Ion Cristoiu: E vreo diferenţă între CPN-ul lui Marcel Ciolacu şi CEX-ul lui Liviu Dragnea?

  • Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, deşi PSD a trecut printr-un congres, iar noua conducere aleasă pe bază de moţiune proclama reabilitarea democraţiei interne, lucrurile nu s-au schimbat deloc.
  • Întocmirea şi aprobarea listelor de candidaţi pentru alegerile parlamentare depind tot de voinţa şefului.
2791 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: E vreo diferenţă între CPN-ul lui Marcel Ciolacu şi CEX-ul lui Liviu Dragnea?

Ion Cristoiu: E vreo diferenţă între CPN-ul lui Marcel Ciolacu şi CEX-ul lui Liviu Dragnea?

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

Puţine sunt comentariile mele de pe vremea PSD-ului condus de Liviu Dragnea în care să nu-mi fi exprimat nedumerirea, dacă nu chiar stupefacţia, la unanimitatea cu care erau luate de Comitetul Executiv Naţional al partidului deciziile cele mai năstruşnice, încolţite şi înflorite exclusiv în capul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

Scandalul Puciului anti-Dragnea din PSD, din septembrie 2018, a avut drept izvor acuzaţia că preşedintele partidului ia decizii de unul singur. În replică, într-un interviu acordat lui Răzvan Dumitrescu, la Antena 3, Liviu Dragnea a declarat:

„Eu ştiu că avem un Birou Permanent Naţional, un Comitet Executiv Naţional, sigur, şi Congresul partidului. Nu există nicio decizie, absolut niciuna, cu excepţia propunerii doamnei Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim-ministru imediat după alegeri, în care toate lucrurile să nu se fi discutat”.

Comentând situaţia, scriam pe cristoiublog.ro în 12 septembrie 2012 sub titlul Gabriela Firea a greşit partidul şi ţara:

„Din păcate Liviu Dragnea şi nu Gabriela Firea are dreptate. Toate deciziile au fost luate în CExN. Că acest CExN, alcătuit teoretic din fruntaşii PSD, a votat în unanimitate, cu ochii închişi, debarcarea a două guverne PSD, din simplul motiv că premierii nu i-au mai plăcut lui Liviu Dragnea, e o altă poveste. Una ţinând de intrarea în politică nu din dorinţa de a face ceva pentru români, ci pentru a te căpătui. Teoretic, deciziile lui Liviu Dragnea au fost supuse dezbaterii şi votului într-unul din cele mai importante foruri de conducere colectivă ale PSD. Poate să spună cineva că Liviu Dragnea decide de unul singur?”.

Deoarece sesizasem că în postdecembrism partidele politice mimează democraţia internă, reluam în comentariu una dintre obsesiile mele de 30 de ani în privinţa asemănării dintre PCR şi partidele de azi în materie de autoritatea absolută a şefului. Locul secretarului general al partidului a fost luat de preşedintele de partid:

„Gabriela Firea a greşit ţara, pentru că absenţa democraţiei interne e o realitate a tuturor partidelor noastre postdecembriste. În numeroase rânduri din 1990 încoace am denunţat asemănarea partidelor politice postdecembriste cu etern răposatul PCR. Am arătat că, la fel ca în PCR, în partidele postdecembriste, nu există dezbatere minim democratică, nu se respectă Statutul, deciziile sunt luate în cercul restrâns al Şefului şi votate apoi cu ochii închişi de toţi membrii forurilor colective, forurile de conducere colectivă sunt lipsite de orice putere, liderii, ajunşi în fruntea partidelor pe căi obscure, deseori prin intervenţia Serviciilor secrete, conduc partidul în chip dictatorial, slujiţi de ceilalţi lideri cu o slugărnicie dezarmantă.

Cum să pui problema democratizării deciziilor în PSD, când în PNL, partid de Opoziţie, pretins adversar al PSD, parvenit la postura de Şef, Ludovic Orban face ce vrea cu liderii partidului, cu forurile colective. Asta până când altcineva îi va lua locul. Nu în urma unui proces democratic, ci în urma unor lucrături mafiote.

România e ţara partidelor ca găşti mafiote.

Din acest punct de vedere, Gabriela Firea a greşit nu numai partidul, dar şi ţara”.

În 22 august 2020, PSD a avut un Congres extraordinar de alegere a noii conduceri. Echipa condusă de Marcel Ciolacu a fost aleasă în premieră la PSD pe baza listei pe Moţiune. A câştigat lista care a prezentat Moţiunea Reconstrucţia PSD – o viziune de stânga pentru un partid european.

Potrivit Moţiunii, despre care am scris la vremea respectivă mai mult decât au vorbit chiar cei de pe listă (mulţi dintre ei nici n-o citiseră, deşi pe baza ei cereau votul), PSD intra în zona Revoluţiei interne. Tot ceea ce fusese trecut Liviu Dragnea – Viorica Dăncilă era lăsat în urmă, aruncat la coş. PSD se schimba din temelii. Şi una dintre schimbările de esenţă consta în reabilitarea democraţiei interne din partid prin conferirea de puteri de decizie organismelor de conducere colectivă astfel încât deciziile să nu mai fie simple aprobări slugarnice ale deciziilor luate de Şef. Sub acest semn Moţiunea propunea înlocuirea fostului CExN, în care toate hachiţele lui Liviu Dragnea fuseseră votate în unanimitate, cu ditamai Consiliul Politic Naţional. Noul Organism urma să stea alături de Biroul Politic Naţional în luarea deciziilor în chip democratic, altfel decât prin unanimităţi ivite din ascultarea Şefului. Nu de alta, dar acum şef era Marcel Ciolacu şi nu Liviu Dragnea. Iată ce spunea Moţiunea despre cele două organisme:

„Schimbare de leadership:
1. Reconstrucţia forului decizional executiv – Deciziile majore ale partidului care trebuie luate În intervalul dintre două congrese vor fi stabilite în cadrul CPN, din care vor face parte preşedinţii organizaţiilor judeţene, dar şi preşedinţii de consilii judeţene şi primari, întrucât aceştia au legitimitate populară şi sunt în contact direct cu alegătorii, fiind deci în măsură să fundamenteze deciziile partidului pe baza asteptărilor reale ale cetăţenilor.
2. Reconstrucţia Biroului Permanent National – BPN va duce la îndeplinire deciziile CPN şi va lua hotărâri privind problemele curente ale partidului. BPN va fi compus dintr-o echipă de oameni integri şi profesionişti, cu experienţă profesională şi politică, care să se bucure de susţinerea unor largi comunităţi sau categorii sociale”.

Carevasăzică, PSD are un nou organism de conducere colectivă. Unul care, spre deosebire de răposatul, va fi un forum de dezbatere şi vot democratic.

A venit momentul alcătuirii listelor electorale.

De 30 de ani acest moment e în partidele politice – inclusiv în PSD – cel în care se vede cine e Nenea, cine e Şeful. Pentru că de Şef depinde prezenţa pe liste. Eşti certat cu Şeful? Te-ai lins pe bot de un loc pe liste. Eşti din gaşca şefului? Ai loc eligibil.

Aşa s-a întîmplat, de exemplu, că Adriana Săftoiu, una dintre cele mai valoroase personalităţi politice din ultimul timp, nu e pe listele PNL.

De ce? S-a luat în gură cu Ludovic Orban. E însă pe listă Monica Anisie. De ce? E în graţiile Şefului.

La fel s-a întâmplat şi în PSD.

În plină Revoluţie a partidului listele au fost alcătuite de noul şef, Marcel Ciolacu. Acesta i-a scos pe toţi cei care riscau să-i pună în umbră şefia: Şerban Nicolae, Iulian Iancu, Liviu Pleşoianu, Marian Oprişan, Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Liviu Pop. Au fost preferaţi inşi fără nici o legătură cu PSD, precum Alexandru Rafila. De ce? Alexandru Rafila e o nulitate din punct de vedere politic. O fi specialist în domeniul lui, dar în materie de politică e sub nivelul unui lipitor de afişe. Ca să nu mai spun că de o săptămână şi ceva Alexandru Rafila se scuză pe toate site-urile TeFeListe, pentru că a acceptat să fie pe listele PSD.

Listele PSD numără nu mai puţin de cinci medici, fără nicio legătură nu numai cu PSD, dar şi cu politica.

Juri că PSD are de gând să-şi facă Secţie de Terapie Intensivă. Eminenţi în domeniul lor de activitate, ei n-au pic de personalitate în politică.

Îl vedeţi pe rectorul de la UMF Târgu Mureş punând-o la punct în public pe Cosette Chichirău, cum a făcut Şerban Nicolae?

Tocmai de aia au fost preferaţi unor PSD-işti aflaţi în prima linie a luptei cu PNL şi cu Klaus Iohannis: Şerban Nicolae, Şerban Nicolae, Iulian Iancu, Liviu Pleşoianu, Marian Oprişan, Viorica Dăncilă. Aceştia au personalitate şi prin asta poziţii proprii.

Cum să fie Marcel Ciolacu Şeful când Şerban Nicolae şi ceilalţi puteau să-l contrazică în măreţia deciziilor sale?

Îl vor contrazice Alexandru Rafila şi ceilalţi doctori? Îl va contrazice fiul lui Cristian Popescu Piedone? Potrivit Statutului lista trebuie aprobată de Consiliul Politic Naţional, organismul care a luat loc mult hulitului Comitet Executiv Naţional. Marţi, 20 octombrie 2020 Consiliul Politic Naţional s-a întrunit pentru a dezbate şi vota listele de candidaţi. Aţi auzit să denunţe cineva în şedinţă aberaţia de a impune pe lista PSD Suceava pe Vlad Popescu de la Bucureşti, fiul lui Cristian Popescu Piedone? Aţi auzit cumva de vreo bombăneala faţă de prezenţa pe liste a unor neica nimeni în PSD în detrimentul Vioricăi Dăncilă, care a fost premier şi preşedinte al PSD? Aţi auzit cumva de vreun vot altfel decât în unanimitate a unei liste pe care se află, de exemplu, Leonard Azamfirei? Păi cum să voteze cineva contra câtă vreme Marcel Ciolacu declara luni, 19 octombrie 2020, la o conferinţă de presă: „Listele finale se vor vota mâine în cadrul Comitetului Politic Naţional. Am avut o discuţie cu domnul Gliga şi domnul profesor Leonard Azamfirei (rectorul UMF Târgu Mureş - n.r.) va candida pe locul 1 la Senat. Urmează ca mâine să luăm deciziile”.

Unde e Consiliul Politic Naţional? s-au întrebat naivii văzând că lista înaintată de Organizaţia Judeţeană Vrancea a fost respinsă pe motiv că Şefului nu-i place de Marian Oprişan? Cum unde? Consiliul a votat în unanimitate respingerea listei.

A votat ce-a vrut Marcel Ciolacu.

E vreo diferenţă între Consiliul Politic Naţional al lui Marcel Ciolacu şi Comitetul Executiv Naţional al lui Liviu Dragnea?”

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici