Iohannis: Toate partidele critică legiferarea prin OUG, şi când ajung la putere recurg la ele

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, că funcţia de legiferare a Parlamentului trebuie să recapete conţinut, arătând că toate partidele, în Opoziţie, critică legiferarea prin Ordonanţe de Urgenţă, iar când ajuns la putere recurg în egală măsură la ele.

91 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Toate partidele critică legiferarea prin OUG, şi când ajung la putere recurg la ele

Iohannis: Toate partidele critică legiferarea prin OUG, şi când ajung la putere recurg la ele (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Klaus Iohannis a afirmat în discursul său că salută preocuparea de a face schimbări în Regulamentele de funcţionare ale celor două Camere, inclusiv ”faptul că reprezentanţii Executivului se angajează să vină în faţa Parlamentului”.

”Este un prim pas pentru ca funcţia de control parlamentar să recapete conţinutul adecvat şi aşteptat. Nu un control formal sau aparent, rămas pe hârtie şi neexercitat în practică. Ci unul autentic şi eficient asupra Guvernului, dar şi asupra celorlalte autorităţi aflate sub control parlamentar. Golirea de fond a acestei funcţiei afectează autoritatea şi prestigiul Parlamentului şi reprezintă o pierdere în consolidarea democratică”, a arătat Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, ”funcţia de legiferare a Parlamentului are nevoie să recapete şi ea conţinut”.

”Echilibrul puterilor în stat presupune ca atributul de legiferare al Executivului să fie unul excepţional, nicidecum curent. Nu este în spiritul democraţiei şi statului de drept nici ca guvernul să asume funcţia legislativă, nici ca prin Ordonanţe de urgenţă să facem frecvent excepţii de la lege”, a arătat Iohannis, precizând că istoria recentă ne arată că toate partidele, atunci când se află în opoziţie, critică folosirea ordonanţelor de urgenţă, dar când ajung la putere recurg la ele în măsură egală sau chiar mai mare.

”Despre asemenea lucruri trebuie să spunem adevărul. Şi să le punem punct”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Preşedintele a mai declarat că ridică această problemă în contextul în care pe agenda consultărilor sale cu partidele politice s-a aflat şi nefericita Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2014.

”O decizie luată la nivel de Guvern, într-un context la care nu doresc să mă mai refer, s-a întors acum ca un bumerang asupra Parlamentului şi a creat o situaţie juridică aproape imposibil de rezolvat. Aceasta este una din consecinţe”, a ţinut să menţioneze Iohannis, adăugând că o altă consecinţă este instabilitatea şi lipsa de predictibilitate în legislaţie, care se răsfrânge mai departe în instabilitatea şi lipsa de predictibilitate a mediului politic, social şi economic.

Potrivit şefului statului, ”utilizarea frecventă a ordonanţelor ajunge să aibă, de fapt, efecte directe asupra oamenilor”.

”Cine să investească în România şi să creeze locuri de muncă dacă legislaţia se schimbă mereu? Cine să dezvolte planuri pe termen lung dacă există riscul ca regulile să fie altele de la un an la altul sau chiar de la o lună la alta? Cine să aibă încredere dacă din când în când legea este pusă între paranteze prin ordonanţe? Vă rog să reflectaţi la aceste lucruri fără a le ataşa o conotaţie politică, ci din perspectiva performanţei instituţiilor de care depinde, în ultimă instanţă, viaţa de zi cu zi a cetăţenilor noştri”, le-a transmis Iohannis parlamentarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici