred cu tărie că a găsit-o”, a mai spus preşedintele în dicursul său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici