Ion Cristoiu, despre bâlbâiala impozitării progresive: A fost un exerciţiu care a dat posibilitatea PSD şi PNL să-şi facă o campanie electorală

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că PSD şi Marcel Ciolacu nu doresc cu adevărat introducerea impozitării progresive, fiind mai degrabă vorba despre declaraţii electorale din care, printr-o înţelegere cu PNL, fiecare partid să iasă câştigat în faţa propriului electorat.

251 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre bâlbâiala impozitării progresive: A fost un exerciţiu care a dat posibilitatea PSD şi PNL să-şi facă o campanie electorală

Ion Cristoiu, despre bâlbâiala impozitării progresive: A fost un exerciţiu care a dat posibilitatea PSD şi PNL să-şi facă o campanie electorală

Ion Cristoiu spune că, dacă PSD dorea cu adevărat introducerea impozitării progresive, atunci această măsură ar fi trebuit propusă la constituirea coaliţiei, pe un ton ultimativ.

“E un moment foarte interesant pentru că în această acţiune sunt mai multe elemente de remarcat. În primul rând constatăm un obicei postdecembrist, dar acum afirmat cu putere în cazul PSD, şi anume de a nu avea nimic sfânt. Deci dacă în momentul în care tu anunţi că vrei impozit progresiv şi vorbeşti în fiecare seară pe tema asta, atunci le spui partenerilor din coaliţie că pleci din coaliţie dacă nu se impune. Aşa cum a apărut, putem face o radiografie a lipsei de logică a PSD. Dacă atunci când au intrat în coaliţie ar fi spus noi intrăm cu condiţia impozitului progresiv... nu au zis nimic şi, deodată, au venit cu această propunere, dar de care nu s-au ţinut”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Ion Cristoiu susţine că declaraţiile liderului PSD despre introducerea impozitării progresive au creat o dispută de faţadă cu PNL.

“Ori Marcel Ciolacu s-a trezit aşa, vorbind, a făcut gălăgie, ăilalţi la rândul lor au zis nu, şi acum dl. Ciolacu a zis ei, şi? Am zis şi noi. Nu cred că dl Ciolacu a vrut acum să impună impozitul progresiv. A fost o acţiune strict electorală din partea PSD de a vorbi. Cred că ... mai ţineţi minte când a făcut dl. Iohannis popasul la moaşe? Ultima conferinţă de presă pe evenimente interne. El a spus un lucru pe care noi l-am discutat. A spus în felul următor în legătură cu această coaliţie: că fiecare partid din coaliţie va candida la alegeri, dar înainte de a candida ei se vor înţelege. Noi zicem că ne certăm şi fiecare obţine un scor... divorţăm o lună şi apoi ne împăcăm, ne căsătorim. Am impresia că acum a fost un exerciţiu care a dat posibilitatea fiecăruia dintre partide să-şi facă o campanie electorală”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu nu exclude o înţelegere între PNL şi PSD pentru a crea impresia unei dispute publice pe tema introducerii impozitului progresiv: “Cred că până la urmă s-au înţeles. Au zis: mă noi stăm prost, şi noi PNL şi tu PSD. Vorbim despre impozitul progresiv, voi ziceţi nu, nu, câştigi la electoratul vostru, noi câştigăm la electoratul nostru. Exact ce spunea Klaus Iohannis. Ne înţelegem înainte şi ne batem, dar de fapt fiecare câştigă. Dar este în continuare o mare problemă în continuare cu taxele şi impozitele”.

“Ar trebui să facem un audit naţional, să limităm împrumuturile prin lege”

Ion Cristoiu mai spune că o soluţie pentru a aduce bani la buget este tăierea cheltuielilor publice nesăbuite, complet ignorate de cei aflaţi la putere.
“Cred că în România soluţia este reducerea cheltuielilor, nu mai ai de unde. Numai că nici Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, şi nici preşedintele PSD nu vrea asta. Cred că nu a existat emisiune să nu spun asta: cheltuieli nesăbuite. (...) Cheltuielile nesăbuite nu înseamnă numai creşterea aparatului bugetar. Ar trebui să facem un audit naţional, nu ştiu, să vină cineva de pe planeta Marte. Primul lucru este numărul uriaş de agenţii. De fiecare dată s-a pus problema simplist: trebuie să reducem din număr bugetarii. Nu, iei şi vezi fiecare agenţie. Să luăm o agenţie, că sunt o grămadă. Agenţia asta cheltuieşte cu salariile, cu clădirea, cu întreţinerea, cu maşinile, cu tot ce presupune. Astea sunt cheltuieli, da? Să luăm un minister. Al Educaţiei. Dacă aţi observat, în fiecare an când se discută Legea Bugetului nu vine niciun minister să spună bă, eu vreau mai puţin bani. Fiecare vrea mai mult. Pentru că niciun minister nu a făcut un audit, să vadă unde merg banii. Şi veţi descoperi că nu merg nu numai în salarii. Pentru că nefiind proprietate privată, nu se chivernisesc. Ar fi simplu, la legea bugetului, anul viitor trei sferturi din ministere le reduc’, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că nu există frână la împrumuturile cu dobânzi uriaşe făcute de România, motiv pentru care propune o soluţie drastică: interzicerea împrumuturilor prin lege.

“Ar trebui să se interzică prin lege să mai împrumutăm. Dacă aţi observat, la privat, la un moment dat nu ai unde să te mai împrumuţi. Ai vrea, dar numai poţi. Păi o ţară, cum e România, se poate împrumuta şi la o dobândă şi mai mare, şi mai mare, nu există o limită, nu există o frână. La proprietatea privată, la om acasă ştie că el va plăti. Dincoace nu se uită nimeni. La ştirea că ne împrumutăm la o dobândă uriaşă nu sare nimeni. (...) Visul meu, de 30 de ani, în calitatea mea de om de stânga, aproape comunist, a fost să vină la putere nişte capitalişti sângeroşi. Toţi care vin la putere, inclusiv de dreapta, sunt tot de stânga. Niciunul nu spune, băi oameni buni nu mai sunt bani, strângem cureaua, hai să facem ceva. După părerea mea, momentul de iresponsabilitate istorică în România a fost pandemia, despre care noi nici acum nu avem un raport al cheltuielilor”, a mai spus publicistul.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici