Video Iohannis, reacţie virulentă la planul lui Streinu-Cercel: Nu venim cu astfel de măsuri totalitare

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o reacţie virulentă la adresa planului lui Adrian Streinu-Cercel, spunând că în ţara noastră nu vor fi impuse măsuri totalitare, iar un astfel de plan este „inacceptabil”.

633 afișări

Preşedintele Iohannis nu a pronunţat numele Institutului Naţional „Matei Balş” sau a directorului său, Adrian Streinu-Cercel.

„În nici un caz aceste măsuri nu vor fi anunţate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel. Şi am avut chiar în aceste zile un contraexemplu de cum nu, de la un institut, de altfel bine cotat. A apărut o documentaţie care venea să explice ce trebuia făcut. Aşa nu se poate. Nu poate fiecare institut, oricât de bine ar fi cotat, să vină cu un plan propriu să îl pună pe masă şi să spună <aşa se va întâmpla>. Repet, lucrurile se vor întâmpla aşa cum vor fi decise de autorităţi, în baza dovezilor clare, practice, ştiinţifice. A apărut o idee care a adus la foarte multă nelinişte şi vreau să vă spun clar cum stăm aici. Într-un astfel de plan cineva propunea de exemplu, o măsură aberantă, altfel nu pot să îi spun, cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă şi duse într-o anumită zonă de carantină”, a spus Ioahnnis.

Potrivit acestuia, astfel de măsuri sunt inacceptabile.

„Aşa ceva nu se va întâmpla, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă. În niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Persoanelor în vârstă le spun clar: Staţi liniştiţi! Nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină, nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane. Atunci când va fi nevoie, vom veni şi vă vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejaţi voi faţă de această boală, în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul 21. Astfel de planuri prost gândite şi prost prezentate nu fac decât să inducă panică în populaţie şi panica este ultimul lucru de care avem nevoie”, a mai spus preşedintele.

În proiectul propus de Adrian Streinu Cercel apare o nouă categorie de risc, şi anume 40-65 de ani. Bătrânii ar trebui să mai stea izolaţi încă 12 săptămâni.

Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la „Matei Balş” sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.

Potrivit documentului, „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.

Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40 - 65 de ani, proiectul lui Cercel prevede „izolare totală” acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici