Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE, prima agenţie europeană care va avea sediul în România. Klaus Iohannis salută „succesul diplomatic”

  • Preşedintele Klaus Iohannis susţine că desemnarea Bucureştiului pentru a găzdui Centrul European de Securitate Cibernetică al UE este „un succes diplomatic excepţional”.
  • Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susţine că Centrul Cyber este prima structură a UE pe care o găzduieşte România şi că Bucureştiul a fost ales dintre cele şapte oraşe candidate.
1286 afișări
Imaginea articolului Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE, prima agenţie europeană care va avea sediul în România. Klaus Iohannis salută „succesul diplomatic”

Propunerea de regulament de instituire a Centrului european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice şi a reţelei de centre naţionale de coordonare (Centrul Cyber al UE) a fost lansată de Comisia Europeană în 2018, fiind discutat inclusiv pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Statele membre au decis iniţierea unei competiţii deschise pentru stabilirea sediului acestui Centru, procedura de selecţie fiind agreată de către toate statele membre. Conform acestei proceduri, statele interesate au depus, până la 6 noiembrie, dosarele de candidatură. Astfel, s-au înscris în competiţia pentru găzduirea Centrului Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti). Dosarele de candidatură au fost analizate ulterior de către Comisia Europeană care a publicat, la 2 decembrie, evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse.

„Centrul Cyber va reprezenta o structură cheie în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil din Uniune, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naţionale pentru securitate cibernetică din statele membre. De asemenea, Centrul va acţiona pentru stimularea cercetării şi inovării tehnologice în vederea consolidării securităţii cibernetice în cadrul Uniunii. Astfel, Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securităţii cibernetice disponibile prin cele două programe de finanţare ale UE cu relevanţă pentru sector - Europa Digitală şi Orizont Europa”, precizează MAE.

„Salut succesul diplomatic excepţional al României de a obţine găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică la Bucureşti. Este o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE, stimulând cercetarea şi inovarea în domeniu”, a scris şeful statului pe Twitter.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat joi dimineaţa că Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE, prima agenţie europeană care va avea sediul în România.

„Succes excepţional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, Bucureşti va găzdui Centrul Cyber al UE - prima Agenţie UE de pe teritoriul RO. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de Securitate Cibernetică”, a anunţat ministrul Bogdan Aurescu.

Votul privind desemnarea sediului Centrului european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice a fost dat miercuri la Bruxelles.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici