Iohannis: NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanţie de securitate pentru România

NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanţie de securitate pentru România, aspect deosebit de important, mai ales în condiţiile acutizării riscurilor, ameninţărilor şi provocărilor la adresa securităţii europene, a spus, joi, preşedintele Klaus Iohannis, la Craiova.

1057 afișări
Imaginea articolului Iohannis: NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanţie de securitate pentru România

Iohannis: NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanţie de securitate pentru România

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, joi, Brigada Multinaţională Sud-Est, la Craiova, cea de-a doua unitate operaţională a NATO înfiinţată în România, după ce, în octombrie 2017, a vizitat această structură împreună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Iohannis a spus că de la începutul primului mandat de preşedinte al României a fost direct implicat în efortul naţional pentru consolidarea prezenţei aliate în România şi în regiunea Mării Negre.

„Astfel, în urma eforturilor noastre intense şi consecvente la nivel politico-diplomatic, pe care le-am coordonat personal îndeaproape, am reuşit să obţinem consacrarea la nivelul Alianţei a realităţii că securitatea regiunii Mării Negre este parte integrantă şi esenţială a securităţii euroatlantice. În plan concret, în ultimii 7 ani, acest efort se reflectă într-o serie de rezultate remarcabile din punct de vedere diplomatic şi militar. În 2015, am înfiinţat, la Bucureşti, Unitatea NATO pentru Integrarea Forţelor şi Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, structuri care constituie o parte importantă a măsurilor de reasigurare, iar ulterior de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. De altfel, după anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea, am început un proces amplu şi complex de adaptare politică şi militară a NATO la un mediu de securitate marcat de noi provocări şi de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei în regiune. Iar România a fost profund angajată în aceste demersuri. Am continuat prin înfiinţarea aici, la Craiova, a Comandamentului Multinaţional de Brigadă Sud-Est, ca rezultat al deciziei noastre comune şi ferme, ca aliaţi, de a consolida apărarea pe Flancul Estic al NATO prin înfiinţarea unei prezenţe aliate avansate adaptate”, a spus Iohannis.

Structura de la Craiova, la fel ca şi cele menţionate anterior, precum şi Comandamentul Multinaţional de Corp, recent înfiinţat la Sibiu, reflectă hotărârea României, a aliaţilor şi a NATO ca întreg de a lucra împreună, în solidaritate şi deplină unitate, pentru a întări postura de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre şi în spaţiul euroatlantic în ansamblu, a mai spus preşedintele.

„În timpul relativ scurt de la constituirea acestor structuri NATO în România, am înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte creşterea capacităţii operaţionale şi interoperabilitatea forţelor României cu cele ale aliaţilor noştri.
Alianţa Nord-Atlantică promovează şi asigură apărarea colectivă a statelor membre şi a cetăţenilor lor, apără valorile democratice, facilitează cooperarea şi consultarea între aliaţi pe probleme de apărare şi securitate şi previne conflictele, iar Brigada Multinaţională Sud-Est este parte a acestor demersuri. Iată de ce NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanţie de securitate pentru România, aspect deosebit de important, mai ales în condiţiile acutizării riscurilor, ameninţărilor şi provocărilor la adresa securităţii europene”, a mai spus preşedintele României.

În ceea ce priveşte România, preşedintele Iohannis a spus că ţara noastră îşi va îndeplini toate angajamentele asumate, contribuind astfel la statutul NATO de „cea mai puternică şi eficientă Alianţă de apărare colectivă din istorie”.

„Evoluţiile actuale de securitate din vecinătatea noastră directă dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare, iar România, la rândul său, este hotărâtă să-şi îndeplinească angajamentele asumate, conform deciziilor luate în cadrul Alianţei. Din această perspectivă, rolul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est este cu atât mai important în asigurarea securităţii regiunii Mării Negre. Deciziile recente luate de Statele Unite ale Americii şi de Franţa, care ne sunt aliaţi şi parteneri strategici puternici, de a asigura o prezenţă militară concretă în România, reprezintă un semnal ferm de coerenţă şi consistenţă a solidarităţii euroatlantice”, a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta a salutat „angajamentul solid şi substanţial” al Poloniei în ţara noastră, încă de la constituirea acestei structuri multinaţionale.

„Trupele polone aflate efectiv în ţara noastră, alături de trupele române aflate în Polonia reprezintă expresia concretă a parteneriatului strategic extrem de valoros între Bucureşti şi Varşovia”, a spus Iohannis.

Acesta a promis că România îşi va moderniza, în continuare, capabilităţile militare şi va dezvolta structura de forţe, acordând o atenţie deosebită unei tot mai bune instruiri a forţelor sale armate, inclusiv prin exerciţii militare desfăşurate în cadru aliat.

„Angajamentul de a aloca cel puţin 2% din PIB pentru Apărare în perioada următoare rămâne neschimbat, ceea ce va conduce la creşterea continuă a capacităţii de apărare a ţării noastre. Atât prin eforturile proprii depuse în plan militar, cât şi prin participarea aliaţilor noştri la structurile multinaţionale constituite în ultimii ani pe teritoriul ţării noastre, dăm consistenţă profilului României de pilon de stabilitate şi securitate la nivel regional şi ne adaptăm situaţiilor în permanentă evoluţie. Totodată, suntem preocupaţi să consolidăm capacitatea de reacţie şi rezilienţa instituţiilor publice, dar şi la nivelul întregii societăţi, pe fondul intensificării provocărilor de securitate de toate tipurile şi în toate mediile, în special a celor de tip hibrid. În acest context, este deosebit de importantă o cooperare complementară întărită NATO-Uniunea Europeană în domeniul securităţii. Conjugarea eforturilor celor două organizaţii aduce, cu siguranţă, valoare adăugată securităţii ţării noastre şi celei europene, desigur, cu evitarea oricăror duplicări şi plecând de la rolul prioritar al Alianţei în domeniul apărării”, a mai declarat Iohannis, la Craiova.

Preşedintele le-a mulţumit militarilor pentru efortul depus şi pentru profesionalism şi i-a îndemnat să se pregătească în continuare cu aceeaşi tenacitate şi dăruire pentru misiunea de apărare a României şi a spaţiului euroatlantic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici