Iohannis speră să aibă un nou guvern „după săptămâna viitoare”. Declaraţia, strecurată într-un discurs fără legătură cu politica

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că sectorul digital ar trebui să fie prioritate zero pentru orice Guvern „care speră că va veni săptămâna viitoare”, după moţiunea de cenzură. Şeful statului a susţinut că în ultimii ani PSD nu a dat dovadă de predictibilitate, ci de incompetenţă.

440 afișări
Imaginea articolului Iohannis speră să aibă un nou guvern „după săptămâna viitoare”. Declaraţia, strecurată într-un discurs fără legătură cu politica

Iohannis speră să aibă un nou guvern „după săptămâna viitoare”. Declaraţia, strecurată într-un discurs la Romexpo

„Pentru următorii ani, consider că sprijinirea sectorului digital ar trebui să se afle cu titlu de prioritate zero pe agenda oricărui guvern, care sper că va veni după săptămâna viitoare. Predictibilitatea este cuvântul de ordine a oricărei guvernări responsabile, dar, cum am văzut în ultimii ani, din păcate orice, numai predictibilitate nu am avut. Nu am să insist acum asupra degringoladei generate de PSD în sectoare esenţiale economiei naţionale, şi nici asupra incapacităţii acestui partid de a înţelege că administraţia trebuie să sprijine mediul de afaceri, nu să îi distrugă speranţa şi perspectiva. Am fost şi voi rămâne în continuare un promotor al unei economii de piaţă autentice şi al unei guvernări responsabile”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul evenimentului GoTech World, organizat la Romexpo.

Şeful statului a adăugat că, în România, industria IT&C a ajuns în ultimul deceniu la 6% din PIB.

„Sectorul digital este marea revelaţie a economiei româneşti. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record. Avem un capital uman de peste 140 de mii de profesionişti angajaţi în domeniu şi o valoare actuală de circa 4,5 miliarde de euro a pieţei autohtone de profil”, a adăugat Iohannis.

Totodată, preşedintele României a subliniat că a discutat despre acest aspect şi cu regele Belgiei.

„În paranteză, ieri am fost în Belgia, în Bruxelles, unde România participă la un mega-eveniment cultural, Europalia, şi am avut ocazia să discut cu Majestatea Sa Regele Belgiei şi cu câţiva miniştri din guvernul belgian. Le-am spus exact aceste lucruri. La noi, în mai puţin de un deceniu, IT&C a crescut de la practic 0 la 6% şi m-au întrebat de două ori „la 6%?!”. Deci, oamenii au fost extrem de impresionaţi de această performanţă nemaipomenită a României. Şi acest lucru vi se datorează”, le-a spus Iohannis IT-iştilor de la eveniment.

El a afirmat că inteligenţa artificială şi tehnologia 3D a deschis noi perspective în industrie, transporturi, energie şi agricultură şi că aceste evoluţii vor intensifica presiunea pentru modernizarea României.

„Am fost şi voi rămâne şi în continuare un promotor al unei economii de piaţă autentice şi al unei guvernări responsabile. De la an la an, iniţiativele orientate spre digitalizare în economia şi în societatea românească devin tot mai numeroase şi mai consistente, iar această reuşită vă aparţine dumneavoastră, şi dumneavoastră, şi tuturor celor din sector. Sunt convins că aceste evoluţii îşi vor intensifica presiunea pentru modernizarea României, iar statul trebuie să încurajeze şi să susţină, prin cadrul legislativ, acest proces de modernizare. Inteligenţa artificială, automatizarea, tehnologiile 3D şi altele asemenea au deschis noi perspective în industrie, transporturi, energie, agricultură, dar şi în administraţie şi în sfera serviciilor publice. Competenţele viitorului evoluează încet, dar sigur, de la abordări teoretice la iniţiative foarte concrete. Astfel ajungem la o calitate a vieţii mai bună, la afaceri prospere, profitabile, şi la o dezvoltare durabilă”, a mai spus Klaus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a vorbit şi despre proiectul „România TechNation”.

„Am oferit Înaltul Patronaj unui nou proiect dedicat impulsionării transformării României prin tehnologie, un proiect denumit sugestiv „România TechNation”, care va demara săptămâna viitoare, şi, în acest sens, sper ca puterea exemplului să producă schimbare”, se mai arată în alocuţiunea preşedintelui.

Klaus Iohannis a participat miercuri dimineaţă la evenimentul GoTech World, organizat la Romexpo.

Taguri:
iohannis,
psd,
guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici