Ion Cristoiu, despre acordul cerealelor Rusia-Ucraina: Este testul pentru folosirea ONU într-un posibil acord de pace

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că acordul susţinut de ONU şi semnat vineri la Istanbul de Rusia şi Ucraina pentru deblocarea exporturilor de cereale prin porturile de la Marea Neagră arată o revenire spectaculoasă a Organizaţiei Naţiunilor Unite, organism care ar putea fi folosit şi pentru încheierea unui acord de pace între Moscova şi Kiev.

6671 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre acordul cerealelor Rusia-Ucraina: Este testul pentru folosirea ONU într-un posibil acord de pace

Ion Cristoiu, despre acordul cerealelor Rusia-Ucraina: Este testul pentru folosirea ONU într-un posibil acord de pace

“Este chiar un moment istoric în această criză. E o furtună perfectă, criză medicală, meteo, criză energetică, criză de securitate. În primul rând că avem de-a face cu o revenire spectaculoasă a ONU, care, din 24 februarie, a dispărut din peisaj. A dispărut pentru că în Consiliul de Securitate membri permanenţi sunt China şi Rusia şi orice decizie împotriva Rusiei a fost blocată. Acum, revenirea ONU şi semnificaţia care se dă, a fost un ceremonial, a fost prezent secretarul general al ONU, îndreptăţesc ipotezele, aşa care se spun în şoaptă, că de fapt este pregătirea, testul, pentru folosirea ONU într-un posibil acord de pace. Dacă aţi observat nu a fost prezentă niciuna din marile puteri, nici măcar din micile puteri, ci ONU”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.
Ion Cristoiu a explicat că Turcia a fost aleasă ca negociator între Rusia şi Ucraina pentru că navele cu cereale din porturile de la Marea Neagră vor trece către ţările din Africa prin strîmtoarea Bosfor.
“Din punct de vedere economic este vorba despre transportul de cereale, care, prin portul Odessa, era blocat de două evenimente militare: Insula Şerpilor cucerită de ruşi, ruşii au abandonat-o ceea ce confirmă semnalările mele că sunt mult mai bandiţi decât credem noi, şi aceste cereale merg prin Bosfor, de aia s-a ales şi Turcia, şi ajung mult mai uşor nu atât în Occident, cât în ţările lumii a treia”, a afirmat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că Rusia acceptat acest acord pentru că şi ea avea interesul să-şi exporte cerereale, fiind o ţară producătoare mai mare decât Ucraina, dar şi pentru a contracara o campanie a Occidentului împotriva sa.
“Rusia a acceptat din două motive. Unul care e cel mai important, care este ascuns de campania mediatică şi anume că ea are un interes egal, dacă nu mult mai mare decât al Ucrainei să exporte cereale. A avut o recoltă uriaşă. Este o producătoare mai mare decât Ucraina. Şi Ucraina a avut un mare noroc ca şi Rusia de acum că sunt moştenitoarele colhozurilor care au fost preluate fără nicio problemă de oligarhi. Ei nu erau sub embargo, dar era foarte dificil. Al doilea motiv pentru care a cedat Rusia este că începuse o campanie mediatică destul de bine făcută a Occidentului potrivit căreia ţările din lumea a treia, unde Rusia avea interes, mor de foame din cauza Rusiei”, a susţinut publicistul.
Ion Cristoiu adaugă că Ucraina a cedat la rândul său şi a acceptat acordul cu Rusia  pentru că  “e obligată să scoată navele din Odesa printre mine. Faptul că ei vor demina acele ieşiri arată că undeva există o înţelegere că nu va fi atacată Odessa. Prin plecarea din Insula Şerpilor, ruşii au dat un şah. Ucrainenii spuneau nu putem din cauza ruşilor. Ruşii au plecat şi atunci au fost de acord ambele părţi”.
Ion Cristoiu susţine că acordul cerealelor (Grain deal) dintre Rusia şi Ucraina e încă un semnal că se pregăteşte terenul pentru o încheiere a războiului în aşa fel încât să nu ne dăm seama de acest lucru.
“Apare o manevră foarte interesantă a presei mondiale prin care anumite lucruri le trece sub tăcere. După părerea mea e un semnal şi cu acest acord că undeva se pregăteşte terenul pentru o încheiere a războiului în aşa fel încât noi să nu ne dăm seama. Cel mai important exemplu este întâmplarea cu Erdogan. Nu ştiu dacă dinadins, totuşi Putin e kaghebist, întâlnirea dintre Erdogan şi Putin a fost gravă ca semnificaţie pentru NATO, pentru că Erdogan e şef al unei ţări NATO. Faptul că s-au întâlnit în Iran şi s-a întâlnit un şef de stat NATO cu paria NATO, normal era ca presa mondială să se năpustească asupra lui Erdogan”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu adaugă că întâlnirea preşedintelui turc Recep Erdogan cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Teheran, deşi a fost un fapt grav pentru şeful unei ţări NATO, a fost trecută sub tăcere printr-o comedie pusă la cale cu ajutorul liderului de la Kremlin.
“Şi-atunci s-a pus la cale o comedie, aia în care Putin îl aşteaptă pe Erdogan. După părerea mea cu acordul lui Putin. Şi atunci s-au realizat mai multe obiective. 1. Nu a fost nimic grav deoarece Putin a fost lăsat să aştepte. De parcă ar fi contat că l-a lăsat să aştepte. Esenţa era că s-au întâlnit, ăla era faptul grav. Şi dacă se întâlneau sub plapumă. 2. Cu acordul lui Putin, Erdogan a crescut urieşeşte şi a scăpat de imaginea de oaia neagră a Occidentului. Erdogan nu a mai fost tocat acum (…) Faptul că presa a acceptat rolul de negociator al lui Erdogan arată că undeva se pregăteşte o înţelegere, dar în aşa fel încât să nu iasă în faţă niciuna din părţi”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu mai atrage atenţia asupra unui alt moment care arată că se pregăteşte o înţelegere pentru încheierea războiului: sistarea furnizării gazelor prin Nord Stream 1 de către ruşi pentru operaţiuni de mentenanţă.
“Şi al treilea lucru este această poveste cu gazele, cu Nord Stream 1. Ruşii au oprit gazele pentru mentenanţă. Până la momentul întreruperii gazelor, Occidentul sub influenţa lui Zelenski, ne-a spus să nu mai cumpărăm nimic de la ruşi pentru că banii sunt mânjiţi de sânge. În timpul opririi, liderii occidentali şi presa lumii, inclusiv povestea cu reducerea consumului în UE cu 15%, au început să spună nenorocire, ruşii opresc gazul definitiv (…) Şi, era atît de mare entuziasmul că s-a dat drumul încât lumea nu a mai zis mă, dar n-aţi zis că nu mai luaţi de la ruşi?”, a subliniat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că în cazul unui acord, marea problemă a Occidentului este cum să iasă din acest război, iar în opinia sa nu există decât două soluţii: dreptate până la capăt sau pace contra teritorii.
“Am sesizat trei fapte care poate să arate că se pregăteşte un acord. Marea problemă a opririi războiului este cum ieşi din el. Occidentul, spre deosebire de Turcia, a devenit jucător. Şi acum cum dai înapoi? Nu există decât două soluţii la ora actuală. Dreptate până la capăt ceea ce înseamnă că Occicdentul trebuie să se implice cu oameni în război, să declare oficial război ruşilor sau cealaltă soluţie, pace în schimbul teritoriilor. Adică fie conflict îngheţat, fie Zelenski spune hai să facem pace. Şi-atunci problema e cum ieşi. Se caută soluţii de ieşire pentru că Occidentul s-a înşelat. Au crezut că se termină războiul în două luni, că sancţiunile cu valoare militară îi va îngenunchia pe ruşi, dar iată că se lungeşte. A fost o dublă iluzie: că ruşii termină războiul într-o lună sau că se termină Rusia”, a susţinut publicistul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici