Iohannis: Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale ţării noastre

Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale României în raport cu partenerii africani, spune Klaus Iohannis, prezent într-o vizită în această ţară. El a discutat cu preşedintele Republicii Unite a Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan.

634 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale ţării noastre

Iohannis: Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale ţării noastre

„Avem o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect şi încredere reciprocă, iar anul viitor vom marca deja 60 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale. Obiectivul acestei vizite este intensificarea dialogului politico-diplomatic şi deschiderea de noi perspective de cooperare. În acest spirit, i-am adresat doamnei Preşedinte Samia Hassan invitaţia de a întreprinde o vizită în România, pentru a continua discuţiile foarte bune pe care le-am avut astăzi. Am stabilit o serie de priorităţi de urmărit de către autorităţile din cele două ţări în perioada imediat următoare. I-am împărtăşit doamnei Preşedinte viziunea României privind redinamizarea relaţiilor noastre cu statele continentului african, în contextul în care România a adoptat recent Strategia Naţională pentru Africa. Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale ţării noastre în raport cu partenerii africani”, spune Klaus Iohannis.

El a caracterizat convorbirile drept „deschise şi productive”.

„Am constatat că avem teme de interes comun şi poziţii similare faţă de multe dintre provocările globale actuale. Avem o bază solidă pentru extinderea relaţiilor noastre bilaterale şi am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât şi pentru Tanzania, cum ar fi educaţie, protecţie civilă, agricultură, silvicultură, IT şi securitate cibernetică. În acest sens, salut semnarea astăzi a două memorandumuri de înţelegere care urmăresc intensificarea cooperării bilaterale în domeniul managementului riscului de dezastre şi al asistenţei umanitare internaţionale, precum şi a cooperării ştiinţifice, economice şi tehnice în domeniul agriculturii şi al mediului. Am constatat că avem şi un număr de antreprenori români în Tanzania, activi în special în domeniul turismului. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja mediul de afaceri din Tanzania şi din România să demareze şi alte proiecte comune”, adaugă şeful statului român.

El a afirmat că Tanzania poate conta pe România în ceea ce priveşte promovarea şi dezvoltarea relaţiilor cu Uniunea Europeană.

„În cadrul discuţiilor de astăzi am avut şi un schimb de opinii cu privire la evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale şi internaţionale de actualitate. România, ca şi Tanzania, este interesată de soluţionarea situaţiilor de criză la nivel global prin dialog, prin instrumente multilaterale şi prin respectarea dreptului internaţional. Ca vecin direct al Ucrainei şi stat riveran la Marea Neagră, i-am prezentat doamnei Preşedinte evaluările României cu privire la situaţia de securitate din regiunea noastră şi în legătură cu evoluţiile războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. De asemenea, am discutat concret despre modul în care putem gestiona multiplele consecinţe ale războiului, inclusiv din perspectiva asigurării securităţii alimentare a statelor din Africa. Am prezentat amplele măsuri politico-diplomatice, logistice şi administrative luate de România pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina, inclusiv către ţările africane”, mai spune Iohannis.

Cei doi şefi de stat au abordat şi situaţia din Orientul Mijlociu.

„România are convingerea că doar soluţia celor două state poate asigura pacea şi stabilitatea pe termen lung în regiune. De asemenea, am arătat că România a decis să transfere către populaţia civilă din Gaza peste 230 de tone de ajutoare umanitare, în valoare de aproape 2 milioane de euro”, încheie Klaus Iohannis.

Şeful statului se află într-un turneu în Africa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici