Ion Cristoiu: Şi dacă Florin Cîţu e împins să candideze la şefia PNL de chiar Ludovic Orban?

  • Ion Cristoiu: Anul acesta e programat să aibă loc Congresul de alegere a preşedintelui PNL. Programat prin Statut ca moment obligatoriu, asemenea ieşirii Cucului într-o pendulă de epocă. Anul acesta, spun, deoarece nu se ştie nici acum cînd va avea loc şi cum va avea loc.
  • Ion Cristoiu: La Congres, cel care-şi dispută şefia PNL este Ludovic Orban. Gruparea lui Rareş Bogdan, susţinută mai mult sau mai puţin discret de Palatul Cotroceni, îl împinge în faţă, ca purtător de flamură împotriva lui Ludovic Orban pe Florin Cîţu, actualmente premier, zis şi Cîţu-Mîţu
  • Ion Cristoiu: Putem vorbi de o luptă, între Ludovic Orban şi Florin Cîţu? Putem vorbi dacă sîntem proştii lui Brucan. A vorbi de o confruntare reală între Florin Cîţu şi Ludovic Orban ar însemna să-l luăm în serios pe Florin Cîţu la şefia PNL. Florin Cîţu e o persoană completamente ridicolă şi-n fruntea guvernului.
4058 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Şi dacă Florin Cîţu e împins să candideze la şefia PNL de chiar Ludovic Orban?

Ion Cristoiu: Şi dacă Florin Cîţu e împins să candideze la şefia PNL de chiar Ludovic Orban?

Publicistul Ion Cristoiu nu exclude ca etalarea lui Florin Cîţu ca posibil candidat la şefia PNL să fie opera unor personaje din anturajul premierului, manipulate chiar de şeful partidului, Ludovic Orban, căruia îi convine de minune un astfel de contracandidat pentru a fi reales în fruntea liberalilor la congresul din toamnă.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Ultimele zile ale săptămînii destinate de Dumnezeu statului cu deştu-n gură, au fost rezervate de site-uri „bătăliei din PNL”. Nu întîmplător am pus între ghilimele sintagma, tocită de atîta frecventare, deoarece în realitate nu e vorba de nici o bătălie. Putem vorbi mai degrabă de o comedie decît de o bătălie, chiar dacă există riscul unei rime involuntare.

Despre ce-i vorba în articolele cu pricina, iscate desigur din pustiul de întîmplări şi evenimente definitoriu pentru finele de săptămînă?

Anul acesta e programat să aibă loc Congresul de alegere a preşedintelui PNL. Programat prin Statut ca moment obligatoriu, asemenea ieşirii Cucului într-o pendulă de epocă. Anul acesta, spun, deoarece nu se ştie nici acum cînd va avea loc şi cum va avea loc. Din punct de vedere statutar trebuia să se petreacă în iunie. Ludovic Orban susţine însă că, din cauza Pandemiei, pentru a evita un scrutin pe Internet sau pe Facebook, el, congresul, trebuie amînat pentru septembrie.

 La Congres, cel care-şi dispută şefia PNL este Ludovic Orban. Pînă nu demult, Ludovic Orban părea a fi scutit de efortul unei bătălii. La orizont nu se contura nici un concurent. În ultima vreme, din dosul perdelelor se iţeşte persoana unui concurent. Un concurent la postul de preşedinte al PNL. La cel de dat cu gura Ludovic Orban are de mult un contracandidat: Rareş Bogdan. Gruparea lui Rareş Bogdan, susţinută mai mult sau mai puţin discret de Palatul Cotroceni, îl împinge în faţă, ca purtător de flamură împotriva lui Ludovic Orban pe Florin Cîţu, actualmente premier, zis şi Cîţu-Mîţu.

Întrebările imbecile puse de fătuce şi guguştiuci invitaţilor Tv sînt două:

Candidaţi la Preşedinţia ţării?

Candidaţi la şefia PNL?

Confruntat cu a doua întrebare – Florin Cîţu n-a zis nici Nu, nici Da. Din expresia feţei, pentru că şi dacă ar fi spus Da, şi dacă ar fi spus Nu, noi n-am fi înţeles, deoarece el suge cuvintele, s-a priceput c-ar vrea să candideze. E deocamdată în faza surîsului echivoc. Nu va trece mult şi va spune da cu toată gura din dotare. Indiferent că va candida sau nu, el e proclamat de presă drept adversarul lui Ludovic Orban la şefia PNL. Şi analizele din urmă se desfăşoară pe pagini întregi în chestiunea ce şanse are Florin Cîţu, ce şanse are Ludovic Orban. Despre Ludovic Orban se vorbeşte că îşi asigură susţinerea oficială a organizaţilor din ţară şi se trec în revistă organizaţiile care şi-au anunţat susţinerea, şi cele care încă nu, iar despre Florin Cîţu se spune că se apropie de primari şi că şi el, la rîndul lui, duce o bătălie subterană pentru a fi şef al PNL.

Putem vorbi de o luptă, între Ludovic Orban şi Florin Cîţu?

Putem vorbi dacă sîntem proştii lui Brucan.

A vorbi de o confruntare reală între Florin Cîţu şi Ludovic Orban ar însemna să-l luăm în serios pe Florin Cîţu la şefia PNL. Florin Cîţu e o persoană completamente ridicolă şi-n fruntea guvernului. El a fost pus de Klaus Iohannis, pentru că avea nevoie de un premier mai prost decît el. A fost susţinut de Ludovic Orban, pentru că Ludovic Orban avea şi el nevoie de un premier PNL mai prost decît el. Cei doi şefi, şi cel de la Cotroceni, şi cel de la Camera Deputaţilor, au văzut în Florin Cîţu ceea ce acesta şi este. Un Muţunache de cîrpă, care nu le-ar face în veci concurenţă.

Să ne imaginăm ce-ar fi însemnat un alt premier decît Florin Cîţu. El i-ar ar fi eclipsat rapid atît pe Ludovic Orban, cît şi pe Klaus Iohannis. Au trecut, iată, trei luni de la investire şi Florin Cîţu n-a reuşit să eclipseze pe nimeni. Nici măcar pe el însuşi. Cum să credem că i-ar trece cuiva prin cap în PNL să-l voteze pe Florin Cîţu? Nici lui Rareş Bogdan nu-i trece. Îl invocă însă pe Florin Cîţu în lipsă de altceva mai bun.

În aceste condiţii nu cred că există un concurent mai placul lui Ludovic Orban decît Florin Cîţu. Sînt dispus chiar să suspectez că Florin Cîţu este împins să candideze împotriva lui de chiar Ludovic Orban.

 Şi motivele ar fi următoarele:

1) Ludovic Orban stăpîneşte deplin PNL. Ştiu că acceptă telefoane şi de la primarul ultimului cătun la orice oră din zi şi din noapte. Cunoaşte maşinăria acestui partid şi o poate conduce şi prin somnul din zori, cel mai dulce. Florin Cîţu e un adaos la PNL. Nu putem vorbi de un lider PNL. A fost pus, repet, premier din nevoia ca în fruntea guvernului să fie un om mai prost politician decît Ludovic Orban şi decît Klaus Iohannis. Nu putem vorbi de liderul PNL Florin Cîţu nici în glumă.

2) Ludovic Orban este infinit mai bun în politică decît Florin Cîţu. Putem să avem multe obiecţii şi multe mustrări, multe critici la adresa lui Ludovic Orban, dar nu-i putem nega talentul de politician.

3) Ludovic Orban vrea să fie pus din nou preşedinte al PNL. El se confruntă în această bătălie cu intrigile Palatului Cotroceni, tipice tuturor preşedinţilor din mandatul post-decembrist, care şi-au creat o camarilă. Camarilă care a intrat în conflict cu camarila premierului. Purtătorul de cuvînt al grupării cotroceniste este Rareş Bogdan, indiscutabil. Problema e pentru Ludovic Orban ca nu cumva această grupare să-şi asume un contracandidat serios. Asta înseamnă un lider PNL cu puternic sprijin real în PNL, un politician veritabil, un actor mediatic ieşit din comun.

Florin Cîţu nu e nimic din acestea. În consecinţă, ipostaza sa de concurent, deocamdată singur la şefia PNL, sprijinit de adversarii lui Ludovic Orban, nu poate decît să-i convină lui Ludovic Orban. În felul acesta se ocupă locul unui concurent adevărat şi, mai mult, se discreditează ideea de contracandidat a lui Ludovic Orban. Iar Ludovic Orban, din această confruntare, creşte de la o zi la alta. Pentru că dacă-l compari pe Ludovic Orban cu un lider PNL autentic păleşte cît de cît; dacă-l compari cu Florin Cîţu, străluceşte.

Nu am dovezi că Ludovic Orban e cel care trage sforile pentru ca Florin Cîţu, în neghiobia lui funciară, să se angajeze în bătălia pentru şefia PNL. Probabil că în jurul lui Florin Cîţu sînt tot felul de personaje care-l conving ce mare lider politic e el, îl conving ce mare vorbitor e, şi ce bărbat frumos este. Şi poate că aceste persoane sînt manipulate de Ludovic Orban. Nu ştiu dacă e aşa. Ştiu însă sigur că desemnarea lui Florin Cîţu drept principal concurent la şefia PNL este formula ideală pentru Ludovic Orban de a fi reales cu ovaţii la congresul despre care nu ştim cînd va avea loc”.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici