Iohannis, nou atac la Guvern: Investiţiile publice rămân pe hârtie şi sunt luate măsuri ad-hoc/ Situaţia în care doar se vorbeşte, să înceteze

Preşedintele Klaus Iohannis a atacat miercuri din nou Guvernul PSD-ALDE spunând că există lipsă de viziune, investiţiile publice rămân pe hârtie, iar mediul de afaceri aşteaptă predictibilitate şi mai puţine măsuri ad-hoc.

1116 afișări
Imaginea articolului Iohannis, nou atac la Guvern: Investiţiile publice rămân pe hârtie şi sunt luate măsuri ad-hoc/ Situaţia în care doar se vorbeşte, să înceteze

Iohannis, nou atac la Guvern: Investiţiile publice rămân pe hârtie şi sunt luate măsuri ad-hoc

"Dincolo de provocările de parcurs, mediul de afaceri autohton a crescut şi s-a dezvoltat semnificativ în ultimul sfert de secol, având ca repere economia de piaţă şi libera iniţiativă. Companiile pe care le conduceţi reprezintă exemple de urmat privind modul în care, prin eforturi şi riscuri asumate, dar şi prin seriozitate şi consecvenţă, mediul de afaceri românesc devine mai puternic, mai performant şi, în final, creează bunăstare pentru noi toţi. Însă este important să avem în vedere faptul că, dincolo de recorduri temporare sau conjuncturale, dezvoltarea sustenabilă are loc doar dacă se bazează pe creşterea susţinută şi calitativă a investiţiilor şi a productivităţii. Este foarte îmbucurător să observăm rezultatele bune din Topul Naţional al Firmelor, dar acestea sunt umbrite de evoluţia economiei, care în prima parte a anului este marcată de încetinirea creşterii economice spre 4%, comparativ cu pompoasa prognoză oficială de 5,5%", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a catalogat măsurile Executivului ca fiind lipsite de viziune.

"Fără să existe schimbări semnificative în tiparul execuţiei bugetare, după trei trimestre bugetul naţional înregistrează un deficit mai mult decât dublu faţă de anul anterior, ceea ce, evident, sporeşte riscul depăşirii pragul de 3% din PIB. Lipsa de viziune, de anticipaţie şi de prevedere în planul finanţelor publice este evidentă atunci când prognoza de creştere economică ajunge să fie ratată, când veniturile bugetare se află departe de obiectivele iniţiale şi sunt perpetuate carenţe în colectare, când folosirea fondurilor europene este dezamăgitoare, iar investiţiile publice rămân pe hârtie. Economia românească traversează un amplu proces de transformare, în contextul schimbărilor generate de digitalizare şi de revoluţia industrială 4.0, la noi mai ales 0", a mai spus preşedintele.

"Consider că antreprenoriatul trebuie susţinut şi încurajat mult mai energic de către decidenţii politici. În ultimul an, în clasamentul global «Doing business», ţara noastră a coborât 7 poziţii. În acest sens, atrag atenţia că România nu îşi poate permite paşi greşiţi în cursa competitivităţii economice, iar aceasta este responsabilitatea esenţială a decidenţilor politici. Preocupările şi îngrijorările dumneavoastră ar trebui să fie şi ale Guvernului. Acesta trebuie să asigure respectarea regulilor economiei de piaţă, să creeze infrastructura de care economia şi cetăţenii au nevoie pentru a prospera, să producă politici fiscale şi salariale previzibile sau măcar inteligibile, bazate pe consultarea permanentă şi onestă a actorilor relevanţi din economie şi societate.Mediul de afaceri aşteaptă din partea decidenţilor mai multă implicare, mai multe rezultate concrete şi mai puţine măsuri anunţate şi adoptate ad-hoc", a afirmat şeful statului.

Iohannis: Infrastructura, prioritate zero. Situaţia în care doar se vorbeşte, să înceteze

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Gala Topului Naţional al Firmelor, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie, că infrastructura este prioritatea zero a ţării, iar situaţia actuală, în care doar se vorbeşte, trebuie să înceteze.

"Ne dorim cu toţii, de exemplu, repatrierea în număr cât mai mare a lucrătorilor români din diaspora, dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie ca economia să genereze încredere pe termen lung, adică bunăstare reală şi oportunităţi clare de reintegrare pe piaţa muncii. O altă problemă o reprezintă infrastructura deficitară, care nu este doar un impediment pentru dezvoltarea mediului de afaceri, ci şi pentru progresul regiunilor şi a comunităţilor locale. În absenţa infrastructurii de transport, unele regiuni ale ţării ajung să fie pur si simplu ocolite de investitori, ceea ce se reflectă, implicit, în scăderea locurilor de muncă şi a nivelului de trai", a declarat Klaus Iohannis, la Gala Topului Naţional al Firmelor, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie.

Preşedintele a mai atras atenţia că trebuie înţelese semnalele românilor.

"Nu mai putem accepta o Românie cu mai multe viteze, la fel cum nu putem fi de acord cu o Uniune Europeană cu mai multe viteze. Infrastructura trebuie tratată ca prioritate zero, cu seriozitate, profesionism şi responsabilitate, pentru că influenţează în mod direct şi decisiv viitorul acestei ţări.Consider că situaţia actuală, în care se vorbeşte mult, mult prea mult, dar se face prea puţin pentru infrastructură, trebuie să se schimbe cât mai rapid. Trebuie să fie un semnal de alarmă şi faptul că oamenii de afaceri percep că, în ultimul an, corupţia a crescut. Acest lucru, percepţia - a fost măsurată de instituţii de specialitate. Politicienii nu se mai pot preface că nu înţeleg semnalele repetate din partea românilor, care pur şi simplu nu mai tolerează lipsa de integritate şi de corectitudine în viaţa publică", a mai spus preşedintele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici