Iohannis: Se remarcă, în contextul războiului, şi la nivel european răspândirea extremismului

În contextul războiului din Orientul Mijlociu se remarcă şi la nivelul societăţilor europene răspândirea tensiunilor, a polarizării şi a extremismului, a atras atenţia preşedintele Klaus Iohannis la reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu.

175 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Se remarcă, în contextul războiului, şi la nivel european răspândirea extremismului

Iohannis: Se remarcă, în contextul războiului, şi la nivel european răspândirea extremismului

Reuniunea extraordinară a Consiliului European s-a desfăşurat marţi, în format videoconferinţă, pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu, după atacurile Hamas asupra Israelului. Summitul extraordinar a fost convocat de Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cu scopul de a cristaliza la nivel UE o viziune clară şi unitară privind liniile de acţiune în acest cadru complex, conflictul având consecinţe inclusiv pentru Uniunea Europeană şi cetăţenii europeni.

Liderii europeni au pledat, în cadrul discuţiei, pentru respectarea dreptului internaţional umanitar, evitarea escaladării conflictului, identificarea de soluţii pentru obţinerea unei păci durabile, în baza soluţiei celor două state, precum şi evitarea tensiunilor şi a exacerbării extremismului la nivelul societăţilor europene, în acest context, arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele României a evidenţiat necesitatea transmiterii unui mesaj strategic unitar al UE cu privire la evoluţia situaţiei de pe teren. De asemenea, el a condamnat încă o dată atacurile teroriste împotriva Israelului, exprimând regrete pentru pierderile de vieţi omeneşti.

Preşedintele a subliniat că România susţine fără echivoc dreptul legitim al Israelului la autoapărare, care trebuie exercitat în conformitate cu dreptul internaţional umanitar.

De asemenea, şeful statului a transmis că Uniunea Europeană va trebui să continue să se coordoneze îndeaproape cu Statele Unite şi cu partenerii regionali care împărtăşesc aceeaşi viziune, în vederea evitării extinderii conflictului, a asigurării accesului la ajutorul umanitar şi a protejării populaţiei civile.

Iohannis susţine că este necesară coordonarea eforturilor pentru facilitarea protecţiei civililor şi evacuarea în siguranţă a cetăţenilor atât din Israel, cât şi din Fâşia Gaza. A dat, totodată, asigurări că România este pregătită să ofere asistenţă umanitară de urgenţă.

„De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că se remarcă, în acest context, şi la nivelul societăţilor europene răspândirea tensiunilor, a polarizării şi a extremismului, fiind necesare eforturi pentru a limita impactul dezinformării şi al discursului instigator la ură în interiorul UE”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele României a transmis condoleanţe pentru victimele atacurilor teroriste din Belgia şi Franţa şi a condamnat aceste acte de violenţă extremă, care nu au nicio justificare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici